Завантаження ...
banner
banner

Відбувся круглий стіл при міському голові з нагоди відзначення 1030-річчя хрещення Київської Русі

Президент України Петро Порошенко видав указ «Про заходи з підготовки та відзначення 1030-річчя хрещення Київської Русі — України», відповідно до якого постановив Кабінету Міністрів утворити Організаційний комітет з підготовки та відзначення ювілею

Хрещення Русі, міська рада

Президент України Петро Порошенко видав указ «Про заходи з підготовки та відзначення 1030-річчя хрещення Київської Русі — України», відповідно до якого постановив Кабінету Міністрів утворити Організаційний комітет з підготовки та відзначення ювілею та розробити за участю релігійних організацій та громадських об'єднань план заходів святкувань.

16  липня  в малій залі Ніжинської міської ради відбулась робоча зустріч з нагоди підготовки та  відзначення 1030-річчя хрещення Київської Русі – України.

У засіданні взяли участь міський голова Анатолій Лінник, заступник міського голови Сергій Дзюба, заступник управління культури і туризму Ніжинської міської ради Антоніна Купрій,  заступник начальника управління житлово-комунального господарства та будівництва Світлана Сіренко, Високопреосвященніший Владика Євстратій Архієпископ Чернігівській та Ніжинський,  протоієрей благочинний Ніжинського округ УПЦ КП, настоятель Собору Всіх Святих Сергій Чечин, перший Благочинний Ніжинського округу УПЦ (МП) Євгеній Гузь, представники духовенства УПЦ КП та УПЦ МП.

Хрещення Русі, міська рада

Анатолій Валерійович зазначив, що  святкування хрещення Київської Русі – України припадає у день Святого Володимира — одного із засновників і покровителів нашої державності. Для нас цей день фіксує і означає кілька принципових понять. Це — спадкоємність тисячолітньої історії України, нашої нації і держави. Це — неподільність українського народу і його єдність навколо ідеї сильної держави і віри. Це — соборність усіх українців і всіх українських земель навколо рідної державної і духовної столиці — Києва. Це — велика присутність Києва у світовій історії і його цивілізаційний вплив на сусідні землі і народи. Це — єдність нашого державного і духовного начала.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій зауважив, що прийняття християнства київським князем Володимиром стало ключовою подією в історії Русі, заклало основи державності і на століття визначило долю народів, що вийшли з київської хресної купелі. 1030 років тому православна віра згуртувала різноплемінне населення Київської Русі в єдиний народ, дала можливість на рівноправних умовах увійти в число найбільш могутніх держав Європи, сприяло розвитку економіки, культури, мистецтва.

Хрещення Русі, міська рада

Хрещення Русі, міська рада


Також архієпископ додав, що за зверненнями Української Православної Церкви Київського Патріархату, Київської митрополії Української Православної Церкви та Патріархії Української Автокефальної Православної Церкви у столиці 27-28 липня віруючі Української Православної Церкви з усіх куточків країни матимуть змогу взяти участь в урочистостях і помолитися про Божу милість для нашого народу на Володимирській гірці, пройти вулицями столиці хресною ходою з чудотворними святинями.

Перший Благочинний Ніжинського округу УПЦ отець Євгеній повідомив, що 26-27 липня з 09-00 до 17-00 години в краєзнавчому музеї імені І.Г.Спаського відбудеться тематична виставка «Від дня хрещення до сучасності».

Акцентувалася увага на  організації та проведенні уроків духовно-морального спрямування, які цьогоріч будуть присвячені ювілейній даті, щоб наочно продемонструвати учням історію  розвитку християнства в Україні.

Також з нагоди відзначення 1030-річчя хрещення Київської Русі-України  в музеї рідкісної книги імені Г.П.Васильківського відбудеться День відкритих дверей.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи
та комунікацій з громадськістю
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: