Завантаження ...
banner

Про право на тишу у житлових будинках

Відомо, що жилі будинки і прибудинкові території належать до захищених об’єктів, а рівень шуму не повинен перевищувати показники, встановлені санітарними нормами . Іноді сусіди заважають нам ремонтом або шумлять до самої ночі

Тиша, житлові норми

Відомо, що  жилі будинки і прибудинкові території належать до захищених об’єктів, а рівень шуму не повинен   перевищувати показники, встановлені санітарними нормами . Іноді сусіди заважають нам ремонтом або шумлять до самої ночі. Що робити в таких випадках?

Найвідоміший нормативно-правовий акт, званий в народі «закон проти шуму» це «Правила користування приміщеннями житлових будинків». Так от, відповідно до ст. 9 цих правил, в житлових будинках в будні з 22:00 до 8:00 заборонено голосно співати і кричати, користуватися звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, а з 21:00 до 08:00 забороняється проводити ремонтні роботи, що супроводжуються шумом.

У святкові та вихідні дні такі роботи проводити взагалі не можна. Хоча, якщо сусіди з прилеглих квартир дали свою згоду, то ремонтувати житло по вихідних та у свята можна. Однак при цьому необхідно буде дотримувати так званий «шумовий режим», оскільки він не повинен перевищувати 45 дБ.

Нормативно-правовий акт, що регулює суспільні відносини, пов’язані із захистом населення, в тому числі і від шуму, є Закон України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”. Згідно з його положеннями, громадяни мають право на безпечні для здоров’я та життя побут, відпочинок і навколишнє середовище. Стаття 24 цього Закону зобов’язує підприємства, установи та організації вживати заходів з недопущення перевищення рівнів шуму на так званих захищених об’єктах, в число яких входять житлові будинки та прибудинкові території. Допустимий рівень шуму встановлюється санітарними нормами і залежить від території і часу доби. В середньому для житлових будинків рівень шуму не повинен перевищувати 45-60 дБ.

Зрештою, людей, які не реагують на вимоги чинного законодавства та не дотримуються елементарних норм співіснування у суспільстві, необхідно хоча б спробувати притягнути до відповідальності.

Кодексом про адміністративні правопорушення в Україні (стаття 182), передбачена адміністративна відповідальність за порушення вимог законодавства щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму, у вигляді попередження, як мінімум, та штрафу — від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А якщо порушник повторно, протягом року, здійснить таке ж порушення, то штраф буде значно більшим — від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів порушення тиші.
Для того, щоб притягти сусіда до відповідальності необхідно, щоб на нього було складено протокол про адміністративне правопорушення посадовою особою поліції.
Тому, якщо вам не вдалося мирним шляхом захиститись від сусідського шуму – сміливо викликайте працівника поліції, який має зафіксувати факт такого порушення та скласти протокол, який буде правовою підставою до подальшого покарання порушника тиші.

Нагадаємо, за отриманням консультацій та захистом своїх прав можна звернутися до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: