Завантаження ...
banner

Без п’яти хвилин катастрофа. Або яка трагедія могла статися в Ніжині у 1969 році

Вибухи на складах поблизу Ічні, як і інші подібні інциденти, що не раз траплялися в Україні, підняли питання про компетентність військового керівництва та його відповідальність за такі події

Ту-22, літак, трагедія

Вибухи на складах поблизу Ічні, як і інші подібні інциденти, що не раз траплялися в Україні, підняли питання про компетентність військового керівництва та його відповідальність за такі події.

Представники старшого покоління люблять згадувати радянський час, коли про такі випадки було мало інформації, що створює ілюзію порядку та відповідальності. Щоправда, іноді з’являються новини про військові катастрофи, що відбулися або могли відбутися.

Одна з таких потенційних катастроф могла статися у Ніжині в далекому 1969 році. Так, вночі 25 червня над військовим аеродромом зіткнулись два бомбардувальники Ту-22Р. Перший літак розбився поблизу аеродрому, доля його екіпажу невідома, за різними даними вони або катапультувалися або загинули. 

По темі: Ніжинський "Прогрес" готовий до серійного виробництва високоточних боєприпасів
 
Інший екіпаж катапультувався, а літак продовжував літати на автопілоті ще 52 хвилини, поступово знижуючись, і роблячи кола над містом. Повідомляється, що над залізничним вокзалом крен бомбардувальника досяг критичного значення і літак впав на безлюдну місцевість на околиці Ніжина. Найімовірніше мається на увазі залізнична станція Липів Ріг.

Примітно, що вжити якихось заходів військове командування не наважилося, сподіваючись на щасливий випадок. Зрештою, так і сталося, в результаті падіння літака ніхто не постраждав. Що могло статися, якби бомбардувальник впав на житловий будинок страшно навіть уявити.

Інформацію про інцидент в радянський час особливо не афішувалась, проте про це згадується в одній російській телепередачі, уривок з якої ви можете переглянути.

Довідково: Ту-22 (за кодифікацією НАТО Blinder) — радянський дальній надзвуковий стратегічний бомбардувальник конструкції КБ Туполєва.

В Військово-повітряні сили СРСР мав прізвисько «Шило» (за форму фюзеляжу), і «Людожер» (за високу аварійність). Базувались ці бойові літаки в різних містах Радянського Союзу, зокрема в Ніжині.
 

mynizhyn.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: