Завантаження ...
banner
banner

Активізація SMS-шахраїв: як не втрапити у пастку

Майже кожен стикався з тим, що його особисті дані хотіли виманити телефонні шахраї. Є кілька поширених схем, якими користуються зловмисники. Але одна з махінацій, що використовується найчастіше, – це СМС від банку про блокування картки


Майже кожен стикався з тим, що його особисті дані хотіли виманити телефонні шахраї. Є кілька поширених схем, якими користуються зловмисники. Але одна з махінацій, що використовується найчастіше, – це СМС від банку про блокування картки.

Ось приклад такого смс-повідомлення з незнайомого номера: "Шановний клієнт! Ваша картка буде заблокована банком. Терміново пройдіть авторизацію або зателефонуйте за номерами: +38 (094) 144-72-29; +38 (094) 143-21-77".

шахраї, СМС

Такі повідомлення не рідкість. Мета шахраїв - залякати. Довірливі люди піддаються паніці що їхня картка дійсно буде заблокована і телефонують за вказаними номерами.

У телефонній розмові шахраї просять повідомити персональну інформацію - дані вашої банківської картки, пін-код і тому подібне. Повідомляти таку інформацію категорично заборонено. 

Банківські співробітники ніколи не вимагають назвати останні три цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти/термін дії, одноразовий пароль/код операції, який приходить на телефон.

Якщо ж шахраї дізнались ваші персональні дані - вони отримують вільний доступ до ваших грошей на банківській картці.

Як не втрапити у пастку

По-перше не піддавайтесь паніці. Якщо ви не можете просто проігнорувати СМС такого змісту, то краще за все зателефонувати на офіційну гарячу лінію вашого банку, чи зайти в свій онлайн-банк (Приват24, Ощад 24/7). Так ви безпечно переконаєтесь що з вашою карткою все гаразд.

Також номери з СМС можна перевірити через інтернет. Ось який результат дав один із вказаних номерів в повідомленні:

шахраї, СМС

Незважаючи на те, що телефонні шахраї продовжують придумувати все нові і нові схеми, вишукуючи інформацію і крадучи гроші з рахунків, захиститися від них не так-то й складно. Головне – не піддаватися паніці і зберігати в таємниці дані вашої карти. В такому випадку, зловмисники не зможуть дістатися до ваших грошей і залишаться ні з чим.

mynizhyn.com
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: