Завантаження ...
banner

Яким має бути місцеве самоврядування

Дунаївці — місто в Хмельницькій області, центр однойменного району і міської територіальної громади. Населення — приблизно 16 тис. мешканців, тобто дещо більше за Носівку

Дунаївці, децентралізація, реформи

Частина 1. Чому можна повчитися у містечка на Хмельниччині

Дунаївці — місто в Хмельницькій області, центр однойменного  району і міської територіальної громади. Населення — приблизно  16 тис. мешканців, тобто  дещо більше ніж в Носівці. 

Дунаївці є центром однойменної міської ОТГ, однієї з найбільших на Хмельниччині, до її складу входить 51 населений пункт.

Перед об’єднанням, громада мала ряд проблем, які почали вирішувати, використовуючи ті можливості, що дає децентралізація. Ефективність діяльності Дунаївецької ОТГ була відмічена публікаціями у ЗМІ та успіхом у конкурсі на кращі практики місцевого самоврядування.


Що таке конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування» і навіщо він потрібен?

Україна як член Ради Європи з 1995 року взяла на себе зобов’язання поважати Європейські стандарти, зокрема, у сфері місцевої і регіональної демократії. Програма «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» впроваджується у рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки. 

В рамках цієї програми проводиться конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування».

Метою конкурсу є відбір, відзначення і поширення кращих практик органів місцевого самоврядування з питань соціально-економічного розвитку територій. 
Конкурс в Україні проводиться з 2012 року за організаційного сприяння Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні». Учасниками  є органи місцевого самоврядування всіх рівнів.

В рамках конкурсу оголошується кілька тем, з яких органи місцевого самоврядування можуть подавати заявки. За 6 років (з 2012 року) – було оголошено  176 практик-переможців.


Дунаївці, децентралізація, реформи


В рамках конкурсу відбулися різноманітні заходи, зокрема видано, чотири друкованих збірки кращих практик, проведено чотири ознайомчих візити авторів практик-переможців до таких країн, як Болгарія, Польща, Латвія, Польща. Також було проведено одинадцять семінарів з обміну досвідом та два прес-тури до органів місцевого-самоврядування, які перемогли в конкурсі.

І ось цього року наприкінці травня відбувся перший з візитів (прес-тур) з обміну досвідом за результатами минулорічного конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» у місті Дунаївці Хмельницької області та села, що входять до Дунаєвецької об’єднаної територіальної громади.

До складу делегації, що налічувала понад 30 осіб, увійшли учасники з 12 областей України, зокрема представники органів місцевого самоврядування і регіональних ЗМІ.

Розпочалось все з Хмельницької обласної ради, де учасників семінару привітали голова Хмельницької обласної ради та голова Хмельницької обласної державної адміністрації, які окреслили основні досягнення реформи місцевого самоврядування в області. В рамках заходу гості відвідали Дунаєвецьку об’єднану територіальну громаду та ознайомились із здобутками громади.

Дунаївці, децентралізація, реформи

Дунаївці, децентралізація, реформи


Чим примітна Дунаєвецька ОТГ?

Одна з найбільших громад області – Дунаєвецька міська ОТГ, яка у 2017 році двічі виборола призові місця одразу у двох номінаціях конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування».

Отже, що було зроблено в рамках реформи децентралізації: 

Створення методичного кабінету 

У 2016 році було створено методичний кабінет управління освіти Дунаєвецької ОТГ та забезпечення методичного супроводу в навчальних закладах,.

За словами начальника управління освіти, молоді та спорту Дунаєвецької міської ради, це єдиний в Україні навчально-методичний центр по збору та систематизації кращих практик освітянської галузі. 

Дунаївці, децентралізація, реформи

За словами головного освітянина Дунаєвеччини, саме партнерство з громадами району дало можливість забезпечити ефективну дієвість роботи методичного кабінету та якісний методичний супровід педагогічної ланки громад. 

До слова проект створення методичного кабінету переміг у конкурсі з кращих практик місцевого самоврядування за темою «Співробітництво територіальних громад".

Формування добровільних пожежних дружин

У 2017 році, наслідуючи позитивний європейський досвід, Дунаєвеччина взяла участь в пілотному проекті із формування добровільних пожежних дружин та створення розвинутої мережі місцевої пожежної охорони. Проект було реалізовано за кошти Ради Європи, в рамках реалізації програми «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».

Як результат – 38 населених пунктів Дунаєвеччини матимуть додатковий рівень захисту від надзвичайних ситуацій, що в свою чергу забезпечить одну із головних умов успішного функціонування децентралізованих громад – безпеку населення.


Дунаївці, децентралізація, реформи

Дунаївці, децентралізація, реформи

Дунаївці, децентралізація, реформи

На придбання необхідного оснащення для добровільних пожежних дружин було залучено близько 2,6 млн.гривень грантових коштів. Їх витратили на придбання 38 автомобільних причепів обладнаних бочками місткістю 500 літрів, 38 мотопомп, 114 пожежних рукавів та 120 вогнегасників, а також захисний одяг і каски для добровольців, кисневі маски й балони та інше майно.

Крім того в Дунаєвецькій ОТГ було обладнано центр надання адміністративних послуг, придбано пересувний флюрограф, зроблено, ремонт в школі та придбанно обладнання для школи, зокрема документ-камери, а також обладнання для спортивної школи.

Джерелом фінансування виступав не тільки місцевий бюджет, а й грантові кошти Ради Європи.

Частина 2. Успішними бувають не тільки міста

В ході прес-туру у Хмельницькій області, що відбувся наприкінці травня, учасники заходу не тільки відвідали успішне місто Дунаївці, а й поспілкуватись із старостами кількох сіл, ознайомились з історією "Міньковецької держави" та розбудовою туристичного потенціалу Дунаєвецької громади, зокрема розвитку кінного спорту та запровадження іпотерапії, відвідали заклад дошкільної освіти та центр надання адміністративних послуг.

Відвідали учасники прес-туру вулицю Зоряна в селі Іванківці, де саморганізація місцевих жителів розвинена на високому рівні, що дає змогу покращувати життя громади.

Крім того, делегація побувала у відділенні соціально-психологічної реабілітації Новоушицької ОТГ, де за підтримки Європейського Союзу було закуплене сучасне обладнанням та функціонує соляна кімната.


Сучасний центр надання адміністративних послуг у звичайному селищі

В лютому цього року в селищі Нова Ушиця, відкрився новий ЦНАП, який надаватиме мешканцям громади та району більше 180 видів адміністративних послуг.

До створення Центру долучилися українські та шведські експерти Програми «U-LEAD з Європою», яка надала допомогу в інституційному створенні ЦНАП, реконструкції інтер’єру приміщення, а також в оснащенні центру меблями та технікою зі спеціалізованим програмним забезпеченням. Завдяки новому ЦНАП більше 28 тисяч мешканців громади та району отримали доступ до якісних адмінпослуг у форматі «єдиного вікна».




«Миньковецька держава»

До складу Дунаєвецької ОТГ серед інших входить також село Миньківці, відоме тим, що ту колись існувала так звана «Миньковецька держава».

Довідково: Миньковецька держава — самопроголошена держава, створена подільським шляхтичем Ігнацієм Сцибор-Мархоцьким (1749–1827). У своїй «державі» граф Мархоцький відмінив кріпосне право, створив свій суд, будував мануфактури, навіть видава свої закони та друкував власні гроші.

До нашого часу дійшли залишки тогочасної забудови - це Тріумфальна арка, залишки замків Мархоцького, оборонні вежі однієї з твердинь, храми та старовинний парк з гротами. Від Миньківців відкривається чудова панорама на долину річки Ушиця, яка протікає яром.

Пам’ять про такий історичний феномен, як Миньковецька держава тут бережуть, адже це є важливим елементом туристичного потенціалу громади. Є в Миньківцях і свій дендропарк, невеликий за розміром, але доглянутий та охайний.






Зіньківська «чорна ковбаса» та місцеві підземелля

Є такий вид туризму - «гастрономічний туризм», коли подорожуючі знайомляться унікальними традиціями місцевої кухні та кулінарними традиціями, і дегустують місцеві смаколики. Нам знайомі такі кулінарні «пам’ятки» як ніжинські огірки та полтавські галушки, але в Україні є ще достатньо місцевих кулінарних традицій, менш відомих широкому загалу. Наприклад, зіньківська чорна ковбаса, що виготовляється  у домогосподарствах села Зіньківці. Ковбасу охоче купують приїжджі, її реалізують також через інтернет.

Є в Зіньківцях і свої підземелля, звісно, меншого масштабу, як у Ніжині, але розчищені. Вхід до них із одного з місцевих кафе, а розчистку підземель профінансував підприємець, який є власником кафе.  

Як бачимо, успіх місцевого самоврядування і якість життя в громадах залежить, в перш чергу, від самих людей, від їх здатності до самоорганізації та ефективного вирішення різноманітних проблем.

Далі фото:

Дунаївці, децентралізація, реформи

Дунаївці, децентралізація, реформи

Дунаївці, децентралізація, реформи

Дунаївці, децентралізація, реформи

Дунаївці, децентралізація, реформи

Дунаївці, децентралізація, реформи

Дунаївці, децентралізація, реформи

Дунаївці, децентралізація, реформи

Дунаївці, децентралізація, реформи

Дунаївці, децентралізація, реформи

Дунаївці, децентралізація, реформи



















Ярослав Дигал для mynizhyn.com

Фото автора та представників Ради Європи.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: