Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині з лікарями підписали більше 41 тисячі декларацій

Наразі на території міста Ніжина функціонує 9 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, що підпорядковуються комунальному некомерційному підприємству "Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги"

медицина, декларації, лікарі, амбулаторії сімейної медицини

Наразі на території міста Ніжина функціонує 9 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, що підпорядковуються комунальному некомерційному підприємству "Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги". Станом на 1 листопада 2018 року кількість підписаних декларацій становить 41346. 

Таку інформацію повідомили на презентації, що відбулась 14 листопада у Ніжинській міській раді.


медицина, декларації, лікарі, амбулаторії сімейної медицини


Двоє лікарів Центру (Ковалевська В.І. та Бурнусус І.Б.) стали одними з найперших в Україні, які уклали оптимальну кількість декларацій з пацієнтами. Заклад змінив статус бюджетної установи, реорганізувавшись у комунальне некомерційне підприємство і готується до укладення договору з Національною службою здоров’я України. 

Планується розширення переліку діагностичних досліджень, придбавши для кожної амбулаторії гематологічні аналізатори та розширення площ амбулаторії сімейної медицини №2 по вулиці Шевченка 83/3 (шляхом придбання додаткових приміщень), амбулаторії сімейної медицини №9 по вулиці Успенська, 2 (шляхом передачі на баланс комунального некомерційного підприємства приміщення поліклінічного відділення центральної міської лікарні). 

Новий етап впровадження електронного документообігу - електронні картки пацієнтів, електронних рецептів, електронних листків непрацездатності та електронний запис пацієнта лікарем Центру на прийом до лікаря-спеціаліста  вторинної ланки.

Нагадуємо, що з 2 квітня в Україні стартувала кампанія з вибору лікарів, у медзакладах почали підписувати декларації (угоди) з лікарями.

Це частина медреформи, яка має скасувати прив'язку до лікарів за пропискою, і дає можливість укласти угоду з будь-яким терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем у будь-якому місці України.

Що буде з людиною, яка не підписала декларації з лікарем? Про це пише bbc.com

На запитання відповів заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк: "Рано чи пізно, треба буде всім підписати декларації. У цього процесу немає кінцевої дати. Всі люди рано чи пізно будуть мати свого лікаря. А далі за цим підуть кошти. Ми будемо платити тим, кого люди реально обирають, а не за територіальним принципом.

Можливо, люди, які рідко хворіють, не підуть відразу лікаря обирати. Нічого страшного. Звернуться пізніше, при нагоді".

Згідно з реформою, безкоштовними будуть послуги первинної медичної допомоги, зокрема, послуги сімейного лікаря, педіатра, певні види досліджень, екстрена медична допомога.

Однак, без підписання декларації держава не буде оплачувати роботу лікаря за обслуговування пацієнта.

При цьому лікар на даний момент зобов'язаний надати невідкладну медичну допомогу незалежно від того, підписана у пацієнта з лікарем декларація чи ні.

З 2020 року при цьому медреформа повністю вступить в силу і тоді лікар може відмовити у наданні первинної медичної допомоги тим пацієнтам, які відмовляються підписати з ними декларацію, пише znaj.ua.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: