Завантаження ...
banner
banner

Хто розміщує на території міста незаконну рекламу – заплатить штраф

За розклеювання оголошень у невстановлених місцях законодавством України передбачається адміністративна відповідальність. Мова йде про ст. 152 КУпАП "Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів"

За розклеювання оголошень у невстановлених місцях законодавством України передбачається адміністративна відповідальність. Мова йде про ст. 152 КУпАП "Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів".

Про це повідомляє відділ з благоустрою ніжинської міської ради.

Свого часу Ніжинська міська рада ухвалила рішення, яким затвердила "Правила благоустрою території м. Ніжина" (рішення Ніжинської міської ради від 29 травня – 03 червня  2014 р. № 11-57/2014). Так от, згідно п. 6.18 та п. 12.20 заборонено «розміщення зовнішньої реклами всіх типів (об'ємних, щито-вих, фасадних та інших) здійснюється відповідно до встановленого порядку та за погодженням виконавчим комітетом міської ради» та згідно п. 12.20  "забороняється наклеювання і розвішування на будинках, парканах, павільйонах автобусних зупинок, опорах освіт¬лення, стійках світлофорів (дорожніх знаків), деревах яких-небудь ого¬лошень та інших інформаційних повідомлень.

Особи, винні у порушенні п.12.20 Правил, відшкодовують за власний рахунок повну вартість ремонту фасаду або стіни житлового будинку, виробничої споруди, паркану, опори, тощо". Такіж правила прийняті у більшості міст України.

Виникає питання, хто повинен виявляти і карати порушників, які самовільно без погодження розміщують рекламу на території міста. Згідно з Правилами благоустрою Ніжина, ці питання віднесені до відання посадових осіб контролюючих органів, зокрема, відділу містобудування та архітектури та відділу з  благоустрою міста.

Працівники даних відділів проводять перевірки з метою виявлення рекламних та приватних оголошень, розміщених у невстановлених місцях. Причому виявлені реклами фотографуються і служать згодом доказом у рамках порушеної адміністративної справи.

Відділ з благоустрою, отримавши повідомлення, по телефону, вказаному в оголошенні, зв'язується з порушником, пропонуючи йому з'явитися для бесіди.. Іноді комісія може "зайти в гості" до правопорушника за адресою, вказаною в рекламі або оголошення, і вже там, за місцем, скласти відповідний протокол.

Одним із красномовних атрибутів міста, яке себе не поважає, невідмінно є будинки, стовпи, дерева, паркани, рясно заклеєні об’явами та оголошеннями. Взагалі, відповідно до Закону України «Про організацію благоустрою населених пунктів», забороняється розташування рекламних засобів, оголошень, агітаційних листівок на будинках, пам’ятниках, деревах, квітниках, електроопорах, парканах, огорожах тощо.

Та й всі ми ще з радянських часів “в курсі”, що для таких потреб існують спеціальні рекламні щити, яких у Ніжині, як не крути, вистачає. Але стовповим “рекламістам-підпільникам”, напевне, бракує не тільки поваги до свого міста, до його мешканців, їм ще точно не вистачає життєвого екстриму.

Оскільки, окрім того, що це явище є звичайним безкультур’ям, воно до того ж ще є порушенням закону. І підлягає штрафуванню! Бо стаття 152 КУпАП “Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів”,   за фактом незаконного розміщення зовнішньої реклами передбачає накладення штрафу на громадян у розмірі від 340 до 1360 гривень, а на посадових осіб, суб’єктів підприємницької діяльності – від 850 до 1700 гривень!

У такому протоколі зазначаються дата і місце його складання, посада та ПІБ особи, яка склала протокол; відомості про особу порушника, місце, час і суть адміністративного правопорушення, нормативний акт, який передбачає відповідальність за таке правопорушення, прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є , пояснення самого правопорушника, інші дані, необхідні для вирішення справи.

До речі, якщо правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду, це також зазначається в протоколі. Потім він підписується особою, яка його склала і правопорушником. При наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписаний і ними. На випадок відмови "майстра реклами" Правилами передбачений відповідний запис в протоколі - від підпису відмовився.
При цьому правопорушник може дати свої пояснення і зауваження щодо змісту протоколу (вони додаються до протоколу), а також викласти мотиви своєї відмови від підписання документа.

Після складання протоколу він в 5-денний строк направляється на розгляд в місцеві адміністративні комісії за місцем проживання порушника. Справа про правопорушення розглядається адмінкомісією в 15-денний строк з дня одержання протоколу, причому на засідання комісії запрошується і сам порушник.

Вже за результатами розгляду справи комісія виносить постанову. Якщо вона прийняла рішення про відшкодування порушником матеріальної шкоди балансоутримувачу об'єкта благоустрою, визначила розмір, порядок і терміни відшкодування, правопорушник зобов'язаний виконати вимоги постанови у 15-денний строк з дня вручення копії постанови.

Отже звертаємося до керівників підприємств, організацій та установ, рекламою яких рясніють стіни будинків,  паркани,  самовільно встановлені щитові рекламні оголошення та рекламні банери на території міста.

По-перше, тільки дурний або скупий сплачує двічі (перший раз – розклейщикам), адже рекламний борд чи оголошення в ЗМІ обійдеться вам значно дешевше і без зайвих нервів!
По-друге,  міська влада  займається благоустроєм Ніжина, чому б не допомогти їй, допомогти свідомо та безкорисно ще до того, як вас притягнуть до адміністративної відповідальності?

А простим громадянам, які розвішують на будинках оголошення на кшталт “Продам кота. 100 гривень”, щиро радимо порахувати, у скільки разів більше вони заплатять у випадку покарання адміністративним штрафом за незаконну рекламу? І насамкінець всіх, хто нехтує законом та культурою, просимо звернути увагу на наступний номер телефону, за яким вас обов’язково вислухають щодо питань правильного розміщення зовнішньої реклами:  2-31-23.

Це телефонний номер відділу містобудування та архітектури міськвиконкому і саме звернення в цей відділ, можливо, стане вашим першим щирим кроком на тернистому шляху до суспільної цивілізованості.

На даний час тривають перевірки фактів розміщення не санкціонованої реклами на території м. Ніжина.

Працівниками відділу з благоустрою за період з 6 по 10 серпня 2018 року вже складено 6 протоколів про адміністративне правопорушення на посадових осі по ст.. 152 КУпАП “Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів”. 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: