Завантаження ...
banner
banner

Чи справді у Ніжині агресивних людей більше, ніж агресивних собак?

Бездомні тварини у місті – проблема, над вирішенням якої працюють науковці у багатьох країнах. Головна мета їхніх зусиль – зробити безпечнішим співіснування людини із бездомними тваринами через зменшення

безпритульні тварини, проблема

Бездомні тварини у місті – проблема, над вирішенням якої працюють науковці у багатьох країнах. Головна мета їхніх зусиль – зробити безпечнішим співіснування людини із бездомними тваринами через зменшення їх чисельності на вулицях міст гуманним способом. 

У Ніжині зграї бездомних собак, створюють дискомфорт мешканцям міста, а деколи навіюють справжній страх.

До вирішення проблеми бродячих собак можна ставитися по-різному. Одні схвалюють відлови собак, інші критикують тих, хто викидає тварин на вулицю, ще інші шукають виходу із ситуації або ж байдуже махнуть рукою – от, знайшли найбільшу проблему. Можливо, проблема бродячих тварин і не є найголовнішою для українських міст, в тому числі і для Ніжина, але вона існує, і існує далеко не перший рік.

Як вирішується проблема з безпритульними тваринами?

За часів Австро-Угорщини і довоєнної Польщі в містах боролися з цим явищем за допомогою гицлів. Гицель — це особа, що займається відловлюванням безпритульних тварин: кішок, собак. Тварин, як правило, вбивали за допомогою електричного струму...

І хоча ми тепер полюбляємо говорити про цивілізованість, та гицлі не перевелися.

Мешканці Ніжина по різному підходять до проблеми з безпритульними тваринами. Хто підкидає отруту, хто підтримує відстріл, хто збирає гроші на стерилізацію. І звичайно в цих випадках - останній є правильним і гуманним. Стерилізованим тваринам чіпляють на вухо жовту кліпсу. 

безпритульні тварини, проблема
Фото Ігоря Волосянкіна

Одним із кроків, що ведуть до скорочення чисельності безпритульних тварин також, є будівництво притулку для бездомних псів та котів, але мета заснування притулку – це не просто збирати всіх бродячих тварин і доставляти їх у якесь певне місце. Головна мета полягає у зміні ставлення суспільства до проблеми.

У Ніжині вже не перший рік обговорюють створення притулку для тварин, але поки безрезультатно.

В усіх цивілізованих країнах світу сьогодні відмовляються від такої неефективної боротьби з безпритульними тваринами, як їх знищення. Більш ефективний і до того ж гуманний спосіб – це стерилізація.

безпритульні тварини, проблема


Стерилізація мусить бути комплексною і поступово охопити всіх собак та котів міста. Однак тварин у місті одразу не поменшає. Результат буде очевидним через 2-3 роки.

Минулого року в Ніжині було простерилізовано 86 тварин. У 2017 році на безпритульних собак витратили 200 тис. грн, на 2018 рік передбачили 300 тис. грн: 200 тисяч на стерилізацію, 100 тисяч – на відлов.

Але далеко не всіх наших громадян цікавить проблема гуманного ставлення до тварин. Дехто висловлюється за те, щоб їх відстрілювали чи травили. І як результат, в такий спосіб тварин знищують на очах у дітей та інших людей, які боляче можуть сприйняти побачене. А інколи страждають і чиїсь домашні улюбленці, за якими потім гірко плачуть власники.

За словами Григорія Олійника, на території Ніжина налічується до 3 тисяч безпритульних тварин. І кожного року їх кількість збільшується.

«Агресивних людей більше, ніж агресивних собак», – вважають волонтери у Ніжині.

За матеріалами ПравдаТУТ Ніжин
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: