Завантаження ...
banner

Про роботу ніжинської влади за останні три роки: детальний звіт міського голови

На сайті Ніжинської міської ради з'явився текст детального звіту міського голови про роботу міської влади за останні три роки. Нагадаємо, що 24 січня, ніжинський міський голова Анатолій Лінник зустрічався з громадою

доповідь, результати, діяльність, влада, Анатолій Лінник

На сайті Ніжинської міської ради з'явився текст детального звіту міського голови про роботу міської влади за останні три роки. Нагадаємо, що 24 січня, ніжинський міський голова Анатолій Лінник зустрічався з громадою.

По темі: Діалог ніжинського мера з громадою – які результати?


Про роботу міської влади за останні три роки


З початком адміністративної реформи Україна вступила в нову Епоху. Епоху, в якій міста отримали більшу самостійність і перспективи максимальної реалізації  внутрішнього потенціалу. В Епоху в якій міста України вступили в жорстку конкуренцію за привабливість територій для інвестицій. Стартові позиції у міст не рівні. Сьогодні має значення все - географічне розташування, кількість населення, розмір бюджету і території та багато інших складових. 

Залишаться лише ті громади, які за 5-7 років доведуть свою спроможність. 

Решта, під тиском економічно соціальних проблем, будуть змушені розформовуватися і приєднуватися до більш успішних сусідів.  

В грудні 2018 року до Ніжина приєдналася Кунашівська сільська рада і Ніжин отримав статус ОТГ. Ми стали найбільшою територіальною громадою області з територією  більшою за місто Чернігів. Це відкрило для нас певні можливості і створило гарні переваги якими ми маємо скористатися.  

Втім наша найбільша громада області, має найменший бюджет.

Хочу звернути особливу увагу саме на цей аспект - у найбільшої громади області найменший бюджет! 

Я наголошую на цьому факті навмисно, щоб ми розуміли, що у нас з вами, немає достатнього внутрішнього резерву для швидкого і ефективного розвитку.

А саме цього від нас вимагає час! 

Всі хто стверджує протилежне, займаються популізмом і ведуть себе безвідповідально. 

Мої слова підтверджуються висновком Центру розвитку місцевого самоврядування, який був опублікований у грудні 2018 року. В якому зазначено, що Ніжин має можливість отримати додаткові кошти закривши школи загальним обсягом у 41 клас, скоротивши 30 койко-ліжок і медичний персонал в ЦМЛ ім. Галицького, підняттям податку на землю для військових частин та аеродрому.

Я, як міський голова, не можу піти на ці кроки з багатьох причин. Одна з них, це тимчасовість отриманого результату, за який місто повинно буде відразу розраховуватися погіршенням якості життєвих умов ніжинців. 

 Своїм завданням на посаді міського голови я бачу розширення і збільшення інфраструктури міста, якості і кількості послуг, що ніжинці зможуть отримувати у зручний для себе спосіб. Розбудову міста відповідно до високих Европойських стандартів. 

До 2014 року, керування містом нагадувало більше, лікування по симптоматиці. Тобто реагували лише на проблеми, які аврально закривалися і абсолютно не переймалися плануванням майбутнього. Така модель керування призвела до майже повної занедбаності інфраструктури міста і загрози знищення матеріально технічної бази.
 
Щоб не розповідати довго про стан будівель, чи водопровідної мережі і вуличного освітлення, наведу один факт - наймолодшому сміттєвозу було 29 років!

 Всі 11 комунальних підприємств були банкрутами, або знаходилися на межі. 

Майно і рахунки деяких підприємств були заарештовані і знаходилося у податковій заставі. Фактично готувалося до розпродажу. Працівники багато місяців, а на деяких підприємствах майже рік, не отримували заробітної плати. 

Я не втомлююся на цьому наголошувати, щоб ми не забували з чого ми починали і до чого можна довести місто безвідповідальними заявами і поведінкою.

Щоб Ніжин став конкурентно — спроможним, нам зпочатку потрібно було:

1). Припинити розбазарювання міського майна.
2). Зупинити процеси запущені на штучне доведення до банкрутства комунальних підприємств.
3). Не допустити розпродажу їхніх активів!

Місту було життєво необхідно зменшити, щонайменше на 50% витрати міського бюджету на утримання комунального майна. Цього можна було досягти лише за рахунок запровадження програм з оптимізації витрат, встановлення жорсткого контролю за ефективним використанням комунального майна, запровадивши енергоефективні технології. 

Та таким чином, ми отримаємо ресурс лише для відновлення занедбаного, а місцями і знищеної міської інфраструктури. 

Необхідний для розвитку міста ресурс, Ніжин міг отримати лише зовні у вигляді інвестицій і грантів.

Для привернення уваги інвесторів нам потрібно було прийняти новий Генеральний план міста, старий, що був прийнятий у 1969 році вже не відповідав сучасним вимогам. 

Щоб забезпечити доступ міста до міжнародних грантів ми мали розпочати роботу по створенню позитивного іміджу Ніжина. 

Враховуючи, що назва міста на той час лунала частіше у кримінальній хроніці і було прив’язане до скандалу з хабарами, перед нами стояла серйозна задача. 

Щоб її втілити, потрібно було зробити розбудову Ніжина справою кожного його мешканця, зробити процес управління містом відкритим, а бюджетний процес прозорим. 

Безумовно я розумів всю важкість і на перших етапах невдячність такої діяльності. Але як нащадок роду, який багато століть мешкає в цьому місті, відчуваючи свій обов’язок перед пращурами не тільки зберегти спадщину що ми отримали, а і примножити її для наступних поколінь, я все таки розпочав процеси оптимізації і модернізації міста.  Я не вагаючись обрав шлях демократизації влади!

Сьогодні дивлячись на отримані результати я бачу, що обраний мною шлях був, є і залишається правильним! 

Так останні роки для Ніжина були роками значних звершень і перемог. Завдяки активній позиції громади у 2017 році місто отримало статус «7 чудес України: історичні міста та містечка». З метою популяризації міста, як туристичного центра, нами створено веб-портал “Ніжин і роботи в цьому напрямку тривають постійно. 

В грудні 2017 року, було затверджено новий Генеральний план міста. У цьому році Ніжин став найбільшою Об’єднаною територіальною громадою області. Наше місто  багаторазово прославилось не тільки в Україні, а і за кордоном. Сьогодні у Ніжина настільки високий позитивний імідж, якого він не мав ще ніколи. На різного рівня змаганнях, олімпіадах, конкурсах наші спортсмени, освітяни і митці гідно представляли місто і здобули безліч нагород. Сьогодні Ніжин, вже три роки поспіль займає передові позиції у авторитетних рейтингах по прозорості бюджетного процесу та відкритості влади і посідає 39 місце в інвестиційному секторі!  Цей факт відзначено на загальнодержавному рівні та підтверджено міжнародними організаціями. 

Кількість і якість реалізованих програм по запровадженню енергозберігаючих технологій, вивела місто в лідери серед громад Чернігівської області. Ми довели нашу надійність, як партнера, для закордонних фондів і організацій. 

За період 2016 - 2018 роки сума залучених інвестицій склала – 26 млн. 300 тис. грн.!

І велика частина інвестицій залучена на підвищення енергоефективності міста. 

В цьому році співпрацюючи з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (НЕФКО) передбачається комплекс робіт з термомодернізації Ніжинської ЗОШ № 10. Загальна вартість проекту – 13 млн. 800 тис. грн., з них частка  міста лише – 1 млн. 400 тис. грн.

За розрахунками фахівців спільної робочої групи ці капіталовкладення виправдають себе за сім років! 

Також інвестиційні кошти в сумі 6 млн. 300 тис. грн. будуть вкладені ще в 5 об’єктів освітньої сфери, внаслідок чого передбачається скорочення споживання теплової енергії від 20 до 50 %.

З метою зменшення навантаження на міський бюджет у 2017 році в місті запровадили систему енергоменеджменту, що забезпечує щоденний моніторинг споживання енергоносіїв та води 120 установами, які фінансуються з міського бюджету. Як наслідок економія бюджетних коштів на оплату енергоносіїв тільки у 2017 році склала майже 3 млн. грн.! 

Із залученням грантів ЄС/ПРООН мешканці 12 ОСББ впровадили низку масштабних енергоефективних заходів у власному житловому фонді. Міська рада виділила в якості спів-фінансування близько двох мільйонів грн.

Ми показали чудовий результат співпраці з ЄС/ПРООН, і як результат, новий проект ЄС/ПРООН, що тільки-но розпочався, знову бачить нас своїми партерами. Тож, закликаю всі ініціативні групи по створенню ОСББ, діючі ОСББ та ЖБК міста проявити активність та долучитися до Проекту.

В результаті, Ви не тільки покращите умови та в подальшому отримаєте економію на оплаті за опалення , а і зробите привабливим зовнішній вигляд будинку і міста. 

Я хочу ще раз наголосити, що в тій жорсткій конкуренції, яка відбувається серед ОТГ України, можна зайняти гідні позиції тільки якщо ми виробимо у себе імунітет до популістів і кожен мешканець міста почне себе ототожнювати з Ніжином. Жити за принципом — Ніжин це я, а я - це Ніжин! І Іншого шляху у нас немає. 
 
Сьогодні гарний приклад нам дають наші спортсмени, науковці, митці.  Які в нелегкій боротьбі здобувають численні перемоги і постійно доводять, що Ніжин місто з великим потенціалом і можливостями в усіх аспектах сьогоднішнього життя!

Свого часу з метою заохочення та підтримки талановитої молоді, я ініціював проведення щорічного “Свята таланту”. На якому міська рада третій рік поспіль, нагороджує учнів та їх наставників, що гідно представили заклади освіти на Всеукраїнських учнівських олімпіадах. І тільки в 2018 році наші діти вибороли 194 призових місця! В якості заохочення щорічно четверо учнів, які здобули найвищі перемоги, отримують стипендії Ніжинської міської ради.

З 1-го вересня 2018-2019 навчального року 30 перших класів міста працюють за програмою Нової української школи (навчається 788 учнів). Кожен клас оснащений ноутбуком, принтером, екраном, новими меблями, дошками, партами, стільцями, ігровим та дидактичним оснащенням. 

Із міського бюджету як спів-фінансування було виділено 623,4 тис. грн.

Особливу увагу хочу звернути батьків на те, що Ніжинською міською радою, два роки поспіль виділяються кошти на утримання закладів освіти. 2017 р. - 1 млн. 60 тис. грн., 2018 р. - 1 млн. 286 тис. грн.. Це іде мова про закупівлю канцтоварів, господарських товарів, будівельних матеріалів, миючих та дезінфікуючих засобів. 

Отже в школах не мають право збирати кошти з батьків. Вразі якщо є факти порушень, відразу звертайтеся до мене особисто. Сьогодні для зручності мешканців, на міському сайті зроблено розділ для звернень до міського голови. Я обіцяю, що моя реакція на такі порушення буде миттєвою!  

У грудні 2017 року  відкрито Інклюзивно-ресурсний центр.

Сьогодні він має майже все необхідне обладнання та залу лікувальної фізкультури, сенсорну кімнату, кабінет вчителів-логопедів, дефектолога, є дидактичні  посібники та ігри.

За останні роки Ніжин має високі досягнення у культурному житті громади. У 2018 році за фінансової підтримки міської ради ( 332 тис. грн.)  колективи представили творчий потенціал міста на українських просторах та за кордоном. Протягом року в місті відбулося майже 300 культурних заходів! 

Традиційно я приділяю значну увагу розвитку в нашому місті фізкультурі і спорту. За три роки вдалося відкрити (відновити роботу) 3 спортивних споруд, тож наразі в місті їх функціонує 75. У 2016 році було проведено 127 спортивних заходів в яких прийняли участь 3271 спортсменів, а вже у 2018 році в місті було проведено 160 спортивних заходів, в яких взяло участь 5800 спортсменів! 

Тут я хочу зупинити нашу увагу. Насправді важливіших показників ніж ці, просто не існує!

Справа в тому, що як показує практика, саме ті діти, які активно відвідували позашкільні заклади, в подальшому стають людьми з активною життєвою позицією. Стаючи дорослими людьми, вони створюють в місті ту рушійну силу яка дає місту так необхідну соціально-суспільну енергію. І немає значення, чи дитина займалася спортом, чи музикою, всі ці діти, це насправді наш з вами безцінний міський капітал.

Саме дитяча активність є показником якості нашого генофонду. Нашої перспективи на гідне майбутнє. 

Я як міський голова такого славетного міста як Ніжин, міста яке завжди в історії України відігравало важливу роль, міста яке подарувало Світу багато видатних постатей, приділяю цьому аспекту міського життя - особливу увагу! Я зараз звертаюся до батьків з проханням: - заохочуйте своїх дітей до активного способу життя. 

Це суспільно важлива справа!

Завдяки високому рівню фізичної підготовки наших спортсменів їхні численні нагороди і медалі стали для нас вже звичними. Та особливу гордість викликали такі здобутки наших спортсменів, перемога на чемпіонатах світу з боксу П. Іванова вже серед дорослих, призові місця на чемпіонатах світу з ракето-модельного спорту, хортингу та бойового самбо.

На завершення цієї теми додам, що на період 2019-2021 рр. у сфері фізичної культури та спорту в місті планується реалізувати п’ять проектів: завершити будівництво футбольного поля  55х70 з синтетичним покриттям на території футбольної школи, облаштування бігових доріжок з синтетичним покриттям на міському стадіоні «Спартак», будівництво 50 м. плавального басейну по вулиці Незалежності і  створення лижної та ковзанярської  бази в місті.

Наша молодь дуже активна та ініціативна, і щоб надати їм підтримку та простір для розвитку, я ініціював створення комунального закладу «Молодіжний центр м. Ніжина», що наприкінці року було підтримано Ніжинською міською радою.

Стосовно медичної галузі. Як я і обіцяв, питання надання якісних медичних послуг населенню, будуть в моїй діяльності пріоритетними. 

Весною 2017 року Кабмін затвердив утворення Ніжинського госпітального округу, що поклало на нас ще більше відповідальності та обов’язків. 

Зазначу, що у 2016 -2018 роки для  «Ніжинська ЦМЛ ім. М. Галицького» придбано  сучасний цифровий флюорограф, операційний стіл в травматологічне відділення, кисневі концентратори у відділення реанімації та інфекційне відділення для лікування хворих з дихальною недостатністю, кардіодефібрилятор в кардіологічне відділення.

2 апарати штучної вентиляції легень у відділення реанімації, кисневі концентратори у неврологічне та терапевтичне відділення, світильник операційний в травматологічне  відділення. Аудіометр – для діагностики патології слуху та оснащення для відділення переливання крові.

В лікарні відкрили кабінет «Довіра», що дозволило наблизити послуги ВІЛ-інфікованим пацієнтам до їх місця проживання.

Відкрито веб-портал “Ніжин-медичний”, що суттєво спростило мешканцям доступ до отримання медичних послуг. 

Після ремонту відкриті операційний блок в травматологічному відділенні та реанімаційна зала у відділенні реанімації, кабінет цифрової флюорографії, які були оснащені сучасними медичними меблями.

Виділено службове житло лікарю-педіатру.

Проведений поточний ремонт поліклініки для дорослих на суму 109 тис. грн.

Проведені капітальні ремонти – флюорокабінету, дитячої поліклініки (заміна вікон) – на суму 100 тис. грн., поточні ремонти, інфекційного, травматологічного, реанімаційного відділення, головного корпусу, харчоблоку –  на загальну суму близько 1 млн. грн.. В інфекційному відділенні замінені вікна, відремонтовано кабінет аудіометрії, виконаний благоустрій зеленої зон лікарні, зроблено пандус у головному корпусі. Загалом витрати на капітальний ремонт склали близько 5 млн. грн. І значна сума кожен рік витрачається на поточні ремонти.

Виділено службове житло лікарям міської лікарні – онкологу та травматологу.

Проведено капітальний ремонт Міської стоматологічної поліклініки на суму 3 млн. 133 тис. грн.

В усі роки потреби в інсулінах фінансувалася на 100%.

Значна увага приділялась соціальній інтеграції осіб з особливими потребами. 
Технічними та іншими засобами реабілітації забезпечено 196 осіб, на що з міського бюджету використано 2 млн. 426 тис. грн.

З 2017 року почала діяти міська Програма медичного забезпечення дітей у разі стаціонарного лікування, на її виконання було виділено 195 тис. грн.. Кожна дитина яка потрапляє до лікарні на стаціонарне лікування отримує ліків на 300 грн.. Я розумію, що при сучасних цінах на медичні препарати, це дуже мало та як говорили лікарі, що в деяких випадках навіть ця сума дає можливість отримати дитині необхідний ліки чи антибіотик. 

Мені та я впевнений, що і всім нашим депутатам міської ради хотілося щоб діти в Ніжині лікувалися взагалі безкоштовно. 

Я запевняю вас, що це питання має перспективи на вирішення, і ми попрацюємо над цим.   
 
На завершальній стадії роботи по створенню єдиного медичного містечка.

В місті відкрито 9 амбулаторій сімейної медицини. Вони забезпечені усім необхідним сучасним оснащення, для обслуговування хворих, придбано автомобіль. Наше місто одне з найкращих у розвитку цієї галузі. Сьогодні до Ніжина з метою переймання досвіду приїжджають фахівці з інших міст області. 

Щодо робіт з благоустрою міста і підвищення рівня безпеки ніжінців. 

Майже завершені роботи по організації кругового руху на перехресті вул. Шевченко – Обїжджа – 3-й мікрорайон.

Встановлено 26 нових зупинок громадського транспорту.

Закуплено та встановлено 10 пристроїв примусового зменшення швидкості руху транспортних засобів «лежачий поліцейській».

Відкрито автобусний маршрут № 15 «ЗОШ № 5 – залізничний вокзал».

Розширено мережу гучномовного оповіщення населення, додатково встановлено 4 гучномовці.

Встановлено 20 камер відеоспостереження. 

Висаджено 3 тис. 850 саджанців зелених насаджень.

Відремонтовано парків і скверів та вуличних меблів міста - 301 елемент.

Проведено капітальний ремонт скверу ім. М.Гоголя.

Облаштовано тротуар у сквері Лисянського — 226 м2.

Укладано тротуар по вул. Воздвиженська 236 м2.

Виконано ремонт 23 пам’ятників. 

По місту встановлено урн для сміття — 88 шт.

Розчищено 820 м. водовідвідних канав.  
  
Сьогодні вже виготовлено проекти та кап. ремонту доріг по вул. Незалежності, Гребінки, Короленка, Коцюбинського, Студентська, Думська, Некрасова.

Приємно відзначити, що санітарне очищення міста сьогодні організовано на високому рівні. За період 2016 — 2018 роки встановлено 112 нових майданчиків для збору побутових відходів. Загальна чисельність майданчиків в місті 145. На яких знаходиться 532 контейнери.

Всі майданчики приведені в належний до санітарних норм стан, обладнані твердим покриттям і огороджені. 

Значно оновлено технічний парк КП “ВУКГ”. Придбано три нових сміттєвози, і три капітально відремонтовані. На всю техніку комунального підприємства встановлено систему GPS та пристрої контролю палива, з метою моніторингу роботи в режимі онлайн! 

Виконано масштабні роботи по приведенню міського полігону у відповідний до діючого законодавства, стан. Сьогодні полігон ТПВ відокремлений протипожежним рвом і протипожежною смугою, до полігону проведено воду і на території полігону знаходяться цистерни наповнені водою на випадок пожежі. Частина полігону обнесена парканом, ведеться відеоспостереження. Для належного утримання міського полігону ТПВ, міською радою придбано відповідний бульдозер. Захоронення побутових відходів здійснюється по картах. Завдяки придбаному подрібнювачу гілля, сьогодні на полігон не вивозиться деревина. 

На сьогоднішній день, наш міський полігон найкращий в Україні! І я не перебільшую.

В Ніжині запроваджено роздільне збирання побутових відходів. В місті встановлено 153 клітки для збору вторинної сировини і працює 6 сміттєзбиральних пунктів. Працює цех сортування вторинної сировини. Це дало можливість суттєво зменшити навантаження на полігон і відповідно продовжити термін його експлуатації.

Втім не зважаючи на безпрецедентні заходи з покращення санітарного очищення міста, залишається дуже низька культура поводження з побутовими відходами. Значна кількість вторинної сировини все ж таки не потрапляє у клітки, а викидається мешканцями у контейнери. 

І дуже неприємний факт - тільки за 2018 рік було ліквідовано 607 стихійних сміттєзвалищ на суму 612 тис. грн.! 

Шановні ніжинці, ми ж з вами розуміємо, що правильне поводження з відходами це теж наш внутрішній ресурс. Чим менше ми викидаємо у контейнер, тим менше потрібно коштів щоб його вивезти і захоронити. Чим більше ми викидаємо у клітки тим більше підприємство отримує коштів від продажу вторинної сировини. Відповідно при загальному обрахунку значно зменшується тариф за вивезення ТПВ.

Я вже не кажу, що відсутність необхідності у ліквідації стихійних сміттєзвалищ, це наші побудовані дитячі майданчики, придбаний спортивний інвентар чи медичне обладнання. 

Я вас прошу, будьте в цьому питання більш відповідальнішими. Бо міський голова і міська рада зможуть побудувати європейське місто, тільки якщо мешканці мають таке ж саме прагнення. 

Ми досягли значних успіхів в рамках програми модернізації вуличного освітлення. Сьогодні вже освітлюється 256 вулиць, протяжністю 187 км. Для вуличного освітлення використовуються 4500 енергозберігаючих ламп. 

В планах на 2019 рік освітити ще 52 вулиці і в 2020 році повністю закінчити роботи по освітленню вулиць міста, освітивши останні 50! Також в експлуатації мережі вуличного освітлення буде запроваджена система “Розумне місто”. 

Вже третій рік поспіль у Ніжині працює громадський бюджет – бюджет участі. На реалізацію проектів ніжинців резервується 1 % від власних надходжень міського бюджету - у цьому році це 7 проектів на загальну суму більше 2 млн. грн. А за попередні два роки реалізовано 12 проектів на загальну суму 2 млн 7 тис. грн. 

Плани та перспективи на наступні три роки (2019-2020 роки):

1). Будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу з басейнами (типової будівлі басейну "Н2О-Classic") по вул. Незалежності, м. Ніжин, Чернігівська обл.
2). Реконструкція спортивної зали по вул. Прилуцька, 156, м. Ніжин, Чернігівська обл.
3). Реконструкція дитячого садка по вул. Шевченко, 97 Е, м. Ніжин, Чернігівська обл.
4). Реконструкція дитячого садка п, м. Ніжин, Чернігівська обл.
5). Створення «Прозорого офісу» - поліпшення умов діяльності бізнесу по вул. Овдіївська, буд. 5, м. Ніжин, Чернігівська обл.
6). Будівництво будинку культури по вул. Шевченка, 12А, м. Ніжин, Чернігівська обл.
7). Будівництво сміттєпереробного заводу по вул. Прилуцькій, 172, м. Ніжин, Чернігівська обл.
8). Будівництво системи водопостачання по вул. Івана Франка (район підстанції) Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади (Чернігівська область).
9). Будівництво позаміського дитячого табору в с. Вертіївка, вул. Лесі Українки, 122 А.
10). Реставрація та пристосування пам’ятки архітектури комплексу споруд «Поштова станція», вул. Поштова, 5, м. Ніжин, Чернігівська обл.
11). Комплексна реконструкція міського стадіону «Спартак» по вул. Полковника Розумовського, 5,  м. Ніжин, Чернігівська обл.
12). Реконструкція рекреаційної зони «Графський парк» та прилеглого Театрального скверу по вул. Воздвиженська, м. Ніжин, Чернігівська обл.
13). Очищення р. Остер з облаштуванням набережної та міського пляжу в м. Ніжині.
14). Реконструкція вул. Гоголя як історичної частини міста Ніжина.
15). Реконструкція площі ім. Івана Франка та вул. Шевченка в м. Ніжині.
16). Комплексна термомодернізація Ніжинської гімназії № 3.
17). Комплексна термомодернізація комунального лікувально-профілактичного закладу «Ніжинський міський пологовий будинок» по вул. Московська, 21а, м. Ніжин, Чернігівська обл.
18). Реконструкція шляхопроводу по вул. Шевченка, м. Ніжин, Чернігівська обл.
19). Реконструкція ДЮСШ з прилеглою територією за адресою вул. Московська, 3, м. Ніжин, Чернігівська обл.
20). Створення "Школи малого та середнього підприємництва» по вул. Покровська, буд.8, м. Ніжин, Чернігівська обл.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: