Завантаження ...
banner
banner

Яка ситуація з туберкульозом у Ніжині

Починаючи з 1995р. в Україні зареєстрована епідемія туберкульозу, вона невпинно прогресує та набуває загрозливих масштабів. Щороку від туберкульозу помирає 10 - 11 тис. хворих, що становить більше 30 чоловік в день, та реєструється близько 30 тисяч нових випадків захворювання

Туберкульоз, хвороба, здоров’я


Починаючи з 1995р. в Україні зареєстрована епідемія туберкульозу, вона невпинно прогресує та набуває загрозливих масштабів.

Щороку від туберкульозу помирає 10 - 11 тис. хворих, що становить більше 30 чоловік в день, та реєструється близько 30 тисяч нових випадків захворювання, при цьому ще близько 25% епізодів залишаються невиявленими.

В 2018 році по Чернігівській області зареєстровано: 468 випадків захворювання на туберкульоз, що на 4,4% більше кількості захворілих за аналогічний період 2017 року. Серед дитячого населення на туберкульоз захворіло 14 дітей, за аналогічний період 2017 року - 9 дітей.

Ситуація із захворюваністю на туберкульоз є досить тяжкою і в м. Ніжин. Згідно даних епідеміологічного аналізу, за 11 місяців 2018р. в нашому місті відбулось зростання захворювання на туберкульоз в 2,6 рази, зареєстровано 41 випадок захворювання на вперше діагностований туберкульоз, із них 38 випадків - туберкульозу органів дихання, інтенсивний показник – 53,2 на 100 тис. населення (в 2017р. - 16 випадків захворювання на вперше діагностований туберкульоз, із них 14 випадків туберкульозу органів дихання, інтенсивний показник 19,6 на 100 тис. населення).

Соціальна структура осіб, що захворіли – 4 робітники, 3 – медичні працівники, 31 хворий – непрацюючі особи працездатного віку, 2 – особи пенсійного віку та одна хвора знаходиться в декретній відпустці по догляду за дитиною. З усіх осіб, що захворіли 75,6% це особи, які ведуть асоціальний спосіб життя, не працюють, не проходять періодичні медичні огляди та є джерелом подальшого розповсюдження інфекції.

Основний метод профілактики туберкульозу - щеплення вакциною БЦЖ новонароджених дітей (на 3-5 добу життя). За 11 місяців по м. Ніжин взято на облік - 336 новонароджених дітей, щеплено вакциною БЦЖ – 302 дитини (89,9%). На даний час лікуваль-профілактичні заклади забезпечені вакциною БЦЖ в достатній кількості.

Своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для ефективного лікування та попередження поширення його серед людей. З метою ранньої діагностики туберкульозу діти віком до 15 років повинні щорічно проходити метод туберкулінодіагностики (проба Манту). В м. Ніжин показник охоплення дітей туберкулінодіагностикою вкрай низький. За 11 місяців проба Манту проведена - 2599 дітям, що складає всього 35,3% до річного плану. В лікувально-профілактичних закладах міста туберкулін для проведення проби Манту  наявний, але не в достатній кількості.

Флюорографічне обстеження відноситься до методів ранньої діагностики, яке виявляє початкові форми туберкульозу (без розпаду легеневої тканини та виділення паличок Коха). Підлітки та дорослі, для своєчасної діагностики захворювання, повинні проходити флюорографічне обстеження 1 раз на 2 роки. В м. Ніжин лікувальною мережею, за 11 місяців 2018р., флюорографічним обстеженням охоплено:

- доросле населення – 27119 осіб, що становить 91,4% до річного плану;
- підлітки - 908 осіб, що становить 88,5% до річного плану;

Чим раніше виявлено хворого, тим більша ймовірність, що він інфікує меншу кількість здорових осіб та більша ймовірність повного видужання. Туберкульоз легше попередити, ніж вилікувати. Тому для збереження свого здоров’я використовуйте всі засоби профілактики та вчасно проходьте періодичні медичні огляди. 

За інформацією Ніжинського міськрайонний
відділ ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України»
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: