Завантаження ...
banner
banner

Ніжинські лісівники попереджають про різке подорожчання дров

Державне підприємство "Ніжинське лісове господарство" у мережі Facebook поширило інформацію про значне подорожчання лісопродукції

Лісопродукція, дрова, подорожчання

Державне підприємство Ніжинського лісового господарства" у мережі Facebook поширило інформацію про значне подорожчання лісопродукції.

Різкі зміни у ціні пов'язані з прийнятим у серпні цього року закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств». 

Далі наводимо прямий текст:
 
"Здавалося б, реформують фермерське господарство, а мова йде з-поміж іншого про все ті ж ліси. 

Відповідно до цього документу, лісові господарства мають сплачувати і земельний податок, і рентну плату. Усе б нічого, але сума цього податку збільшується майже у 8 разів. 

Тобто, щоб спромогтися виділити кошти на вирощування лісу, охорону від незаконних рубок і пожеж, врешті-решт, на заробітну плату і податки, лісові господарства повинні (ЗМУШЕНІ!!) будуть підняти ціну на свою продукцію.
 
Пояснюємо: якщо сьогодні в середньому куб дров твердої породи коштує 450 грн, то після вступу Закону в силу цей же куб купуватимуть за 3600 грн, пиловник сосновий: до – в середньому 1560 грн, після – 12480 грн. Вражає? Хто зможе собі дозволити купити лісопродукцію? 

Це спричинить двоякий ефект: по-перше, лісові господарства стануть неплатоспроможними, і вже у 2019 році їх ліквідують. Ліси перейдуть у приватну власність. І одразу постає питання: хто з нових власників виділятиме кошти на відновлення і охорону лісів? 

По-друге, дрова стануть непідйомно дорогими, а опалення домівок, шкіл, дитячих садочків ніхто не відміняв. Що робити? У ліс, по дрова! І валитимуть тоді не просто сухостій, стиглі за віком або хворі дерева, а все підряд. Садити, звичайно, знову ж таки ніхто не буде. Результат: нема лісових господарств – нема відновлення і збереження лісу – нема ЛІСУ. 

Висновків робити не потрібно. Усе зрозуміло й так. Жаль, тільки, що влада своїми законами провокує, а ми, прості споживачі, навіть не стаємо на захист свого, споконвічного, що належало і мало б належати нам.

Лісові господарства ще роблять спроби врятували ліс. Так, у минулу п’ятницю працівники ДП «Ніжинський лісгосп» зустрілися із представниками місцевого самоврядування. Саме від розміру податку, який приймуть депутати на сесіях, і залежатиме подальша доля лісу.

Зустріч пройшла доволі жваво, адже виходить так, що влада, надавши можливість вибору відсоткової ставки податку для лісгоспів місцевим радам, зіштовхує лобами людей на місцях. 

З одного боку, представники самоврядування розуміють, що у лісовому господарстві працюють їхні односельчани, які у випадку втрати роботи залишаться без копійки, а так, як знайти роботу на місцях просто не реально, виїдуть шукати кращої долі у міста чи за кордон. Окрім того, навіть ті надходження, що йдуть від лісгоспу зараз, припиняться, адже підприємство ліквідують. 

З іншого боку, висока цифра нового податку звучить так приємно, адже нею можна буде позакривати дірки у місцевому бюджеті. Жаль, тільки, що стоятиме ця цифра тільки на папері, адже для лісового господарства сплатити її хоча б одноразово фізично неможливо."

Лісопродукція, дрова, подорожчання


Лісопродукція, дрова, подорожчання

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: