Завантаження ...
banner
banner

Скільки ще триватимуть «радянські лінійки» у ніжинських школах

До редакції mynizhyn.com звернувся батько учня однієї з шкіл. Він поділився своїм баченням проблеми шкільних лінійок



Фото з мережі Інтернет

До редакції mynizhyn.com звернувся батько учня однієї із шкіл. Він поділився своїм баченням проблеми шкільних лінійок.

Суть в тому, шо під час проведення Дня знань в одній із ніжинських шкіл двом учням стало погано, і вони навіть втратили свідомість. І хоча хлопцям була надана необхідна допомога, але ж так звані шкільні лінійки залишаються системною проблемою, що повторюються з року в рік.

Нагадаємо цього року в.о Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун виступила проти проведення шкільних лінійок, назвавши їх пережитком «совєцкої» традиції.

В деяких школах України на зміну лінійки вже прийшли інші форми масових заходів – пікніки, флешмоби, квести, коворкінги.  В кількох ніжинських школах цього року лінійки були зазвичай поєднані з флешмобами, і тривали урочистості приблизно по 20-25 хвилин. Хоча насправді форму проведення свята вибирає дирекція школи. Очевидно, що простіше використати вже перевірену модель заходу, ніж застосовувати щось принципово нове. До того ж лінійка дає можливість виступити політикам та чиновникам, а в цьому їм важко відмовити, особливо якщо такий політик є ще й благодійником школи.

Шкільні лінійки походять ще з кінця 1920-х років, коли створювались піонерські організації. Неабияк вплинула на їх запровадження відомий педагог того часу, а за сумісництвом дружина Леніна, Надія Крупська. До речі, сама назва пояснюється тим, що учнів вишиковували у рівну та чітку лінію один біля одного. Усе - задля суворого порядку. Нині в основному збираються на лінійки лише на перший та останній дзвоник.

Збереглися шкільні лінійки лише на території пострадянського простору та в Північній Кореї.

Ще одним моментом шкільних лінійок, є участь в них чиновників та політиків різних рівнів. Цікаво, що у Дніпрі і Чернівцях розпорядженням градоначальників було заборонено чиновникам міськвиконкомів бути присутніми на шкільних урочистостях 1 вересня.

Примітно, що у ніжинській міській раді фракція «Самопоміч» цього року вже вдруге закликала депутатів не брати участь в шкільних лінійках.

За коментарем ми звернулися до голови вищеназваної фракції Костянтина Смалія. Він повідомив, що, «Самопоміч» планує підготувати проект рішення, щодо вирішення питання з лінійками, можливо шляхом заборони проведення «лінійок» чи їх обмеження в часі до 20 хвилин, або ж заборони участі місцевого чиновництва у них.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: