Завантаження ...
banner
banner

Віртуальна виставка ніжинського художника, який 1948 року емігрував до Канади

7 грудня минуло 105 років з дня народження художника Вадима Доброліжа. Він народився в Ніжині 1913-го року, а помер 1973-го року в Канаді. Навчався в школі С. Трохименка, згодом студіював малярство


7 грудня минуло 105 років з дня народження художника Вадима Доброліжа. Він народився в Ніжині 1913-го року, а помер 1973-го року в Канаді.

Навчався в школі С. Трохименка, згодом студіював малярство в Київському художньому інституті (майстерня Ф. Кричевського), закінчив також і Ленінградську академію мистецтв. 1943-го року змушений був емігрувати до Німеччини, а 1948-го року переїхав з родиною до Канади.

Доброліж створив низку різьблених іконостасів та ікон до них. Найбільшої уваги заслуговують іконостаси для церков у Мирнамі, св. Івана в Норт-Батлефорді, св. Іллі в Едмонтоні, які виконані в стилі українського бароко та інших стилях – відповідно до внутрішнього інтер’єру церков. Розпис православного храму св. Володимира в канадському містечку Вегревіль (Альберта) вважається вершиною сакрального мистецтва.

Нині у Центральному державному архіві зарубіжної україніки зберігається добірка Різдвяних листівок Вадима Доброліжа, що цікаві не лише з мистецької точки зору, але й як специфічне історичне джерело, своєрідний засіб комунікації українців, які перебували поза межами своєї Батьківщини. 

До архіву листівки надійшли у 2008 р. за сприяння Генерального консульства України у місті Пряшів (Словаччина) у складі так званої «Пряшівської колекції». На них зображено: Вифлиємську зірку, що сяє над світом, об’єднуючи українців, бо любов до Бога завжди в нас поєднувалася з любов’ю до Вітчизни; колядників «Днесь поюще», що прославляють Різдво Христове; поклоніння трьох царів Сину Божому «Нехай прийде царство Твоє…» і як квінтесенція – листівка «З нами Бог!», тобто з Україною й українцями, де б вони не перебували.

1997-го року Батьківщину покійного чоловіка вперше відвідала вдова митця Валентина Доброліж. А через два роки вона разом із дочкою, зятем та онукою привезла декілька живописних робіт, фоторепродукцій церковних розписів, різьби та іконопису. Цей дар збагатив фонди Музею культурної спадщини в Києві та Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського. На сторінці Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою ви можете ознайомитися з творчим доробком нашого земляка.

Надія Онищенко, ndu.edu.ua 

виставка, художник, Вадим Доброліж

виставка, художник, Вадим Доброліж

виставка, художник, Вадим Доброліж

виставка, художник, Вадим Доброліж

виставка, художник, Вадим Доброліж
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: