Завантаження ...
banner

Швеція очима ніжинця

Ніжинський викладач та тренер з інтелектуальних ігор Василь Сурков нещодавно повернувся з поїздки у Скандинавію. Там він побував у Норвегії та Швеції. Про свої мандрівки Василь опублікував кілька дописів у Фейсбук, а також добірку фото

 

Василь Сурков, Швеція

Ніжинський викладач та тренер з інтелектуальних ігор Василь Сурков нещодавно повернувся з поїздки у Скандинавію.

Там він побував у Норвегії та Швеції. Про свої мандрівки Василь опублікував декілька дописів у Facebook, а також добірку фото.

Пропонуємо почитати цікаві і захоплюючі розповіді.

Шведська сім’я, комфорт і рівність
 

Повільність шведів або сім разів відміряй.

Дійсно однієї зі шведських чеснот є продуманість дій. Все логічно і продумано до дрібниць. Дуже велику роль в роботах фірм набувають робочі наради або möte. Все обдумується зважується і тільки тоді приводиться в дію.


На вулицях Стокгольма постійно йде то там то там ремонт, причому йде досить повільно, але робиться все на совість. Відомий факт, коли ІКЕА наймала добровольців або сім'ї добровольців і вивчалося поведінці господині вдома на кухні, ретельно записувалося кількість кроків, тобто розташування предметів меблів розраховувалося так щоб господині будинку було максимально комфортно.

Комфорт з Стокгольмі відчувається на кожному кроці: в готелі, в транспорті, в музеях і кафе. У Норвегії найбільше нас вразила звичайна фарба, якою був пофарбований наш Рорбах. Вона трималася і нічого не відбувалося з нею. Парадокс.
 

Василь Сурков, Швеція

Василь Сурков, Швеція

У той же час, що б не говорили про повільність шведів, вони швидко говорять, так що наздогнати важко, так само швидко вони пересуваються на роботу і з роботи, та й по магазинах вони бігати вміють.

Ще шведи люблять обніматися.

Шведська сім'я або про ЦЕ.

Взагалі термін "шведська сім'я" незрозумілий для шведів. Він виник він в Радянському Союзі в період, коли в Швеції були популярні комунальні квартири із загальною кухнею, може він пов'язаний з сексуальною революцією 60-х років, може він виник в підвалах КДБ в зв'язку з успіхами розвитку Швеції в 60-их. Історія про це мовчить. Та й шведи навряд чи зрозуміють про що це ви.

У Швеції панує в усьому рівноправність. Вагітна жінка не сприймається суспільством, як людина, якій потрібно поступатися місцем у транспорті. І коли побачивши вагітну жінку хтось із нас за інерцією піднявся, вона з переляку побігла в інший кінець вагона.

У перший день поїздки на Вазастані ми побачили багато татусів, які хто поодинці, хто удвох прогулювалися по Васапарку з колясками. Декрет зазвичай ділять обоє батьків порівну і займаються дитиною. Взагалі для колясок в Стокгольмі все пристосовано. В автобусі є зона для колясок, В музеї Модерну є ціла парковка для колясок, оголошення про заходи рясніють інформацією про те, скільки візочників приймає організатор. Наприклад, оголошення екскурсовода "Роблю екскурсію по Седермальм. Можу прийняти 3 візочника". Таким чином мами і тата з колясками можуть ще і підвищити свій освітній рівень відвідуючи екскурсії та музеї.
 

Василь Сурков, Швеція

Діти постійно гуляють на вулиці. "Дитина повинна рости на повітрі" так вважають більшість шведів. На дворі біля школи теж весь час бігала дітвора. Але є багато обмежень пов'язаних з дітьми. Але все можна пояснити і продумано. Наприклад дітей не можна фотографувати без дозволу батьків. Це заборонено вчителям і підписується в контракті. Тому фотозвітів про шкільні заходи ви не побачите. Хто знає до кого потраплять ці фотографії і як він ними скористається. Тим більше можливо в колективі є діти, яких оберігають від неадекватного батька або діти політичних емігрантів, яких переслідують на Батьківщині.

У школах є сексуальне виховання, а в Ютубі крутиться шведський ролик про запліднення, але при цьому в Стокгольмі не спостерігалося також і цілуються пар, можливо, це не прийнято.

Дуже суворі закони про проституцію. Карається клієнт, при чому серйозно.

Багато веселкових прапорів. Вони були на вулицях на готелях, Шведи пишаються своєю толерантністю і не приховують цього.

Діти кинутими не залишаються, черга на всиновлення розписано наперед. Шведи навіть всиновлюють собак. Коли в поїзді швед почув наш говір, сам підійшов до нас і запитав звідки ми. Коли дізнався, що з України, радісно вигукнув "А у мене собака з України" і з гордістю представив свою дворнягу.
 
Шведський стіл, велосипеди, шведська модель економіки

 
Будь-яка людина з пострадянських країн на питання, що він знає про Швецію, відразу відповість стандартний набір: шведська сім'я, шведська стінка, шведський стіл, АВВА, Нобелівська премія, додасть обов'язково Полтаву. А ще скаже, що все шведи повільні. Європейці обов'язково додадуть про шведську модель економіки. Отже в Швеції ми спробуємо розібратися з усім цим.

Шведська стінка, або як піклуються про своє здоров'я шведи
 
Знамените винаходи для реабілітації та розвитку дітей на уроках винайшов викладач Пер Хенрік Лінг, хоча самі шведи називають її рама з перекладинами "ribbstol". Взагалі Швеція стала батьківщиною багатьох винаходів, наприклад примуса (Є навіть вулиця Primusgatan) або дюбеля який можна використовувати всюди. Але мова не про те. Здоровий спосіб життя став нормою життя для багатьох шведів. Рідко коли побачиш шведа з надмірною масою тіла, дуже багато велосипедистів.

На Слюссені о 17 годині по закінченню робочого дня велодоріжка була повністю забита велосипедистами, навіть о 8 годині вечора в спортзалі фірми "Свеко" були люди.

Поїзд штурмували люди з рюкзаками. Дуже велика кількість старшокласників вивозять постійно в гори в туристичні походи. А ще шведи дуже люблять екологічно чисті продукти. Коли заходиш в супермаркет до кінця дня, на стійці з свіжовичавленим соками не виявиш зовсім нічого, Є фірми, які пропонують своїм клієнтам набір екологічно чистих продуктів з рецептами на кожен день, варто вказати кількість членів сім'ї і вам їх доставлять прямо додому.

Василь Сурков, Швеція

Шведський стіл або що їдять шведи

Шведи називають такий стіл закусочний. З'явився він через те, що в Швеції гості постійно запізнювалися через великі відстані і погані погодні умови до столу, тому господарі готували так, щоб будь-який гість зміг перекусити в будь-який момент. Все логічно і продумано.

А взагалі є багато цікавих страв, які шведи готують в певні свята. Причому все так розписано, що можна постійно є щось нове, наприклад яйця фаршировані ікрою - атрибут Мідсоммар, люсікатери готують на день святий Люсії і т.д.

У повсякденності шведи не люблять особливо готувати, тому більшість харчуються або в кафе або намагаються закупитися в супермаркетах, розігрівають харчі в мікрохвильових печах. Деякі продукти звичні нам не завжди побачиш в Швеції, наприклад гречку або пельмені. Їжа в основному гостра (вплив азіатської кухні), хоча будь-який швед не відмовиться від картопельки з оселедцем.

Шведська модель

Шведи дуже пишаються своєю моделлю розвитку суспільства.

Високі соціальні гарантії і хороша забезпечене життя - це наслідок консенсусу, досягнутого між робочим класом і бізнесом. У 1938 році були підписані угоди, за якими в Швеції зберігається приватна власність і робітники не претендують на експропріацію підприємств капіталу, а капітал поважає права робітників і максимально дає їм соціальні гарантії і поступки.

Це призвело до зростання економіки Швеції та формуванню потужного середнього класу, а ще до партнерських взаємин на роботі. Приємно було спостерігати умови праці Та й зарплати пристойні 22-25 000 крон середня зарплата шведів, найвища у лікарів педіатрів і хірургів до 50000 крон (множимо в 3 в гривнях)

А ще шведи і норвежці дуже люблять проводити референдуми (Останній з прийняття євро як валюти, як ви розумієте євро отримав відмову) У Норвегії був референдум по власності на нафту (Проголосували за те що вся нафтовидобуток не перейде в приватні руки).

Транспорт в Швеції

Багато російськомовні шведи вживають слово "ошведілісь". Напевно, ми ошведілісь після того, коли навчили користуватися транспортом. Справа в тому, що транспорт ділиться на кілька зон, кожен вид транспорту мають свої особливості. Наприклад в автобусі є зона для пасажирів з дітьми, окремо для літніх і інвалідів, окремо є стелаж для багажу, де можна залишити сумку і піти в салон, ні скільки не переживаючи що з нею щось буде не так.

Входити потрібно через передні двері і все, середня і задня для виходу. Обов'язково просканувати свій проїзний. Квитки купуються заздалегідь в спеціальних магазинчиках, службовців метро або автоматах. У всіх видах поїздів і в туннельбанах (метро) всюди турнікети.

Але найголовніше мистецтво не сісти не на свої місця, Перший такий конфуз був в пендельтозі, коли ми не знаючи, зайняли місце для літніх, і бабуся, побачивши це, побуркуючи на шведському пішла в інший кінець вагона на таке ж місце.

Василь Сурков, Швеція

Василь Сурков, Швеція

Ми спостерігали в метро коли шведи не займають цю категорію місць взагалі, поки не прийде пасажир цієї категорії. Чоловік, який увійшов в поїзд і не було місць, знехотя сів на нього і весь час відчував себе некомфортно.

І ти відчуваєш себе ошведенним, коли знаєш всі ці тонкощі. Шведи рідко підсаджуються хіба, що в години пік до незнайомих людей. Ще одна особливість: у всіх автобусах, які міжміські, є туалети і над вами світиться кнопка "Стоп", тобто прохання зупинити на наступній зупинці. Ще така ж кнопка є у середніх дверей в міських автобусах, тобто якщо виходите, ви натискаєте цю кнопку.

У трамваях працює кондуктор, який сканує квитки сам. Багато водіїв арабів і афрошведів.

На окрему увагу заслуговують поїзда метро. Кожен вагон має свою назву. Можна знайти королів, діячів мистецтва і просто шведські імена. Після експлуатації вагони переробляються без залишку.

Найзаплутаніше, з чим ми зіткнулися в Стокгольмі це оплата проїзду. Купуючи проїзний, потрібно враховувати кількість поїздок, людей і вік .

Тому ви дійсно відчуєте підкованими, коли розберете цю арифметику. Коли ми останній раз купували проїзний, працівник метро англійською довго і наполегливо нам намагалася пояснити що цей вид рескарти найвигідніший для нас. Після виснажливої довгої розмови, що зібрала за нами цілу чергу ми купили цю карту а потім вели довгі переговори зі шведами, які самі не знали як нею користуватися.

Речі які вбили наповал ...

Напевно головне, що вбило в Скандинавії в хорошому сенсі слова це довіра і безпека. Довіра відчувалося скрізь, ми могли залишити речі в готелі, ми взагалі не стикалися з господарями житла, яке знімали. Прийшли, пожили прибрали за собою.

За весь час бачили один раз контролерів в метро на Централстахун. Багато поліції, набагато більше ніж в Україні на вулицях. Поліцейські, побачивши, як ми робили селфі на мосту в Вазастані, посміхалися і махали рукою. До речі в Норвегії, навпаки не бачили ніде поліцейських. Не було ніякого контролю і в магазинах. Прийшов на касу самообслуговування, просканував товар і пішов.

Єдиний магазин, де був касир це Лідл. Але там в основному купують емігранти і живуть на соціальну допомогу.

Василь Сурков, Швеція

Василь Сурков, Швеція

Довіра між людьми дуже висока, висока довіра і до уряду. Одна шведка говорила, що вона поважає свою державу, так як воно дбає про неї і завжди зробить так як вигідно громадянам її країни.

Коли якийсь швед потрапляє в зону конфлікту або в руки африканських бандитів, на його порятунок працює весь шведський МЗС і досить успішно і за нього переживає вся країна.

Друга річ яка вбила наповал - це транспорт, все до того вивірене, але про це окремий пост.
 
Третя це норвезькі водії рейсових автобусів. Для мене їхнє ставлення до людей було відкриттям, Перший шофер, коли в автобус увійшла жінка з трьома дітьми, ввічливо розсадив пасажирів, щоб мати і діти відчували себе комфортно, потім розклав сидіння і про Боже, вони перетворилися в ліжко для дитини.

Друга жінка - водій дізнавшись, що ми туристи початку в мікрофон англійською мовою розповідати про місце куди ми їдемо, привезла нас прямо до будинку і по дорозі ще показала в небі північне сяйво

Нарешті останній пенсіонер-шофер, хоча аеропорт знаходиться зовсім не по дорозі, відвіз нас в аеропорт. У мене після цього всього відібрало мову.

Ну і нарешті вбило відсутність будь-якої дискримінації на авіалінія SAS та й скрізь. Ми бачили літніх стюардес, молодих, ми бачили повних і худих в окулярах і без. Просто люди були людьми з усіма їх недоліками. Але у всіх їх була якась природність і професіоналізм, а головне спокій.

Ще цікавий факт коли летіли на рейсі кампанії Відер, нас пересадили з наших місць, так як вони перебували біля аварійного виходу, де за правилами можуть сидіти люди, що  володіють англійською і норвезьким мовою.

А ще в норвезьких автобусах всіх пасажирів змушують пристебнутися ременями. І якщо хто не зробив цього у водія звучить сигнал.
 
Медичне обслуговування в Швеції і доповнення до попереднього
 
Перш ніж перейти до опису медичного обслуговування хочеться доповнити матеріали по декретів, люб'язно надані шведськими друзями.

Отже декретну відпустку в Швеції 480 робочих днів, з них 390 днів оплачується з розрахунку 80 відсотків від доходу, але не більше 96 євро в день. Решта 90 днів за фіксованою ставкою 26 євро в день. Розраховувати на декретна допомога можуть і безробітні.
 

Василь Сурков, Швеція

Що стосується медицини, то якщо ви захворіли, то сміливо можете дзвонити роботодавцю і сказати, що ви не можете прийти на работу. Співробітник, що чхає на роботі зовсім не вітається. Лікарняний оформляється, але є один мінус - перший день хвороби не оплачується. Бувають співробітники (Що вкрай рідко для Шведов), які можуть симулювати хворобу (В таких випадках, якщо такому співробітникові не довіряють, роботодавець може заявитися в гості. Випадки тільки серед емігрантів.

Взагалі як говорили нам шведи, вони дуже старанні і відповідальні , відповідальніше від них бувають тільки фіни, і такі випадки виключення. І ще один момент: часто шведи просто залишаються вдома і хворіють не йдучи в поліклініку, тобто на доброму слові, при цьому їм оплачується як вказувалося вище лікарняний. (Повна довіра) Розмір лікарняного як і декретної 80 відсотків від ставки. Ще є служба, яка допомагає радою хворим які залишилися вдома і не бажають йти в поліклініку 1177.

Якщо трапилося щось недобре телефон 112. Якщо ви потрапили в швидку допомогу, допомога надається в загальній черзі в залежності від тяжкості стану, тобто, якщо у вас нарив на пальці, вам доведеться довго чекати поки не нададуть допомогу тяжкохворим. З приводу платності: в принципі візити до лікаря і медикаменти само собою платні. Але якщо ви витратили на візити більше 1100 крон (5 відсотків місячної зарплати), то далі все візити оплачуються державою і така ж система працює з ліками. На них ліміт встановлений 2200 крон (10 відсотків місячної зарплати). Таким чином швед витрачає не більше 15 відсотків середньомісячного доходу в рік.

Тобто виходячи з цього ми можемо припустити що при середній зарплаті 10000 гривень (прошу не чіплятися, не знаю навмання пишу) у нас по шведським мірками на лікарів повинно входити не більше 500 гривень а на медикаменти 1000. В аптеках дуже строго з ліками. Відпускається 80 відсотків за рецептом. Як нас попередили, ми могли там купити тільки легкі болезаспокійливі, засоби гігієни та першої необхідної допомоги, а також кошти від застуди. Все інше за рецептом.

Єдине, що дійсно дорого і оплачується частково страховкою це зуболікарська допомогу для шведських громадян від 18 років. Дитячі стоматологи безкоштовні.

Як говорили наші знайомі шведи їдуть лікувати зуби в Прибалтику, а прибалти в Білорусь.

Мінусом медицини є записи до лікарям фахівцям. Це може зайняти місяць-два.
 

Шведський поїзд або країна відкритих дверей

Отже ми подорожували по самій північній залізниці в Західній Європі, яка вела нас за Полярне коло в норвезький Нарвик. поїзд нічний має різні класи вагонів: при цьому різниця між класами місць не дуже велика. Але в літню пору ціни вище ніж наприклад в кінці осені. Квиток коштує 2000 сидячі 2 класу і 2400 шестимісне купе, купе на 3 людини 2800, Взагалі скандинавські поїзда дуже дорогі.

Найперше враження купа школярів і дорослих з рюкзаками: всі їдуть на природу, деякі з собаками.


Василь Сурков, Швеція


Василь Сурков, Швеція

Перше, що здивувало - відсутність провідника у вагоні, він з'явився через 2 години з перевіркою квитків. Друге відкриття - що б не робили шведи - вони завжди залишають відкритими двері купе. Шведів, які приїжджають до нас найбільше дивує, то, що у нас все відбувається за закритими дверима. Напевно: ми були єдині в вагоні, хто закривав в купе двері.

 Головним критерієм, за чим визначають іноземців шведи це: коли людина до когось підсаджується за столик в кафе і коли людина закриває двері.

Друге відкриття для нас: шведи п'ють як і в наших поїздах. При цьому велика частина пішла в вагон - ресторан, а кілька людей сиділи в купе і попивали пиво чи віскі, при цьому хтось сидів біля дверей купе і спостерігав, щоб помітити провідника, який обслуговував всі 18 вагонів потяга.

У його обов'язок, крім усього іншого входила штрафувати порушників. Купувати спиртне в поїзді слід тільки в вагоні-ресторані (Державна монополія).

Після цього почалися задушевні ірландсько-шведські наспіви, які швидко припинилися. І о 22 годині в вагоні була повна тиша. Шведське дотримання законів. До речі на зупинка шведи майже не курили, в основному іноземці. Шведи в основному вживають снюс, котрий продається в магазинах - тютюн, який закладається за щоку.

Уже о 5 годині ранку світило сонце; все-таки приполярні області. До речі темніло тільки о 22 годині і темно стало тільки ближче до 11 за місцевим часом, хоч і 31 серпня. Нижні сидіння помахом рук перетворюються в полицю. Досить клопітна процедура для недосвідчених, хоча є спеціальна інструкція.
 

Василь Сурков, Швеція


І тут ми теж чули російську мову, багато росіян, українців і білорусів працюють в центрах видобутку залізної руди ну і обслуговують північні норвезькі порти. Помітили пару економних німців, які подорожували цілих 15 годин в сидячому вагоні.

Головна перевага подорожі на поїзді полягає в тому, що ти бачиш як змінюється природа за вікном Змішані ліси змінюються на хвойні ті на лісотундру, а потім і тундру, що має червонувато-руді відтінки.

На під'їзді до шведської Кіруні видно група вітрогенераторів, які стоять немов вартові. Це місто є найбільшим за площею в Європі і другим у світі. В цьому році влада міста вирішила перенести центр міста подалі, так як є можливість обвалу із-за великих рудних шахт. А ще тут взимку діє крижаний готель. У найзахіднішій частині Швеції  Кіруни - Абіску починається пішохідна туристична Королівська стежка, довжиною аж 600 кілометрів, а ще тут розташована найвища гора Швеції Кнебекайсе, на 200 метрів вище Говерли.

Але вся принадність «штурму» гори в тому, що вона знаходиться за Полярним колом. Поруч з нею гора Акка. Любителі Нільса Хольгерсона зрозуміють про кого йде мова.

На прикордонній норвезької станції до нас прийшов прикордонник і розпитав про цілі візиту до Норвегії, перевірки документів немає. До Нарвика ми доїхали в гордій самоті в вагоні.

Виховання по-шведськи

Найдивовижніше в Швеції, коли зустрічаєш групу дітей на вулиці, вони ведуть себе тихо. Діти з вихователями, які гуляли біля церкви Святої Катаріни на Седермальмі, йшли взявшись за руку по двоє. При цьому стояла тиша. Так, вони говорили про свої дитячі речі, але це було все як то тихо.

Невеликий відступ. Але найдивніше - навіть собаки в Стокгольмі вели себе тихо. Єдина собака, яка гавкала, це була собака, яку притягли туристи на зміну почесної варти і бідні офіцери постійно нагадували про пристойність її господареві.

Шведи виховують дітей якось не по нашому, замість того, що карати, вони ведуть з дитиною довгі переговори, немає вислову "ти повинен це зробити". Якщо дитина не хоче одягати річ, яка вам подобається, а йому ні, з'ясовується причина, чому дитина не хоче її носити, або дається право вибору. А ще шведи вважають, дитина сама повинна своїм розумом дійти доречного поведінки в суспільстві.

Василь Сурков, Швеція

Василь Сурков, Швеція

Гіди на поромах туристів з дітьми обов'язково попереджають туристів перед виходом в Стокгольм, що в Швеції бити і кричати на дитину не можна.

Так, за шведськими правилами, допускаються різкості, але в тих ситуація, коли дитині загрожує небезпека, решта не лагом. У 1979 році в Швеції заборонено будь-яке моральне і фізичне насильство, тому не дай Бог, ви поїдете з дитиною в Швецію і почнете підвищувати голос, не ображайтеся, але можливо ви будете давати пояснення в поліції.

 Шведи про окрик та інше моральному насильстві, кажуть, так "Уявіть, що дитина ваш підлеглий, а підлеглому буде приємно коли начальник кричить на вас на роботі?". Тому потрібно управляти своїми емоціями. У Швеції виросло ціле покоління батьків, вихованих без насильства, і зараз росте нове покоління дітей і досить успішно.

Що лякає наших матусь призвели до шведського садок - це відсутність ліжок, діти сплять зазвичай на матрацах на підлозі, і якщо вас заведуть в садку у велику порожню кімнату і скажуть - це наша спальня, то так воно і є. Друге нехарактерне для наших садків - діти гуляють в будь-яку погоду, при цьому діти можуть гуляти і в калюжі і де завгодно. Головне, щоб вони були добре одягнені.

Є навіть садки, в яких діти постійно виховуються на вулиці, навіть їдять на вулиці, і черга в них величезна. До речі в садках на одного вихователя аж цілих 4 дитини.

А ще в садочку дітей поять холодним молоком і це нормально.

На сайті МОЗ Швеції є сторінка запитань і відповідей. Одна матуся запитує, що робити якщо малюк наївся піску, на що відповідь міністерства, якщо дитина з'їла менше склянки піску, то не хвилюйтеся. Взагалі є шведська приказка три грами бруду в день дитині корисно.

Відступ - є шведська прислів'я "Немає поганої погоди - є поганий одяг". Тому шведи намагаються одягатися в демісезон як капуста, одяг на одязі, а там як поверне, решта в рюкзак.

А ще шведи не ставлять до 6 класу оцінки, тому, що як кажуть самі шведи, оцінка не говорить ні про що. Карати дитини за погану оцінку це теж не лагом. Погані оцінки зазвичай мають якісь під собою причини і сварити дитину за це не варто, а потрібно з'ясувати причину.

У шведських сім'ях прийнято заводити дві дитини. При цьому раціональні шведи другу дитину зазвичай заводять до кінця декрету за першою. Це логічно - взяти тайм аут, а потім піти на роботу.


Василь Сурков, Швеція

Сурков, Швеція

Сурков, Швеція

Сурков, Швеція

Василь Сурков, Швеція

Василь Сурков, Швеція



Василь Сурков, Швеція

Василь Сурков, Швеція

Василь Сурков, Швеція

Василь Сурков, Швеція


 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: