Завантаження ...
banner
banner

Чи вистачить лікарів на всіх ніжинців?

1 липня розпочався новий етап медичної реформи, коли перші медзаклади почали отримувати гроші за обслуговування кожного пацієнта, з яким лікарі цього закладу підписали договір

Лікарі, первинна медицина

1 липня розпочався новий етап медичної реформи, коли перші медзаклади почали отримувати гроші за обслуговування кожного пацієнта, з яким лікарі цього закладу підписали договір.

Власне, договір почали укладати з 1 квітня, коли стартувала медична реформа. Відтоді, всі українці мають обрати собі лікаря первинної ланки – терапевта для дорослих, педіатра – для дитини, або сімейного лікаря для всієї сім’ї.

З обраним лікарем необхідно укласти декларацію, і далі отримувати необхідну первинну медичну допомогу в нього.

За кожного пацієнта, який підписав декларацію з сімейним лікарем, держава виділятиме 370 грн із застосуванням вікових коефіцієнтів. Додатково ці заклади отримуватимуть по 240 грн за пацієнтів, які проживають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію про вибір лікаря.

Але рано чи пізно тим, хто не уклав договір з лікарем за послуги первинної медицини доведеться платити.

У цьому контексті цікавим буде питання, а чи вистачить лікарів на всіх ніжинців.

Проте те, скільки пацієнтів вже підписали договори, і яких лікарів можна вважати найпопулярнішими серед ніжинців, можна дізнатися зі звіту Ніжинського центру первинної медико-санітарної допомоги, опублікованому на сайті міської ради. Як було повідомлено під час щопонеділкової наради при міському голові, станом на 27 липня, було укладено вже 35 500 декларацій з лікарем, при тому, що в Ніжині проживає приблизно 70 тисяч населення. 




Норми на кожного лікаря: 900 дітей – педіатр, 1800 осіб різного віку – сімейний лікар, 2000 дорослих осіб – терапевт. Бачимо, що дехто з лікарів навіть перевищив необхідну кількість пацієнтів.

До речі, перевищення ліміту кількості пацієнтів є, напевно, єдиними легальним способом відмовити пацієнту в підписанні декларації.

Як буде розвиватися ситуація далі, і чи будуть лікарі перевищувати кількість пацієнтів, чи обмежуватимуться нормами, які відведені законом покаже час.

До речі, міський голова Анатолій Лінник у своєму звіті в рамках проекту «Звіти наживо»  погодився, що є недостача у педіатрах. Щодо решти лікарів, то міський голова проблеми не бачить.

mynizhyn.com
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: