Завантаження ...
banner
banner

Ніжинські спеціалісти роз'яснили про надання субсидій, в тому числі в монетизованому форматі

На запитання про надання субсидій, в тому числі в монетизованому форматі, відповіді надають спеціалісти управління праці та соціального захисту населення

субсидії, монетизація

На запитання про надання субсидій, в тому числі в монетизованому форматі, відповіді надають спеціалісти управління праці та соціального захисту населення.

1. В минулому році багато містян користувалось житловою субсидією. Чи можуть вони зараз розраховувати на таку підтримку держави?

Відповідь: Нинішні тарифи на житлово-комунальні послуги та рівень зарплат і пенсій, не дивлячись на їх підвищення, не дають змоги багатьом домогосподарствам самотужки оплачувати житлово-комунальні послуги. Підтвердженням цього є значна кількість звернень громадян про призначення субсидій.

Починаючи з жовтня 2018 року (початок опалювального сезону) ми одержали 6421 звернення. Крім того, частина домогосподарства мала житлову субсидію ще влітку і ми їм розрахували її на зимовий період за доходами першого півріччя минулого року автоматично, не вимагаючи звернень.

На 1 лютого житлова субсидія призначена 10334 домогосподарствам.

З цих домогосподарств:

- 1509 – мають  субсидію в «нульовому розмірі»;

- 1957 – сплачують  за послуги в межах соціальних норм та нормативів менше 10% свого середньомісячного сукупного доходу;

- 6868 – понад 10% середньомісячного сукупного доходу.

Розміри житлової субсидії в січні такі:

- середній розмір – 1842,96 грн. в місяць одному  домогосподарству;

- максимальний – 7561,49 грн.

- мінімальний – 0,57 грн.

Розміри субсидій кожному домогосподарству розраховуються індивідуально та залежать від складу домогосподарства, розміру опалювальної площі, розміру доходів.

2. Як швидко можуть розраховувати громадяни на призначення субсидій, оскільки, як бачимо, звернень багато?

Відповідь: На жаль, не так швидко, як хотілося б нам і як того вимагає законодавство.

Хоча колектив управління працює наполегливо, не все залежить лише від нас. Низка об’єктивних причин стримують процес розгляду документів. Серед них і недостатня як для такого обсягу роботи штатна чисельність працівників; і недоліки та помилки людей, допущені при заповненні заяв та декларацій, та необхідність донесення ними додаткових документів; індивідуальні обставини, що уповільнюють призначення (необхідність уточнення складу сім’ї, переліку послуг, винесення документів на розгляд комісії) та інші.

Набагато довше розглядаються звернення, що потребують рішення комісії з призначення допомог. Бо, крім того, що матеріально – побутові умови домогосподарства повинен обстежити соціальний інспектор, вивчення обставин, що склалися в сім’ї і змусили звернутись домогосподарство за призначенням субсидії як виняток, здійснює комісія. А це все, звісно, додатковий час.

Дуже сподіваємось до кінця місяця відпрацювати всі звернення, що надійшли до 31 грудня.

До цього спонукають нас і зміни в форматі надання субсидій, бо на часі – отримання субсидій в грошовій (готівковій і безготівковій) формі.

3. Мова йде про довгоочікувану монетизацію субсидій?

Відповідь: Так, в кінці року Кабмін прийняв постанову, якою завершив всі формальності, необхідні для початку монетизації житлових субсидій в грошовій безготівковій формі.

Читайте також: Субсидію за лютий виплатять готівкою

Ми говоримо про тих людей, які звернулись за призначенням субсидії в нинішньому році.

Вони відразу подають заяви та декларації нового зразка  про призначення субсидії в грошовій формі через АТ «Ощадбанк». І ми відразу їх переводимо на грошові безготівкові розрахунки.

Субсидіанту  відкривається банківський рахунок, на який приходить фіксована сума. Вона списується банком з рахунку – перераховується підприємству – виробнику послуг, після чого людині приходить на мобільний телефон повідомлення, що треба доплатить стільки-то, або навпаки, що виникла економія.

Після закінчення опалювального сезону залишки коштів на рахунку (економія субсидії) станом на 1 червня виплачуються банком одержувачам житлових субсидій, про що також приходить повідомлення. Ці кошти люди зможуть використовувати на свій розсуд.

4. Ви говорите про перерахування  коштів на банківський рахунок одержувача субсидій. Проте ми чуємо про виплату готівки. То що, формат надання субсидій вже знову змінився?

Відповідь:  Ні, мова не про зміну формату, а про одночасну дію двох моделей монетизації субсидії: в безготівковій та готівковій формі.

Для цього у лютому своєю постановою Уряд дав старт монетизації субсидій в готівковій формі.

Згідно з нею уже в березні цього року вступає  в дію нова модель монетизації субсидій – «живі» гроші для розрахунків за комунальні послуги виплачуватимуться безпосередньо одержувачам субсидій.

Ті, кому призначено субсидію з 2018 року, отримають у березні готівку для оплати комунальних платіжок за лютий 2019 року. Відповідно, у квітні прийдуть кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні – за квітневу комуналку.

Вся субсидія «старим» субсидіантам буде перерахована грошовим переказом через державний Ощадбанк, а пенсіонерам виплатить Пенсійний фонд одночасно з пенсією.

Для отримання грошового переказу особам, що не є пенсіонерами, необхідно буде звернутися до найближчого відділення Ощадбанку і надати паспорт та ідентифікаційний код. Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачу субсидії буде відкрито персональний банківський рахунок, на який перераховуватиметься сума субсидії у квітні та травні.

Пенсіонери, які отримають пенсійні виплати через інші банки, відповідно зможуть зняти свою субсидію безпосередньо у банкоматі цього банку. Тим, у кого немає пенсійної картки, субсидію разом з пенсією доставить Укрпошта.

Для прикладу. Якщо сім’я отримує щомісяця від держави субсидію у розмірі 1600 гривень, а платіжка за газ у лютому прийде на 1100 гривень, 500 гривень  залишиться їй на власні потреби або для оплати рахунку, скажімо, за воду чи електроенергію. Тобто, суть нового механізму полягає у тому, що домогосподарство отримуватиме підтримку від держави у вигляді субсидії готівкою і далі зможе самостійно розраховуватися за спожиті послуги, а зекономлені кошти використати на свій розсуд. Таким чином, таке поняття як обов’язковий платіж скасовується.

Кожному одержувачу субсидії, кому допомогу призначено з 2018 року, у березні Укрпошта доставить повідомлення про те, скільки і яким чином надійде коштів субсидії від Уряду для оплати комуналки.

5. Як же бути зі сплатою обов’язкового відсотка платежу?

Відповідь:  Обов’язок сплати обов’язкового відсотка платежу скасовується з того місяця, за який одержувач субсидії отримає готівку. Щодо тих людей, які перебувають на другій – безготівковій  моделі монетизації субсидій, то для них він не передбачався взагалі.

Тобто, отримувачі субсидії в грошовій формі (обидві моделі) зобов’язані щомісяця сплачувати вартість послуги, яку вони використали, з урахуванням суми житлової субсидії. Різниця лише в тому, що одним субсидіантам (безготівкова модель) цю суму субсидії перераховує надавачам послуг Ощадбанк, а іншим (готівкова модель) –приходить субсидія «живими» грошима, і вони повинні оплачувати вартість послуг самостійно.

Зауважую, що скасовано умову непризначення субсидії за наявності заборгованості зі сплати обов’язкового відсотка платежу.

Відтепер в наданні субсидії може бути відмовлено, якщо домогосподарство має прострочену понад місяць заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 340,00 грн (до прикладу: 120,00 грн. – за  водопостачання, 230,00 грн. – за постачання теплової енергії).

6. Чи мають отримувачі субсидії право вибору моделі монетизації, подавши до управління належну заяву?

Відповідь: На сьогодні це питання нормативно не вирішувалось. Тобто, зараз не мають.

Уряд здійснює пілотування паралельно двох моделей монетизації та за результатами аналізу їх ефективності прийматиме рішення щодо впровадження однієї з них з травня 2019 року.

Передбачено, що з 1 травня 2019 року призначення житлової субсидії домогосподарствам, які таку субсидію одержували на підставі їх звернень до 31 грудня 2018 року, буде здійснюватися після подання нових заяви ( в якій обов’язково зазначається номер мобільного телефону заявника) та декларації. Тобто, це ті, хто отримав хоча б один раз субсидію «живими» грошима. Вони повинні будуть звертатись знову за призначенням субсидії після 1 травня 2019 року.

Крім них, після 1 травня 2019 року за призначенням субсидії мають звернутись ті учасники безготівкової моделі (за кого субсидію перераховував банк), які є орендарями житла, внутрішньо переміщеними особами та яким розраховувалась субсидія без врахування доходів фактично непроживаючих осіб.

У разі зміни цих правил, а для цього в Уряду ще є час, ми обов’язково повідомимо через ЗМІ субсидіантів.

Управління праці та соціального захисту населення
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: