Завантаження ...
banner
banner

Що робити, якщо родич погрожує розправою та виганяє із власного будинку?

До Ніжинського місцевого центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жінка (1930 р.н.), що проживає у сільській місцевості Ніжинського району, із проханням захистити її від психологічного та фізичного насилля

Сім'я, насильство, допомога

На сьогодні досить актуальною залишається проблема насильства в сім’ї. До Ніжинського місцевого центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жінка (1930 р.н.), що проживає у сільській місцевості Ніжинського району, із проханням захистити її від психологічного та фізичного насилля, а також допомогти повернутися до свого будинку. 

За дорученням центру захист її прав здійснювала начальник відділу представництва Анна Величко. В ході судового засідання встановлено, що громадянка А. є власником житлового будинку , де , окрім неї, зареєстровані та проживають її дочка , син та онук, який нещодавно звільнився з місць позбавлення волі. 

Між заявницею та її онуком постійно виникають сварки та конфліктні ситуації, так як вінвживає наркотичні засоби і під їхнім впливом не контролює свої дії.

Тільки протягом липня 2018 року працівники поліції чотири рази приїздили на виклики. Останній раз, коли виникла сварка, молодик не тільки побив 88- річну бабусю, а й вигнав усіх з дому. Жінку прихистили родичі із сусіднього села, бо вона постійно перебуває у страху за своє життя.

З огляду на викладене, представник заявниці, захищаючи права жінки, просила суд видати обмежувальний припис стосовно кривдника та визначити заходи тимчасового обмеження його прав.

Відповідач в судове засідання не з’явився без повідомлення поважності причин неявки.

31 серпня 2018 року Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області задовольнив частково позов. Рішення суду підлягає негайному виконанню, а саме: видати обмежувальний припис стосовно чоловіка на строк 6 (шість)місяців; заборонити перебувати в місці реєстрації та проживання громадянки А.; заборонити наближатися на відстань менше 300 метрів до місці реєстрації та проживання постраждалої особи.

Важливо! Постраждала особа може вимагати від кривдника компенсації її витрат на лікування, отримання консультацій або на оренду житла, яке вона винаймає (винаймала) з метою запобігання вчиненню стосовно неї домашнього насильства, а також періодичних витрат на її утримання, утримання дітей чи інших членів сім’ї, які перебувають (перебували) на утриманні кривдника, у порядку, передбаченому законодавством.

На підставі оцінки ризиків обмежувальний припис може бути продовжений судом на строк не більше шести місяців після закінчення строку, встановленого судовим рішенням.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (місто Ніжин, вулиця Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15). Номер цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: