Завантаження ...
banner
banner

Ніжинські дошкільники порівнювали цінності у сфері дошкільної освіти України та Німеччини

21 грудня на базі НДУ імені Гоголя Оксана Поливко провела теоретично-практичний семінар “Зіставлення цінностей у сфері дошкільної освіти України та Німеччини”

Освіта, НДУ

21 грудня на базі Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя Оксана Поливко, учасниця третього практично-аналітичного етапу міжнародного проекту «Відображення: цінності німецької та української дошкільної освіти у взаємному порівнянні», який відбувався цьогоріч у місті Дортмунд провела теоретично-практичний семінар “Зіставлення цінностей у сфері дошкільної освіти України та Німеччини”, у якому взяли участь вихователі, практичні психологи закладів дошкільної освіти Ніжина та студенти університету кафедри дошкільної освіти.

Оксана Поливко на початку заходу наголосила, що ми стоїмо на порозі грандіозних змін в освіті України. Процес вже запущено, про що свідчить новий Закон «Про освіту» - «Нова українська школа».

«Але дошкільна освіта перебуває в застиглому стані і, незважаючи на впровадження новітніх технологій, роботу талановитих вихователів, модернізацію та осучаснення освітнього процесу формування цінностей, у дітей залишається в межах дошкільного закладу. Без тісної співпраці з родинами, спільних поглядів на виховання важко досягти бажаних результатів», - наголосила учасниця міжнародного проекту.

Слід зазначити, що метою зустрічі стало виокремлення цінностей в дошкіллі України, порівняння їх з німецькими цінностями. 
Учасники на практиці визначали, які цінності мають право на існування і чи слід доповнити чи зменшити існуючий перелік. Також ознайомилися з дошкільною освітою Німеччини. З’ясовували складові у формуванні цінностей маленького українця та визначилися зі шляхами та напрямами формування цінностей, щоб у майбутньому могли розраховувати на формування особистості з моральними принципами та цінностями.

Переглянули відеофільм про садочки Німеччини, їх устрій та підхід до виховання, що викликав в учасників семінару активне обговорення на тему кількості дітей та вихователів у групах, свободи вибору видів діяльності з вихованцями, різниці у співпраці педагогів та батьків, відповідальності за життя та здоров’я дітей, яке покладено не на педагогічного працівника, а на страхові компанії.

Підсумком зустрічі у стінах вишу стало розроблення порад родинам, закладам дошкільної освіти, соціуму та педагогам щодо формування цінностей у дітей дошкільного віку.


Освіта, НДУ
























Тетяна Марченко
Фото автора
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: