Завантаження ...
banner

Ніжинський дитячий будинок-інтернат проінспектували обласні чиновники

Міжвідомча комісія на чолі із заступником голови ОДА Наталією Романовою днями здійснила перевірку діяльності Ніжинського дитячого будинку-інтернату

Дитячий будинок-інтернат, ОДА

Міжвідомча комісія на чолі із заступником голови облдержадміністрації Наталією Романовою днями здійснила перевірку діяльності Ніжинського дитячого будинку-інтернату.

Приводом для інспектування стали сюжети, які нещодавно з’явилися в ефірі одного з центральних телеканалів. Зокрема, у зазначених журналістських матеріалах висловлено судження щодо поводження вихователів з окремими категоріями вихованців та застосування до них заходів фізичного впливу.

Про це повідомляє Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

Нагадаємо, раніше Центр інформації про права людини підготував матеріал про знущання в Ніжинському інтернату. Телеканал СТБ також підготував сюжет де мати одного з жителів інтернату розповіла про синці, які вона постійно знаходить на тілі сина. 
 

 

Для того, щоб дати об’єктивну оцінку фактам, на які звернули увагу журналісти, до перевірки долучились представники Департаменту соціального захисту населення та Служби у справах дітей облдержадміністрації, Ніжинської міської ради, правоохоронних органів, органів опіки та піклування, обласний дитячий психіатр.

Із приводу ситуації, що склалася, свої пояснення членам комісії надала директор будинку-інтернату Олена Гармаш. Зокрема, керівниця закладу повідомила, що підопічний, про якого йде мова в сюжеті телевізійників, згідно діагнозу має тяжкі психічні розлади, що провокують реактивну поведінку, під час якої він стає агресивно непередбачуваним. Такі періоди його поведінки носять соціально небезпечний характер. Окрім того, в установі є висновок лікарсько-консультативної комісії про те, що за станом здоров’я він не може перебувати в дитячому будинку-інтернаті. У випадках агресивної поведінки відповідно до призначень лікарів до вихованця застосовувалися заходи превенції, про що є відповідні записи в його медичній документації. Це перевірено комісією. У своїх діях персонал закладу керується відповідним наказом МОЗ.
 
Також директор будинку-інтернату повідомила членам комісії, що підопічний раніше вже госпіталізовувався до профільної лікарні. Проте, його стан не покращився, напади агресії стали частішими. За результатами огляду лікарі-психіатри зробили висновок про необхідність продовження лікування. На сьогодні вихованець знаходиться на стаціонарному лікуванні у профільному медичному закладі.
 
У ході перевірки членами комісії також здійснено огляд умов проживання та побуту вихованців інтернату.
 
За результатами інспектування заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова дала доручення вивчити такі питання: захист прав дітей, у тому числі тих, які можуть потерпати від агресії вихованців з тяжкими психічними розладами; забезпечення належних умов перебування вихованців у закладі; співфінансування установи за рахунок трансфертів у зв’язку з перебуванням дітей з інших областей (таких дітей у будинку-інтернаті наразі 12). Крім того, у рамках реформування Ніжинського дитячого будинку-інтернату необхідно вивчити можливість запровадження на базі закладу пілотного проекту для догляду вихованців з важкими психічними розладами та аутоагресію за європейськими зразками.
 
Комісія має напрацювати рекомендації стосовно вирішення цих питань та попередження подібних випадків у подальшому. Результати роботи комісії будуть оприлюднені пізніше.
 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: