Завантаження ...
banner
banner

Хто має право на пільги при оплаті послуг від КП «ВУКГ»

оплата, послуги, пільги, КП ВУКГ

Досить часто до абонентського відділу підприємства звертаються мешканці міста, які запитують, хто саме і за яких умов має право на пільги при оплаті послуги зі збору, вивезення та захоронення  твердих побутових відходів (ТПВ). Про всі аспекти цього важливого питання поговоримо з провідним менеджером абонентського відділу по роботі з населенням по вивозу ТПВ Верясєвою Нелею Володимирівною.

Неля Володимирівна, вивезення сміття, безумовно, важлива послуга зі сторони комунального підприємства «ВУКГ» для всіх мешканців міста без виключення. Як саме все починалось?

Система оплати за побутові відходи в Україні була сформована ще майже 20 років тому. Всі пересічні громадяни та підприємства, установи, організації сплачують кошти за вивіз твердих побутових відходів (сміття), які входять до тарифу на житлово-комунальні послуги згідно Закону України “Про житлово-комунальні послуги”. Постановою Кабінету Міністрів від 26 липня 2006 року №1010 сформовано порядок формування тарифів. Цією постановою до послуг із вивезення побутових відходів відносяться всі операції поводження з ТПВ — збирання,  зберігання,  перевезення,  сортування, утилізація, знешкодження та захоронення.

У Ніжині, до вступу у дію Публічного договору, мешканці не оплачували за вивіз ТПВ, а самостійно «утилізовували» своє сміття шляхом вивезення його за місто та викидання у лісах, на полях, лісосмугах та просто на узбіччях доріг. Створювались стихійні сміттєзвалища, які ніхто не прибирав і вони тільки збільшувались у розмірах. Інші мешканці спалювали сміття прямо у себе на подвір’ї отруюючи повітря як собі, так і оточуючим при цьому забруднюючи екологію всього міста.

Чим допоміг Публічний договір?

З введенням у дію Публічного договору система збору сміття істотно змінилась та набула цивілізованого вигляду. Ще до вступу в дію Договору по місту було розпочато процес монтування спеціальних майданчиків для збору сміття, на яких встановлюються декілька спеціальних сміттєзбиральних контейнери, куди кожен мешканець може викидати ТПВ. Поруч з майданчиком встановлюються ємності для відходів вторинної сировини, куди потрібно викидати відходи з 4 категорій – папір, скло, пластик та метал. Налагоджена логістика зі збору та вивозу сміття спецмашинами підприємства. Відкрито окремий цех з сортування сміття для відбору вторинної сировини, також сміття сортується на кожному сміттєприймальному пункті міста. Захоронення сміття виконується на міському полігоні. Мешканці, зі свого боку, тепер можуть викидати сміття до контейнерів і оплачувати за сервіс з вивезення сміття згідно квитанцій, які розносять працівники Укрпошти.

Скажіть, будь ласка, яким чином оплачуються послуги за вивіз побутових відходів: за кількістю зареєстрованих у квартирі чи в приватному будинку мешканців чи за кількістю проживаючих у ньому? Чи проводиться оплата за дітей?

Нарахування оплати за надані послуги з вивезення ТПВ здійснюється за тарифом, затвердженим міською радою, та нормами надання послуг з вивезення побутових відходів, які розраховуються в багатоповерхових житлових будинках та приватних з розрахунку на одну людину в кубічних метрах. Очевидно, що нарахування здійснюється на всіх зареєстрованих мешканців. При нормативному нарахуванні береться середній розрахунок, тому об’єм ТПВ не може диференціюватися в залежності від віку споживача.

Досить часто мешканці стикаються з проблемою, коли рахунок на оплату за вивіз сміття приходить на одну кількість проживаючих, а по факту – кількість інша. Що Ви, можете порадити для вирішення таких проблем в даному випадку?

– Так, Ви, цілком праві! Таких випадків багато. Нажаль, багато людей не володіють необхідною інформацією стосовно змін по особовому рахунку. В зв’язку з Законом про персональні дані: при  зміні  власника   будинку  (квартири), або  кількості зареєстрованих осіб, потрібно, просто, надати відповідні документи до абонентського відділу КП «ВУКГ», а саме : довідку про склад сім’ї , заяву і т.д. Більш детальну інформацію можна отримати за тел. 068-272-62-32 або  тел. 7-45-28.

– З метою зменшення оплати за послуги з вивезення та захоронення ТПВ, як і на інші комунальні послуги, деякі мешканці отримують субсидію. Яким чином здійснюється оформлення фінансової підтримки від держави на оплату послуг від КП «ВУКГ»?             

  Якщо субсидія  оформлюється на наші послуги вперше, потрібно звернуться в Управління праці та соціального захисту і подати заяву. В заяві потрібно вказати нашу організацію та свій особовий рахунок (рахунок зазначений в квитанції на оплату).

Також хочу звернути увагу, що з 01.05.2018 року набрало чинності Положення про субсидії, де відповідно п. 22  цього Положення –  надання призначеної житлової субсидії раніше припиняється якщо громадянин має заборгованість обов’язкової частини платежу. Тому, прохання до мешканців міста – сплачувати вчасно, щоб не виникало подібних неприємних ситуацій.

– Крім отриманих субсидій, які ще пільги має населення на сплату послуг з вивезення та захоронення ТПВ?

– Згідно чинного законодавства України пільги на сплату послуг КП «ВУКГ» мають такі категорії населення:

Діти війни – 25%.

Інваліди війни – 100%.

Учасники бойових дій – 75%.

Учасники війни – 50%.

Ветерани військової служби – 50%.

Ветерани цивільного захисту, пожежної охорони та органів внутрішніх справ – 50%.

Постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи – 50%.

Вдови (вдівці) ветеранів цивільного захисту, пожежної охорони та органів внутрішніх справ – 50%.

Безперечно, перераховано не всі категорії, але я думаю, що пільговики чудово знають розмір своїх знижок на оплату комунальних послуг.

Також хочу проінформувати мешканців, які мають пільги, що для оформлення пільги на наші послуги (якщо вперше) необхідно звернутись в абонентський відділ комунального підприємства «ВУКГ» та надати наступні документи (ксерокопії): паспорт, ідентифікаційний код, посвідчення пільговика, довідку про склад сім’ї.

Неля Володимирівна, дякуємо за таке ґрунтовне і інформаційне інтерв’ю та наприкінці, щоб Ви хотіли побажати читачам?

оплата, послуги, пільги, КП

Зі своєї сторони теж хочу подякувати за увагу до нашого підприємства та можливість надавати актуальну інформацію для ніжинців.

Шановні мешканці! Перш за все хочу подякувати за своєчасну оплату послуг, які надає наше підприємство. Для боржників хочу наголосити, що несвоєчасна оплата послуг несе дестабілізаційний та руйнівний елементи в роботу комунального підприємства «Виробниче управління комунального господарства». Такі елементи в свою чергу повністю впливають на стабільність і якість виконання послуг для населення та на благоустрій міста. Давайте разом, спільними зусиллями покращувати благоустрій Ніжина, а відтак і якість життя у нашому рідному місті.    

(з матеріалів гезети "Вісті") unenizh.org.ua

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: