Завантаження ...
banner

Ніжинські огірки: унікальні рецепти соління та консервації. Відео

Колись наші ніжинські огірки експортували у майже 60 країн світу. Потім колгоспи розпалися, а фермери почали вирощувати нідерландські сорти. Та саме ніжинський огірок, переконують селекціонери, світовий еталон – хрумкий та соковитий

Колись наші ніжинські огірки експортували у майже 60 країн світу. Потім колгоспи розпалися, а фермери почали вирощувати нідерландські сорти. Та саме ніжинський огірок, переконують селекціонери, світовий еталон – хрумкий та соковитий.

Цей сорт ідеальний для соління, бо має особливі властивості. Про секрети ніжинського огірка, дивіться у сюжеті.

Марія Гаврилівна показує свою чималу грядку. Тут, неподалік Ніжина, вирощує знамениті ніжинські огірки. На дослідній станції «Маяк» їх з гордістю називають шедевром світової селекції.


Надія Птуха, науковий співробітник дослідної станції «Маяк»: «Огірки світло-зеленого кольору, тонкошкурі, у них дуже високий дегустаційний бал, як свіжих огірків, так і у засолі».

Їх завезли сюди греки ще у середині XVII століття. Але лише 1927 року з’ясували, чому в Ніжині огірки найсмачніші.

Лілія Руденко, науковий співробітник Ніжинського краєзнавчого музею: «Земля в Ніжині виявилась багата на неони срібла і солі заліза. І от огірок, який виріс на цій землі, він зовсім не став схожим на той грецький, який привезли».

Колись ніжинський огірок експортували у майже 60 країн світу. Та у 80-ті роки минулого століття знаменитий овоч майже не знищив назавжди шкідник – борошниста роса. Потім колгоспи та райгоспи розпалися, а фермери віддали перевагу більш стійким голландським сортам. Але селекціонери не здалися і вивели з десяток сортів та гібридів.

Смакують вони і свіжі. Хоча ніжинський огірок вважають еталонним для маринування чи соління. Хрусткість, твердість та смак – це саме ті властивості, які роблять ніжинський огірок найпридатнішим для соління. І дійсно, засолений огірок хрумтить так, як і свіжий.

На цій станції розробляють унікальні рецепти для соління та консервації. Додають навіть руколу, базилік, тархун, деревій та м’яту.

2005 року у Ніжині встановили пам’ятник огірку, який на той час став першим монументом овочу в Україні. Науковці ж сподіваються, що зовсім скоро славнозвісний ніжинський огірок відвоює славу овочевого короля.
Сюжет телеканалу «ICTV», «Факти ICTV»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: