Завантаження ...
banner
banner

Шкільний булінг та поради, як уникнути цькування

В межах проекту «Я маю право!» юристи Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги розповідають про шкільний булінг

шкільний булінг, безоплатна правова допомога

В межах загальнонаціонального проекту «Я маю право!» юристи Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги розповідають про шкільний булінг.

Останніми часом значного поширення в Україні набуло таке явище, як шкільний булінг. Булінг (bullying, від анг. bully — хуліган, залякування, дискримінація), тобто, тривалий процес свідомого жорстокого ставлення (фізичного і психічного) з боку дитини або групи до іншої дитини.

Форми шкільного булінгу:

• систематичні кепкування з будь-якого приводу (від національності до зовнішнього вигляду дитини);

• здирство;

• псування особистих речей;

• фізичні і психічні приниження;

• різного виду знущання;

• бойкот та ігнорування.

Шкільний булінг — явище системне й комплексне. Для вирішення та профілактики цієї проблеми необхідно долучати учителів, соціальних педагогів, шкільних психологів, лікарів, психіатрів, дітей та батьків.

Що робити, якщо дитина постраждала від булінгу?

Головне правило - не мовчати! Необхідно звернутися за допомогою до дорослих: класний керівник, завуч, директор, тренер, психолог, старші брат/сестра, інші родичі. Найкраще написати офіційну заяву на ім’я директора школи, якщо проблема не вирішується – йти із заявою до поліції.

Слід зазначити, що поки дитині не виповнилось 18 років, відповідальність за її вчинки несуть батьки, тому , якщо дитина порушує права іншої дитини, батьки можуть бути притягнуті до адміністративної, кримінальної або цивільної відповідальності.

Важливо! Якщо дитині необхідна психологічна допомога зверніться до Національної дитячої «гарячої лінії» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116 111. Окрім того, правова допомога (юридична консультація, складання заяви, інших документів) – зверніться до системи безоплатної вторинної правової допомоги.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (місто Ніжин, вулиця Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ).

шкільний булінг, безоплатна правова допомога

шкільний булінг, безоплатна правова допомога
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: