Завантаження ...
banner
banner

На Ніжинщині перевірили санітарний стан закладів оздоровлення і відпочинку для дітей

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» та відокремленими структурними підрозділами, відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік та з метою забезпечення

санітарний стан, заклади, оздоровлення, діти

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» та відокремленими структурними підрозділами, відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік та з метою забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя, проведені лабораторні дослідження якості і безпеки середовища життєдіяльності в закладах оздоровлення та відпочинку. 

З початку оздоровчого сезону 2018 р. спеціалістами були проведені лабораторні та інструментальні дослідження у 483 закладах, це 17 заміських таборів, 464 табори з денним перебуванням дітей та 2 наметові табори. Охоплені обстеженнями всі заклади оздоровлення і відпочинку. 

Всього проведено 792 моніторингових обстеження з відбором проб для проведення лабораторних та інструментальних досліджень, при цьому відхилення виявлялися у 175 випадках обстежень (22,1%).

Досліджено 523 зразки води за фізико - хімічними показниками, відхилень 106 - 20,3%. Найбільша кількість відібраних зразків питної води не відповідали санітарним вимогам в закладах Ніжинського - 68,2%, Козелецького - 65,0%, Борзнянського - 48,0%, Бахмацького -44,5%, Ічнянського - 39,0%, Чернігівського - 29,0% районів.

Перед відкриттям закладів оздоровлення проводився і моніторинг води відкритих водойм, які використовувались для купання дітей.

За результатами проведеного лабораторного контролю при дослідженні 19 проб води за бактеріологічними та фізико-хімічними показниками відхилень не виявлено.

Дослідження якості та безпечності харчування дітей в закладах оздоровлення і відпочинку проводилося в процесі роботи закладів.

З цією метою було відібрано 45 страв на дослідження калорійності, відхилень не виявлено.

Зі 504 страв готових кулінарних виробів, досліджених на бактеріальне забруднення, відхилення від нормативів виявлені в 3 зразках - 0,6 %. Це два табори відпочинку з денним перебуванням дітей в Прилуцькому та один в Сосницькому районах.

Дані результати свідчить про порушення санітарно-протиепідемічного режиму на харчоблоках цих закладів та не виконання правил технології приготування страв.

Крім того проведено 198 досліджень овочів на вміст нітратів, відхилень не встановлено.

У ході проведення моніторингу за санітарним станом харчоблоків закладів оздоровлення і відпочинку відібрано 3730 змивів на наявність умовно патогенної мікрофлори (із чистого посуду, кухонного інвентарю, технологічного обладнання, рук та спеціального одягу кухарів), позитивних - 150, це - 4,3%.

Даний результат свідчить про незадовільне санітарно - гігієнічне утримання харчоблоків, особливо у закладах Варвинського району, де даний показник становить - 18%, Борзнянськоого - 10,7%, Сосницького - 8,8%, Ніжинського - 6,6%, Бобровицького та Cновського - 6,4%, Прилуцького - 5,3%.

Проведені дослідження 39 зразків ґрунту на паразитологічні забруднення, відхилень не виявлено. Проводились раптові обстеження персоналу на носійство збудників кишкових інфекцій, обстежено 71 особа, носіїв не виявлено.

З метою оперативного реагування та своєчасної ліквідації порушень санітарного законодавства, що призвели до негативних результатів лабораторних досліджень, результати моніторингу повідомлялися керівникам (власникам) закладів та відомств.

У разі виявлення невідповідностей нормам лабораторних та інструментальних досліджень, спеціалісти лабораторного центру надавали рекомендації щодо забезпечення належних умов для оздоровлення та відпочинку дітей.

Враховуючи, що спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь в закладах оздоровлення і відпочинку не було, ситуація зі станом оздоровлення дітей в області є контрольованою але такою, що потребує постійної уваги, організації та проведення моніторингових лабораторних та інструментальних досліджень.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: