Завантаження ...
banner
banner

Сюжет ТСН про ніжинців, що прихистили евакуйованих у себе

Відео.
Лічені люди залишились ночувати в розгорнутих в школах пунктах. Жителі Ніжина прихистили у своїх домівках людей, евакуйованих із зони вибухів, йдеться у ТСН. 12:00


Лічені люди залишились ночувати в розгорнутих в школах пунктах. Жителі Ніжина прихистили у своїх домівках людей, евакуйованих із зони вибухів, йдеться у ТСН. 

У ніжинських пунктах, відведених для людей із зони лиха, а це п'ять шкіл, ночували лише 43 людини. Загалом на Чернігівщині понад 12,5 тисячі евакуйованих  із зони можливого ураження людей.

У квартирі ніжинських пенсіонерів Ковтунів, як у рукавичці. На 60 квадратів тепер їх семеро. Восьмирічна Маша показує свою нову кімнату,  але  все порівнює з тим, що залишилося там, удома. Машу  з дому вивозили сонною і дитина  взагалі  жодної  своєї  речі не прихопила.

"Я дуже довго  питала, що трапилось, а бабуся боялася сказати", - ділиться дівчинка.

У Ніжині зареєстровано 494 евакуйованих із зони вибухів, з них 44 дітей. Але у пунктах, відведених для людей із зони лиха, а це 5 шкіл, ночувало лише 43 людини. Всіх решту - цілими сім'ями, ніжинці забрали до себе додому. 

Із Ічні до Ніжина  дві сусідські родини приїхали  навмання. Це і недалеко від домівки і снаряди навряд чи долетять.

"Я думала, нас бомблять з літака, думала війна. Нічого з собою не брала, документи і то не всі. Що знайшли. Все залишилося, ми лише накивали п'ятами і все. І кури  закриті. А що з ними буде? А що Бог дасть. Слава Богу, що ми  живі", - каже мешканка відселеного населеного пункту.

У  Ніжині під  евакуйованих звільнили п'ять шкіл.  Вже звідти до себе  цих людей  і забрали Ковтуни.  Вони самі виростили трьох синів, то ж  до великої родини не звикати.

Карину  з родиною, яку  вона прихистила, ТСН зустріла на вулиці. Вони  повернулися з  штабу, де  брали  речі для восьмимісячного Артемка – підгузки, одяг, комбінезон, продукти харчування.

Дитина вже другу добу погано спить. Подружжя з хлопчиком на руках із Ічні  тікало в паніці. 


За однією з шкіл  зареєстровано 165  евакуйованих, але жоден з них  тут не ночував.  Ніжинці досі готові приймати чужих людей.

Тим часом зі шкіл вивозять  одяг -  дорослий і  дитячий,  ковдри, книжки, іграшки.  Лише за один день до однієї школи  нанесли речей  не на одну вантажівку.

"Ми передаємо на центр милосердя, а далі центр за потребою буде зв'язуватися з містом Ічня, тому що там теж є постраждалі", - каже координатор.

Куди повертатися батькам  Артемка, не зрозуміло. Хату, яку вони винаймали,  нібито пошкоджено.

Нагадаємо, 9 жовтня о 03:40 до ДСНС надійшла інформація про те, що на території військового 6-го арсеналу Міноборони поблизу Дружби та Августівки Ічнянського району на Чернігівщині виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів. Із 16-кілометрової зони можливого ураження (Ічня та 30 прилеглих сіл) евакуювали понад 12,5 тисячі осіб. Із них через розгорнуті евакуаційні пункти вивезли 4,3 тис. людей, понад 8,2 тис. осіб виїхали самостійно. Евакуйованих розмістили в спеціально організованих пунктах Ічнянського, Прилуцького, Бахмацького та Ніжинського районів. З Ічнянської центральної райлікарні евакуювали 163 хворих до лікувального закладу Парафіївки.

Найімовірніша причина вибухів на військових складах - диверсія. Так вважають у Генштабі та СБУ. Аргументують, що майже одночасно вибухи пролунали в чотирьох різних місцях арсеналу. Лунає також слово теракт.

Група військових прокурорів допитує чатових, які охороняли арсенал, та інших свідків. Слідчі розглядають ще версії - недотримання пожежної безпеки, навмисний підпал, щоб приховати розкрадання боєприпасів, і службове недбальство. Саме за фактом недбальства військова прокуратура відкрила кримінальне провадження.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: