Завантаження ...
banner
banner

Вибухи на складах боєприпасів на Чернігівщині: з'явилися моторошні відео, зняті очевидцями

9 жовтня близько 4-ї ранку на території 6-го арсеналу Міністерства оборони поблизу смт Дружба в Ічнянському районі Чернігівської області сталися вибухи, що спричинили пожежу. Її масштаби уточнюються

Вибухи, Ічня, боєприпаси

Інтенсивність вибухів на складах боєприпасів у Чернігівській області станом на 7 ранку становила 2-3 вибухи на секунду. 

9 жовтня близько 4-ї ранку на території 6-го арсеналу Міністерства оборони поблизу смт Дружба в Ічнянському районі Чернігівської області сталися вибухи, що спричинили пожежу. Її масштаби уточнюються.

По темі: Поблизу Ічні горять склади боєприпасів. Ніжин приймає евакуйованих

Відомо, що територія складів становить близько 682,6 га, з них технічна територія – 402 га. Створено оперативний штаб ДСНС, поліції та Нацгвардії. Із зони можливого ураження евакуйовано близько 10 тис. осіб. Закрито повітряний простір в радіусі 30 км, призупинено рух залізничного та автомобільного транспорту. Очевидці публікують у соціальних мережах відео інциденту з навколишніх населених пунктів:






Сильні вибухи на 6-му арсеналі боєприпасів в Ічні Чернігівської області – це результат диверсії РФ. Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив журналіст і військовий експерт Юрій Бутусов.

«Сватове-Балаклія-Калинівка-Ічня. Зрозуміло, швидше за все, це чергова диверсія РФ, яка централізовано знищує запаси наших боєприпасів», – пише Бутусов. «Зараз, звичайно, знову підуть чутки про ревізії, що, мовляв, самі крадуть і підривають. Але все це нісенітниця. По-перше, злодіям підривати склади не варто, вони ніяких ревізій не бояться, їм склади навпаки - цілі потрібні, наші старі боєприпаси ніхто не прагне вже викрадати, вони вже всі давно перевищили граничні терміни зберігання і потребують перевірки та переспорядження.

По-друге, жодних слідів продажу фрагментів боєприпасів або цілих боєприпасів немає, а якщо б хтось хотів вкрасти після Балаклеї та Калинівки, то вже давно б засвітилися ці предмети. Тож це диверсія - це, як зазвичай, неприємно чути тим, хто відповідає за наземну охорону і за ППО щодо безпілотників, але це диверсія», – зазначив журналіст. Він підкреслив, що Ічня знаходиться ближче за інші склади до РФ і «туди безпілотник також долетить, як долетів до Балаклії».

«Тож це не крадіжка, це напад», – робить висновок Бутусов. «Ічня – один з небагатьох, що залишилися у нас великих складів боєприпасів, залишилося всього три великих склади!

Я написав це 2-го жовтня 2017 року, попереджав про загрозу саме Ічні, зараз треба попередити і жителів трьох великих складів», – написав експерт. За його інформацією, в України залишається 14 складів боєприпасів всього і зараз також під загрозою: 47-й арсенал командування Сухопутних військ (Хмельницька обл., с. Цвітоха, в/ч А-1358), 222-а центральна артилерійська база боєприпасів (Черкаська обл., с. Розсішки, в/ч А-1588) і 1322-а артилерійська база боєприпасів (Житомирська обл., с. Ушомир, в/ч А-1796) «Основною проблемою при катастрофі в Калинівці і Балаклії була нестача особового складу та інженерної техніки на арсеналах, що не забезпечує нормальну охорону, розосередження та укриття боєприпасів.

Поповнення особовим складом дозволило б швидко посилити безпеку арсеналів, що передбачено безліччю найсуворіших рішень та нормативних документів. Треба прикрити склади засобами ППО. Україна повинна забезпечити безпеку критичних об'єктів, необхідних для оборони країни, і сили, і кошти для цього є вже зараз. Суспільство довіряє реальним справам, а забалакування будь-якої кризи призводить лише до втрати довіри», – резюмує Бутусов.

За матеріалами УНІАН

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: