Завантаження ...
banner
banner

Ніжинському пам'ятнику Гоголю вже 137 років

4 вересня 1881 року на головній алеї Ніжина у сквері Гоголя відкрили погруддя Миколі Гоголю. Цей пам’ятник є першим пам’ятником письменнику в Україні

Пам'ятник Гоголю

4 вересня 1881 року на головній алеї Ніжина у сквері Гоголя відкрили погруддя Миколі Гоголю. Цей пам’ятник є першим пам’ятником письменнику в Україні.

Про це пише uahistory.com.

Пам’ятник спорудили на громадські кошти; всього було зібрано 8 905 карбованців.

Ініціаторами створення пам’ятника були колишні випускники ліцею кн. Безбородька, викладачі та студенти Ніжинського Історико-Філологічного інституту, громадськість Ніжина. Випускники ліцею — член Ніжинського Окружного Суду І.Дейнека, проводир ніжинського дворянства В.Тарновський заручилися підтримкою В.Кочубея та домоглися дозволу Міністерства внутрішніх справ на спорудження у Ніжині бюсту М.Гоголю.

У 1880 році було створено комітет для збирання коштів на пам’ятник, до якого увійшли історик М. Костомаров, письменники М. Гербель, Л. Глібов, Д. Григорович, О. Островський, І. Тургенєв, меценати брати Терещенки. Художники-передвижники на чолі з М. Ге організували виставку картин і виручку від їх продажу передали у фонд спорудження пам’ятника.

Пам'ятник Гоголю

Автор проекту — козацький нащадок, скульптор Пармен Забіла (Забелло, 1830-1917).

Парменові Забілі належать найперші зображення Тараса Шевченка: мармуровий бюст (1869) і бронзовий (1872); перший у світі пам’ятник письменнику-українцю Миколі Гоголю в Ніжині (1881 р.).

Пармен Забіла в усмішці Гоголя виразив творче кредо письменника: "Определено мне чудной властью… озирать жизнь сквозь видный миру смех и незримые неведомые ему слезы".

Скульптор, наслідуючи давні традиції іконописців, мав особливість там, де художники ставлять свій підпис, праворуч знизу, ховати автопортрет.

Пам'ятник Гоголю
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: