Завантаження ...
banner
banner

А ви вже ознайомились з новими правилами благоустрою Ніжина?

На сайті міської ради винесли на обговорення проект "Правила благоустрою територій міста Ніжина". Правила вміщують у собі 16 розділів на 63 сторінках і охоплюють всі сфери благоустрою міста

благоустрій, правила, обговорення

На сайті міської ради винесли на обговорення проект "Правила благоустрою територій міста Ніжина". Правила вміщують у собі 16 розділів на 63 сторінках і охоплюють всі сфери благоустрою міста. 

Розглянемо деякі з них.

Що стосується парків 

Кількість урн встановлюється з розрахунку одна урна на 800 м2 площі парку. На головних алеях відстань між урнами повинна бути не більше ніж 40 м біля кожного ларка, палатки, кіоску (продовольчого, сувенірного, книжкового тощо) встановлюється урна місткістю не менш ніж 10 дм3.

Основне прибирання парків проводиться після їх закриття та до 8 години ранку. Протягом дня необхідно збирати відходи і опале листя, проводити патрульне прибирання, поливати зелені насадження.

Майданчики для дозвілля та відпочинку повинні бути безпечними для життя та здоров’я громадян, наявне обладнання, спортивні, розважальні та інші споруди, інші елементи благоустрою повинні підтримуватися у належному санітарному, технічному та естетичному стані, своєчасно очищатися від бруду, сміття, снігу, льоду тощо.

Збір листя на території парків, рекреаційних зон, садів, зон зелених насаджень, скверів здійснюється лише на алеях, доріжках, майданчиках для відпочинку, партерних газонах, галявинах, квітниках. Зібране листя вивозиться на спеціально відведені місця.

Збирати листя з-під угруповань дерев та чагарників у парках, скверах, садах, зелених зонах забороняється, оскільки це призводить до винесення органічних добрив, зменшення ізоляційного шару для ґрунту. Спалювати листя, гілля категорично забороняється.

Що стосується пам'яток культурної спадщини

Забороняється змінювати призначення пам’ятників культурної спадщини, пам’яток, їх частин та елементів, робити написи, позначки на них, на їх територіях та в охоронних зонах без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини.

благоустрій, правила, обговорення

Якщо діяльність підприємств,установ, організацій, фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, громадян, яка негативно позначається на стані пам’ятки (створює загрозу знищення, руйнування, пошкодження, спотворення пам’ятки), вони зобов’язані вжити заходів, погоджених з відповідним органом охорони культурної спадщини, для запобігання такій загрозі та підтримання пам’ятки в належному стані за власні кошти.

Що стосується вулиць

Власники дорожніх об’єктів або уповноважені ними органи, дорожньо- експлуатаційні організації зобов’язані:
...
–  проводити в літній період, в плановому порядку, спеціалізованим транспортом механізоване миття та підмітання з вдосконаленим покриттям проїзної частини вулиць та площ;

–  мити дорожнє покриття так, щоб бруд та сміття не викидалось потоком води на полоси зелених насаджень, тротуари;

–  поливати вулиці, з підвищеної інтенсивністю руху, в спекотну погоду для покращення мікроклімату.

У межах «червоних ліній» міських вулиць і доріг забороняється:

–  розміщувати гаражі, голубники та інші споруди й об’єкти, крім об’єктів, визначених відповідними державними будівельними нормами і правилами...;

–  розміщувати контейнери та іншу тару для твердих побутових і харчових відходів;

–  смітити, псувати дорожнє покриття, обладнання, зелені насадження;

–  скидати промислові, меліоративні і каналізаційні води в систему дорожнього зливостоку;

–  встановлювати намети та влаштовувати місця для відпочинку без відповідного дозволу;

–  випасати худобу та свійську птицю.
...

Власники або балансоутримувачі підземних комунікацій (споруд) зобов’язані утримувати, кришки люків та решіток оглядових та приймальних колодязів в справному технічному стані, на рівні дорожнього покриття та тротуарів.

Щодо благоустрою пляжів (зон відпочинку)

Території пляжів (зон відпочинку) повинні бути обладнані приладами освітлення, переважно енергозберігаючими. Кількість та потужність освітлювальних засобів повинна забезпечувати достатнє освітлення для забезпечення безпечного перебування на території пляжів у вечірні та нічні часи громадян.

благоустрій, правила, обговорення

Балансоутримувачі або особи, які утримують пляжі (зони відпочинку) в процесі їх експлуатації зобов’язані:

–  забезпечувати громадян питною водою шляхом влаштування питних фонтанчиків;

–  забезпечувати встановлення та належний санітарно-технічний стан туалетів, які необхідно встановлювати із розрахунку одне місце на 75 відвідувачів. Відстань між туалетами до місця купання повинна бути не більше 50 м;

–  встановлювати урни, контейнери для сміття ,які необхідно очищувати по мірі наповнення. Урни необхідно розміщувати на відстані 3-5 м від смуги зелених насаджень і не менш за 10 м від краю води з розрахунку не менш однієї урни на 800 м2 території пляжу. Відстань між урнами не повинна перевищувати 40 м. Контейнери для сміття ємкістю 0,75 м3 встановлюються з розрахунку один контейнер на 3500 м2 території пляжу;

–  забезпечувати наявність та належний технічний стан лав для відпочинку, дитячих майданчиків;

–  забезпечувати належний санітарний стан території пляжу (зони відпочинку), проводити основне прибирання берегу, роздягалень, туалетів, зеленої зони щоденно до   9 години ранку, два рази в день відповідно до графіку проводити патрульне прибирання;

–  встановлювати відкритті та закритті роздягальні;

–  підсипати один раз на рік чистий пісок або гальку.

Що стосується благоустрою кладовищ

На території кладовищ забороняється висаджувати кущі та дерева.

Щодо місць стоянки транспортних засобів 

Утримання у належному стані територій місць для стоянки транспортних засобів (автостоянок, місць паркування) здійснюють їх балансоутримувачі або особи, яким передані зазначені території у користування згідно з договором, або особи, на яких обов’язок по утриманню відповідної території покладений договором або відповідним актом виконавчого комітету Ніжинської міської ради.

Забороняється захаращення території місць для стоянки транспортних засобів (автостоянок, місць паркування) сміттям, відходами, товарами, тарою, обладнанням тощо.

Щодо утримання прибудинкової території
...
Заборонено  залишати автотранспортні засоби, механізми на внутрішньоквартальних проїздах, прибудинкових територіях, прилеглих територіях до житлової та громадської забудови, гаражів, автостоянок тощо, що заважає руху транспорту спеціального та спеціалізованого призначення.

Заборонено  перекривати проїзди загального користування будь-якими засобами без відповідного на те дозволу ,виданого в установленому порядку.

благоустрій, правила, обговорення

Забороняється розміщення та/або залишення будівельних матеріалів (піску, щебеню, мішків із матеріалами тощо), будівельного сміття, відходів на прибудинкових територіях, територіях житлової та громадської забудови, прилеглій території до території житлової та громадської забудови без дозволу (ордеру) на тимчасове погіршення благоустрою, виданого в установленому порядку.

На час ремонту будинків, квартир в багатоповерхових будинках, особи, що проводять ремонт, узгоджують з балансоутримувачем місце для тимчасового складування будівельних матеріалів і будівельного сміття на час проведення ремонту з періодичністю вивозу не рідше  одного разу на тиждень та отримують дозвіл (ордер) на тимчасове погіршення благоустрою в уповноваженому виконавчим комітетом  Ніжинської міської ради органі.

Щодо санітарного очищення міста 

Санітарне очищення територій міста повинно бути планово-регулярним і включати раціональне та своєчасне збирання, зберігання, перевезення та видалення, надійне знешкодження, економічно доцільну утилізацію побутових відходів і екологічно безпечне захоронення побутових відходів, що утворюються на території міста та у місцях перебування людей за його межами відповідно до схеми санітарного очищення та правил благоустроюміста, затверджених Ніжинською міською радою.

Зимове прибирання суб’єктами у сфері благоустрою відповідних територій повинне включати підмітання та зсув снігу. Роботи по прибиранню снігу та льоду суб’єкти у сфері благоустрою зобов’язані розпочинати з настанням снігопаду.

благоустрій, правила, обговорення

Від снігу та льоду в першу чергу очищають тротуари, дороги до під’їздів житлових будинків, місця для зупинки маршрутних транспортних засобів, люки водопровідних і каналізаційних колодязів. Дозволяється свіжий сніг укладати  валами на вулицях і площах, за винятком території місць для зупинки маршрутних транспортних засобів, для подальшого вивезення.

Щодо обмеження куріння тютюнових виробів

Забороняється куріння тютюнових виробів на робочих місцях та в громадських місцях (за винятком місць, спеціально для цього відведених), а саме:

-  в будівлях, спорудах (їх частинах), які доступні або відкриті для населення вільно чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди; 

благоустрій, правила, обговорення

- на стадіонах; 

- у ліфтах; 

- на територіях закладів освіти, у тому числі дитячих комбінатів, шкіл, вищих та середніх навчальних закладів; 

- на територіях та безпосередньо поряд з територіями дитячих майданчиків, дитячих розважальних атракціонів, майданчиків для відпочинку та дозвілля; 

- у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ.

Вимоги щодо утримання тварин

благоустрій, правила, обговорення

Власникам або утримувачам собак, котів та інших тварин забороняється:

- утримувати собак, котів і хижих тварин не зареєстрованими;

- утримувати собак і котів у місцях загального користування коридорах, підвалах, на сходових площадках, горищах, тощо;

- продавати собак, котів та інших тварин у невстановлених для цього місцях;

- жорстоко поводитись з собаками, котами та іншими тваринами, залишати бездоглядними, або безцільно знищувати їх;

- викидати трупи собак, котів та інших тварин, або захоронювати їх у невідведених для цього місцях;

- відвідувати з собаками магазини, підприємства громадського харчування, об’єкти соціального, культурного та побутового призначення.

За порушення цих Правил винні особи несуть відповідальність, встановлену Кодексом України про адміністративні правопорушення, Законом України «Про благоустрій населених пунктів», цими Правилами, іншими нормативно-правовими актами та рішеннями міської ради.

Це лише частина правил, для детальнішого ознайомлення з "Правилами благоустрою територій міста Ніжина" тисніть на посилання.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: