Завантаження ...
banner

Поради юриста Ніжинського місцевого центру : «Як довести батьківство?»

Останнім часом до Ніжинського місцевого центру з надання БВПД та бюро звертаються громадяни із питанням щодо порядку встановлення факту родинних відносин, зокрема, визнання батьківства. Відомо

безоплатна правова допомога, юрист, батьківство

Останнім часом до Ніжинського місцевого центру з надання БВПД  та бюро звертаються  громадяни із питанням щодо порядку встановлення факту родинних відносин, зокрема, визнання батьківства. Відомо, якщо особи перебувають у шлюбі, то чоловік автоматично вважається батьком дитини. А що робити , якщо жінка не перебуває у шлюбі із чоловіком, який виявив бажання бути записаним у свідоцтві про народження як батько дитини? 

В Україні існують три способи встановлення походження дитини від батька: за законом (народження дитини від осіб, що перебувають у шлюбі);  за законом на підставі заяви батьків;  за рішенням суду.

У разі народження дитини жінкою, яка не перебуває у шлюбі з чоловіком, який є батьком дитини, а він бажає  визнати своє батьківство, необхідно  подати до органів реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про  визнання батьківства. У цьому випадку  походження дитини встановлюється в органах реєстрації актів цивільного стану без будь-яких попередніх процедур. 

Спільна заява батьків може бути подана одночасно при реєстрації народження дитини або після реєстрації (ст. 135 Сімейного кодексу України),  як за місцем проживання батьків, так і за місцем зберігання актового запису про народження. 

Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, її  можна подати через представника або надіслати поштою за умови нотаріального засвідчення справжності підпису заявника. Повноваження представника мають бути  нотаріально засвідчені. У заяві батьки обов'язково повинні зазначити, яке прізвище вони надають дитині : одне із прізвищ, які мають батьки, або присвоєне подвійне прізвище, утворене шляхом з'єднання їхніх прізвищ ( ст.145 Сімейного кодексу України ) .

Слід пам’ятати, що існує певна різниця між поняттями «встановлення» та «визнання» батьківства. Законодавством визначено, що  процедура  встановлення батьківства через суд можлива тільки після смерті чоловіка (ст. 130 Сімейного кодексу України).  А процедура визнання батьківства (ст. 128 СК) полягає у визначенні спорідненості між батьком та самою дитиною у судовому порядку. Для визнання батьківства  і для встановлення батьківства позов може бути пред’явлено матір’ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, що досягла повноліття. Окрім того, позов про визнання батьківства може подати особа, що вважає себе батьком дитини.

Законодавством не встановлені строки позовної давності для такої категорії справ, але є виключення.  Якщо чоловік, який вважає себе батьком дитини, а жінка на той час перебувала у шлюбі з іншим чоловіком, то  позов про визнання батьківства подається протягом 1 року з дня, коли він дізнався або міг дізнатися про своє батьківство.

Рішення суду про встановлення батьківства не замінює собою документи, що видаються органом державної реєстрації актів цивільного стану, а є тільки підставою для отримання вказаних документів.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтесь до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: