Завантаження ...
banner
banner

Чому ніжинцям відмовляли в субсидії?

За інформацією начальника управління праці та соціального захисту населення Ніжинської міської ради Валентини Кулініч, в отриманні субсидії відмовили 1 005 ніжинським сім’ям. Серед причин різне

субсидія, призначення

За інформацією начальника управління праці та соціального захисту населення Ніжинської міської ради Валентини Кулініч, в отриманні субсидії відмовили 1 005  ніжинським сім’ям.

Серед причин різне: від наявності у власності авто до боргів за аліменти. Очільниця управління каже, не обійшлося і без скарг на урядову гарячу лінію. Однак це не завадило держслужбовцям опрацювати кількадесят тисяч звернень жителів міста.

Ольга Рогачова для «Уєздних новин»

З жовтня 2018 року по січень 2019, субсидію призначено 10 334  ніжинським домогосподарствам. Граничні цифри відшкодування варіюються від 57 копійок до 7561,49 грн. В середньому субсидіанти по місту отримують 1842,96 грн.

Декому субсидію призначили в нульовому еквіваленті. Таких сімей 1509. Ще 1957 домогосподарств сплачують менше 10% свого сукупного доходу, 6868 — понад 10% свого сукупного доходу. Загалом, місячний обсяг субсидій по місту сягає 22 млн грн...

56 домогосподарствам не призначено житлову у зв’язку з перевищенням доходів.  

640 — до складу яких входили особи, що зазначені в абзацах другому-четвертому підпункту 3 пункту 6  Положення.

33 домогосподарствам, у яких загальна площа житлових приміщень перевищувала 120 кв. метрів для квартир у багатоквартирному  будинку, 200 кв. метрів для індивідуальних будинків. 

9 домогосподарствам, які у своєму володінні мають транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації,  і з дати випуску якого минуло менше п’яти років.

12 домогосподарствам, які здійснили купівлі або іншим законним способом набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм),  будівельні матеріли, інші товари довгострокового вжитку на суму, яка перевищує 50 тис. гривень.

113 домогосподарствам, які мають прострочену понад два місяці заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком.  

8 домогосподарствам, у складі яких або серед членів сім’ї яких є особи, які, за даними Єдиного реєстру боржників, мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці. 

134 домогосподарствам, якими не подані необхідні документи чи інформація (помилки в персональних даних, виявлені під час обміну інформації із суб’єктами надання інформації, не внесені у повному  обсязі відомості про членів домогосподарства, не зазначені відомості про адресу домогосподарства та номери особових рахунків).
 
За словами Валентини Кулініч, населення досить агресивно реагує на відмову в призначенні субсидії. Адже раніше порядок їх призначення був набагато простішим. До прикладу, не враховувались доходи осіб, які працюють за кордоном.

«Зараз навантаження на працівників Управління подвійне», — каже начальниця.

У зв’язку з внесеними змінами в Положення про порядок призначення житлових субсидій постановами КМУ від 27.04.2018 № 329 та від 17.10.2018р. №841 Управлінням проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення (включаючи публікації в ЗМІ). Однак обурення населення новими змінами в призначенні субсидій, які багато кому завадили цьогоріч отримати державну компенсацію за послуги ЖКГ, не пройшло непоміченим. На гарячу урядову лінію звернулось 464 заявники.

Деякі рішення з призначення субсидій управлінням розглядалося комісійно з обстеженням матеріально-побутових умов.  Всього проведено 16 засідань комісії з призначення державних соціальних допомог, на яких було розглянуто 2580 заяв громадян (це 40% від кількості домогосподарств, які звернулися, та 25% від кількості, які отримують субсидію).

Натомість, порівняно з попередніми роками, кількість субсидіантів зменшилась не лише за рахунок більш жорстких умов процедури призначення. Велика кількість містян просто не звернулися до Управління. Раніше число отримувачів субсидій сягало 19 тисяч, 8 тисяч з яких не подавали заяви на отримання субсидій цього сезону.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: