Завантаження ...
banner
banner

Поради юриста: "Що робити, якщо ви травмувалися на слизькій дорозі?"

Через неприбраний сніг та ожеледицю досить часто на вулицях населених пунктів страждають люди. Про що слід пам’ятати, якщо ви або члени вашої родини стали учасниками/свідками падіння, травмування на слизькій дорозі

лід, ожеледиця, травмування, збитки, відшкодування, безоплатна правова допомога

Через неприбраний сніг та ожеледицю досить часто на вулицях  населених пунктів страждають люди. Про що слід пам’ятати, якщо ви  або члени вашої родини стали учасниками/свідками падіння, травмування  на слизькій дорозі? Надаємо вам алгоритм дій.

1) Фіксуйте факти

Сфотографуйте місце події, щоб чітко було видно неналежне очищення від снігу,  накрижень, бурульок із прив’язкою до місцевості (таблички, вивіски тощо). Пошукайте свідків, запишіть їхні контактні дані, принаймі номер телефону. Пошукайте відеоспостереження , якщо поблизу розташована банківська установа, магазин, можна буде взяти відеозапис із камер зовнішнього спостереження.

2) Підтвердьте документально.

Викличте швидку допомогу. Вимагайте, щоб було зафіксовано причину ( падіння на слизькій ділянці), місце та час травмування, можна записати дані бригади медиків.

Зверніться до травмпункту (лікувально-профілактичного закладу) для діагностики ступеня травми, детально опишіть де і за яких обставин отримана травма, отримайте довідку чи листок непрацездатності. Зберігайте усі документи, що підтверджують факт лікування та його вартість (рецепти, виписки із історії хвороби, чеки аптек, рахунки, квитанції тощо).

3) Відшкодуйте збитки.

З’ясуйте, хто відповідальний за утримання тротуару чи дороги, де сталося трамування (ЖЕК, ОСББ, комунальна служба, господарство, приватне підприємство тощо), надіславши інформаційний запит до місцевої влади. Зверніться з претензією до установи, на обслуговуванні  якої перебуває ділянка, на якій травмувалися,  зазначте суму понесених витрат (кошти на лікування, за пошкоджене майно, наприклад, розбитий телефон тощо). 

Подайте позов до суду про відшкодування збитків, завданими ушкодженням здоров’я, за місцезнаходженням відповідача або за місцем проживання.  Судовий збір у таких випадках не сплачується. 

Нагадуємо керівникам організацій, установ, підприємств:  за неочищення від снігу та накрижень із балансових територій максимальний штраф 1700 грн.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтесь до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів (бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: