Завантаження ...
banner
banner

Ніжинці зможуть обрати постачальника електроенергії на свій розсуд

У новому 2019 році ніжинці, як і всі споживачі України, матимуть змогу самостійно обрати собі постачальника електроенергії, відмовившись від послуг монопольного ПАТ "Чернігівобленерго"

електроенергія, постачальник, вибір

У новому 2019 році ніжинці, як і всі споживачі України, матимуть змогу самостійно обрати собі постачальника електроенергії, відмовившись від послуг монопольного ПАТ "Чернігівобленерго". За Законом України "Про ринок електричної енергії", користувач має право змінити електропостачальника на безоплатній основі в порядку, визначеному Правилами роздрібного ринку. 

Відтепер, з 1 січня 2019 року, послуги з розподілу та постачання електроенергії абонентам надаватимуть дві різні компанії: ПАТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО», що виконуватиме функції оператора системи розподілу, та ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» – електропостачальник універсальних послуг. Відтак, кожен користувач сплачуватиме за спожитий товар кільком різним організаціям, однак рахунок приходитиме лише від компанії постачальника.

«Перехід створений таким чином, що жоден  споживач при цьому не буде відключений та продовжуватиметься послуга з електропостачання. Але вже буде вибір для абонента.

Компанія «Чернігівобленерго» як така втратить ліцензію на постачання електроенергії і буде тільки оператором системи розподілу. А споживач матиме можливість обирати собі незалежного електропостачальника», – зазначає начальник штабу Ніжинського району електричних мереж Володимир Самсоненко.

За словами Самсоненка, електропостачання відбуватиметься за універсальною послугою. «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» постачатиме електроенергію за вільними цінами і як надавач універсальних послуг.

Що стосується споживачів, які не оберуть собі постачальника, то, як каже керманич штабу Ніжинського району, Кабмін визначить його з числа державних постачальних суб’єктів господарювання, надавши абонентам «останню надію».
 
«Зміна електропостачальника відбуватиметься шляхом укладення нового договору про постачання електроенергії споживачу з іншим постачальником. На території Чернігівщини створені регіональні підрозділи «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ», вони функціонуватимуть в усіх існуючих адміністративних районах області та відповідним чином продовжуватимуть надавати постачальні послуги. 

У грудні всі побутові та юридичні користувачі отримають від постачальників форму заяви про розподіл та постачання електроенергії. Заява є публічною, тож усі абоненти матимуть можливість підтвердити своє бажання споживати електроенергію», – розповідає Самсоненко.

електроенергія, постачальник, вибір

НКРЕКП пояснює переваги такої моделі в електроенергетичній галузі в тому, що вона руйнує монополію обленерго, через яку потерпають пересічні споживачі: часті відключення від мережі, падіння напруги, псування побутової техніки тощо.

Відповідно до неї, за якість електропостачання відповідатиме розподільча компанія, проте якщо кошти за спожиту електроенергію й послуги за утримання мереж збиратиме постачальник, то він матиме змогу штрафувати розподільчу компанію відповідно до чинної Постанови Національної комісії.

Передбачається, що постачальник стане адвокатом споживача, адже в нього буде свій юридичний відділ для виставлення претензій розподільчій компанії. Якщо ж цей постачальник не захищатиме споживачів, то вони виберуть іншого постачальника.

Автор: Юля Солдатенко "ПравдаТУТ Ніжин"
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: