Завантаження ...
banner
banner

Проста історія. Чому Ніжин не став столицею Гетьманщини?

Радіопередача.
Ніжин у козацькі часи був одним із найбільших та найбагатших міст козацької України. Він славився ярмарками та ремісниками. Що дозволило місту досягнути таких успіхів та чому все змінилося

Ніжин у козацькі часи був одним із найбільших та найбагатших міст козацької України. Він славився ярмарками та ремісниками. Що дозволило місту досягнути таких успіхів та чому все змінилося?

Який вплив місто мало на політичне життя держави та чому ж таки не стало столицею Гетьманщини? Якою була роль греків у історії Ніжина?

Про це в новому випуску програми «Проста історія» на Чернігівській хвилі з істориком Володимиром Пилипенком. Гість студії: Роман Жєлезко - завідувач відділу історії м. Ніжина Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського.

Роман Желєзко наголосив, що козацький час був найславетнішим часом у історії Ніжина, адже Ніжинський полк був територіально найбільшим у Гетьманщині. До складу Ніжинського полку входили такі міста, як Батурин, Глухів, Сосниця, Новгород-Сіверськ, навіть Стародуб, це наразі місто в Росії. Тут був створений Ніжинський реєстровий козацький полк, до речі, єдиний реєстровий козацький полк на Лівобережній Україні.

Про це та інше, слухайте у запису передачі від Чернігівської хвилі.

Ніжин мав дві можливості стати столицею Гетьманщини, проте не став через недовіру московитів до ніжинської старшини. Пізніше, після спалення Батурина, Ніжин також міг стати столицею, але через політичні чинники цю роль виконував Глухів.



mynizhyn.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: