Завантаження ...
banner
banner

Прокуратура застерігає ніжинців про телефонних аферистів

Незважаючи на численні повідомлення у засобах масової інформації із застереженнями бути обачними, довірливі громадяни продовжують потрапляти на «гачок» телефонних аферистів

Аферисти, телефон

Незважаючи на численні повідомлення у засобах масової інформації із застереженнями бути обачними, довірливі громадяни продовжують потрапляти на «гачок» телефонних аферистів.

Шахраї стають все вигадливішими і придумують нові схеми виманювання грошей.

Основну ставку зловмисники роблять на психологію. Жертвам дзвонять на мобільний або стаціонарний телефон і розповідають історію про те, що їх близька людина потрапила в біду або вчинила злочин. 

За "оперативне" вирішення "проблеми" вимагають гроші. Причому найчастіше інформація знеособлена - шахраї не називають імен, використовують слова "син", "дочка" або, наприклад, "онук". 

Ставка робиться на ефект несподіванки (пізній/ранній дзвінок) і на психологічний тиск.
Аферисти намагаються вивідати особисті дані, дістати доступ до банківських сервісів потенційних жертв або змусити їх віддати гроші добровільно.

Якщо вам надійшов такий дзвінок, перш за все не панікуйте, задавайте додаткові питання і не називайте особисті дані. Постарайтеся відразу ж передзвонити родичу, про якого йде мова. Якщо його телефон вимкнений, а шахраї надзвонюють кожну хвилину, залякують вас, попросіть їх передати трубку вашому родичу.

Вкотре звертаємося до громадян бути обачними у спілкуванні з будь-яких питань із незнайомими, особливо якщо це стосується грошових коштів.

Провести профілактичні, застережні бесіди зі своїми батьками або близькими похилого віку та рекомендуємо, в разі, якщо вам надійшов такий дзвінок, не поспішайте відмовляти шахраям. Попросіть їх передзвонити, а самі повідомте органи прокуратури або поліцію. Це допоможе правоохоронцям швидше їх упіймати.

Місцева прокуратура
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: