Завантаження ...
banner

До Божка, депутата облради, за діамантами заліз росіянин-кабардинець

27 грудня у Менському районному суді продовжилося підготовче засідання у справі по обвинуваченню 35-річного громадянина Російської Федерації Адама Ширухова


27 грудня у Менському районному суді продовжилося підготовче засідання у справі по обвинуваченню 35-річного громадянина Російської Федерації Адама Ширухова.

Його підозрюють за частинами 3, 4 статті 187 Кримінального кодексу України (напад з метою заволодіння майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя та здоров’я потерпілого та погрозою застосування такого, вчинений за попередньою змовою групою осіб, особою, яка раніше вчиняла розбій, поєднаний з проникненням у житло, спрямований на заволодіння майном в особливо великих розмірах).





Григорій Божок

«Грабіжники у масках увірвалися»


Початок одинадцятої години. Судді: Надія Волошина (головуюча), Андрій Слісар та Олександр Савченко заходять до зали. Клітка для підозрюваних порожня. Адам у Чернігівському слідчому ізоляторі. Звідти в режимі відеоконференції він спостерігає за всім тим, що відбувається у судовій залі, спілкується з адвокатами. їх у нього два: Олег Йенада з Києва та чернігівець Олег Костюк.

Немає на суді і потерпілих: 64-річного чернігівця Анатолія Колосовського та 64-річного Григорія Божка, депутата обласної ради (фракція політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Член постійної комісії обласної ради з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності). Він генеральний директор ТОВ «Астра», місто Сновськ (Щорс), кінцевий беніфіціар, власник (контролер) СТОВ «Щорссільгоспсервіс». Григорій Никифорович людина публічна. У 2014 році зареєструвався кандидатом у депутати Верховної Ради по 207 виборчому округу. Йшов як самовисуванець. Займається благодійництвом.

У залі суду

«...Грабіжники у масках увірвалися в будинок Григорія Божка. Зв’язали його та дружину, погрожували, вимагали гроші та коштовності. Під тиском господар розповів про сейф. У будинку був ще й їх чотирирічний син. Малюка не чіпали. Забравши все цінне, втекли. Господарю вдалося дотягтися до тривожної кнопки і викликати охорону», — із матеріалу «Наводчики свои?» на сайті «gorod.cn.ua».

Детальніше про напади сказано в ухвалі слідчого судді Новозаводського районного суду Чернігова Юрія Овсієнка від 14 вересня 2018 року (про вирішення клопотання слідчого щодо експертизи відбитків пальців).


Ставили гарячу праску на живіт

Досудовим слідством встановлено:

15 лютого минулого року близько 20 години 40 хвилин четверо осіб за попередньою змовою, з метою заволодіння чужим майном, через вхідні двері проникли до будинку Колосовського, де напали на нього, застосовуючи насильство, яке виражалося у зв’язуванні рук, заклеюванні рота, нанесенні ударів у голову та обличчя, прикладанні гарячої праски до живота та спини.

Чим заподіяли потерпілому опіки тулуба 1-2 ступеня, обох нижніх кінцівок — трьох відсотків поверхні тіла, що відноситься до категорії легких тілесних ушкоджень, які спричинили короткочасний розлад здоров’я. (Уявляєте, припікати живу людину розпеченою праскою — за законом це легкі тілесні ушкодження. — Авт.). Та тілесні ушкодження у вигляді синців, забоїв голови, обличчя, лівої кисті правого зап’ястя, саден голови, обох рук, котрі виникли від дії тупих приладів, які теж відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень, що не спричинили короткочасний розлад здоров’я чи незначної втрати працездатності.


Забрали: 400 доларів США, 300 гривень, травматичний пістолет калібру 9 міліметрів, золоті обручку вагою 6 грамів, перстень — 10 грамів, годинник вартістю 200 доларів, шкіряні рукавички, ліхтарик, мобільний телефон марки «Самсунг Гелексі Ас 3 Дуос». Чим спричинили матеріальну шкоду на загальну суму 36768,88 гривні.

Фаберже і діаманти

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 24 лютого 2017 року близько першої ночі ці ж особи, використовуючи предмети, схожі на пістолети, відігнувши замикаючі пристрої металопластикового вікна, проникли до будинку Божка, били його кулаками та ногами по тілу, обличчю, зв’язали руки йому та дружині. Заволоділи майном потерпілих, а саме: 150 тисячами доларів, 5 тисячами євро, 45 тисячами гривень; золотими злитками 999,9 проби вагою 700 грамів; золотим ланцюжком з іконкою Божої Матері — 60 грамів; стограмовим браслетом із золота; двома ланцюжками — 5 та 2 грами; жіночим годинником з діамантами марки Baume & Mercier вартістю 376600 гривень; чоловічою печаткою вагою 5 грамів з діамантами; сережками 8 грамів, всипаними діамантами; обручкою 5 грамів з великим діамантом; обручками: золотими з дрібними діамантами, з платиною та маленькими діамантами, з бурштином. Золотою підвіскою-хрестиком «Фаберже» з елементами білого золота та діамантами; браслетом ручної роботи зі скарабеєм; золотою печаткою з агатом; швейцарським золотим чоловічим годинником марки Audenmars Pigyet вагою сто грамів вартістю 914600 гривень; швейцарським годинником марки TAG Heuer за 80650 гривень; біжутерією — яйце «Фаберже», три штуки червоного, зеленого та рожевого кольорів (дублікат); срібними монетами — шість штук, десятьма золотими монетами та іншими коштовностями, чим заподіяли матеріальну шкоду на загальну суму 7416597,26 гривні.

Заздрити нічого. Божок успішний бізнесмен. Його декларація і за 2017 рік видає шестизначні цифри і чимало родинного майна. Наприклад, дружині належать приміщення яхтного центру №25 загальною площею 103,5 квадратного метра у Симеїзі (Ялтинський регіон) в Криму (нині окупованому. — Авт.).

Інтереси подружжя на суді представляє адвокат Олександр Чумачов з Василькова Київської області. Він від їх імені подав суду позов про відшкодування моральної та матеріальної шкоди.

Ширухов на місці злочину не був?

Адвокат Костюк заявив клопотання про зміну запобіжного заходу для Ширухова, аби випустили із СІЗО. На підтвердження своїх слів надав договір оренди квартири Шируховим з 26 грудня 2018 року аж до 2020 року, укладений з киянкою, власницею житла. Проте прокурор Андрій Авраменко, котрий підтримує обвинувачення, виступив проти. Суд його підтримав.

Говорив захист і про те, що під час досудового слідства підозрюваному не було надано перекладача з кабардинської мови. На засіданні, яке передувало, також висловлював свої зауваження щодо обвинувального акта. Тому судді порадилися і вирішили його повернути у прокуратуру на доопрацювання. Скільки часу піде на доопрацювання, невідомо.

Позиція захисту — на місці злочину Ширухов не був. Як було насправді, має встановити суд. Підозрюваного затримали 31 серпня цього року. Про людину на ім’я Ширухов Адам Тимурович є матеріали в інтернеті, в тому числі фото. Та чи підсудний і той, про кого пише інтернет, — одна і та ж особа, сказати складно. Зовні начебто схожі, обидва з борідками.

Чому одного Ширухова судять, а де інші, спитаєте. Матеріали відносно них виділені в окремі кримінальні провадження.

Якщо вина буде доведена, підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: