Завантаження ...
banner

На Чернігівщині учасник АТО відкрив Центр реабілітації для військовослужбовців

Рік тому у районному центрі Талалаївка закладали, так би мовити, останню цеглину в процесі створення Центру реабілітації для військовослужбовців

Центр реабілітації для військовослужбовців, Талалаївка, Богуслав Борсук

Рік тому у районному центрі Талалаївка закладали, так би мовити, останню цеглину в процесі створення Центру реабілітації для військовослужбовців – мабуть, першого і єдиного на Чернігівщині. Його засновник – 30-річний Богуслав Борсук демонстрував приміщенням Центру і розповідав про грандіозні плани, більшість яких уже вдалося втілити. 

Богуслав Борсук живе в сусідньому з Талалаївкою селі Скороходове – з дружиною і маленьким сином. Із 2011 року працює головним спеціалістом у Талалаївському районному суді. Нині ще й очолює громадську організацію «Талалаївська спілка учасників АТО». У своїй кар’єрі, як і багато українських захисників, він робив вимушену паузу – у складі 169-ї ротно-тактичної групи навчального центру «Десна» 29-річний Богуслав виконував бойові завдання в зоні проведення АТО (нині — Операція об’єднаних сил). Повернувшись із війни додому, молодий воїн відчув, що справжня боротьба лише починається. 

– Скажу чесно, коли ми поверталися із зони АТО, я не думав, що так важко буде адаптуватися на мирній території України. На війні я знав, що побратим мені прикриє спину, подасть руку, а вдома… Вдома ми без уваги, без підтримки і допомоги. Ви лише уявіть, у якому важкому психологічному стані повертаються хлопці з війни, – розповідає Богуслав. 

Удома в Богуслава виникла ідея – не лише заснувати громадську організацію «Талалаївська спілка учасників АТО», а й відкрити Центр, де зустрічалися б демобілізовані військовослужбовці, спілкувалися, отримували послуги тощо. Плани та ідеї молодому хлопцеві вдалося втілити в життя, звісно, з допомогою друзів та однодумців. Із січня цього року Центр офіційно запрацював – у колишньому приміщенні дитячого відділення, яке вдалося випросити в селищної ради в оренду на 10 років. 

Будівля була в напівзруйнованому стані, а тому хлопці доклали чимало зусиль, аби вона стала сучасною, теплою і комфортною. Усе робили  за кошти, якими ділилися небайдужі містяни, підприємці і волонтери. Фінансів бракувало, тому хлопці самі шпаклювали, фарбували, підбивали стелю, міняли вікна і сантехніку. 

– Приміщення колишнього дитячого відділення ми відбудували власними силами. Допомоги майже ніде не просили, а тому ремонт робили повільно. Нині в Центрі працюють перукар і масажист. Також готуємо кімнату для ремонту взуття. Невдовзі тут працюватиме ще й чоботар. Він із Ромнів, теж учасник АТО. Для дітей і молоді проводимо патріотичні заходи і виховні години. Восени плануємо урочисто відкрити другу частину приміщення. Там буде кімната відпочинку, спортзала, – ділиться Богуслав Борсук.   

Усі послуги – і перукаря, і масажиста, і чоботаря, а в майбутньому і спортивної зали, – для учасників АТО є безкоштовними, запевняє Богуслав Борсук. До речі, нині в Центрі реабілітації розмістилося і громадське формування – вуличний патруль, який допомагатиме місцевій поліції ловити в Талалаївці хуліганів і крадіїв.

– Центр реабілітації учасників АТО потрібен нашим хлопцям, які повернулися з війни і сидять удома, яким важко знайти себе в мирному житті. Ми працюємо, ми підтримуємо один одного. Разом – ми сила, – переконаний голова ГО «Талалаївська спілка учасників АТО» Богуслав Борсук.

Центр реабілітації для військовослужбовців, Талалаївка, Богуслав Борсук

Центр реабілітації для військовослужбовців, Талалаївка, Богуслав Борсук

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: