Завантаження ...
banner
banner

Що таке розподіл та що буде з переплатою? Нове в оплаті за електроенергію

Наприкінці лютого ніжинці отримали січневі платіжки за електроенергію, тепер вже від ТОВ «ЕНЕРА Чернігів». Проте обговорення в соцмережах означають, що людям не все зрозуміло з новими платіжками

Наприкінці лютого ніжинці отримали січневі платіжки за електроенергію, тепер вже від ТОВ «ЕНЕРА Чернігів». Проте обговорення в соцмережах означають, що людям не все зрозуміло з новими платіжками, а тому ми спробували розібратися з основними моментами, що викликають труднощі.

Як платити за електроенергію?

Платити потрібно за реквізитами, що вказані у новій платіжці. При оплаті через Приват 24 нові реквізити вже завантажуються самі.

Що означає «розподіл електроенергії»?

Згідно Закону “Про ринок електричної енергії” з 1 січня 2019 року послуги з розподілу та постачання електроенергії споживачам в Україні надають дві різні компанії. У Чернігівській області це оператор системи розподілу – ПАТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» та електропостачальник універсальних послуг – ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ.

Тепер загальна сума оплати за електроенергію складається з двох частина: вартість послуг із розподілу та вартість електроенергії. Але, кінцева сума від цього не змінюється



Чи потрібно платити рекомендований платіж?

Не  обов'язково. Як і раніше, рекомендований платіж оплачується за бажанням

Як тепер передавати показники?

Передавати показники потрібно щомісяця як і раніше такими способами. Можливо, надалі буде повідомлено про нові способи 



Що таке означає «нарахування пені»?

Нарахована пеня — це штрафна санкція, передбачена за кожен день несплати за електрику. Розмір 0.01% від суми заборгованості за кожен день прострочення. Плюс 3% річних – 0.008219% від суми заборгованості за кожен день прострочення). Тобто платити потрібно вчасно.

Що буде з субсидією?

Вона тепер буде нараховуватися на рахунок «ЕНЕРи»

Як бути з переплатою?

Тут найскладніше. Бо раніше повідомлялося, що переплати перейдуть автоматично, але так не сталося. І для того щоб переплата, яка нарахована на рахунок «Чернігівобленерго» перейшла до «Енери» потрібно написати заяву в «Чернігівобленерго». Нам не вдалося зв’язатися з Ніжинським РЕМом аби уточнити форму заяви та подання. Проте від кол-центру «Чернігівобленерго» ми отримали інформацію, що потрібно писати заяву за зразком, що розміщений на сайті та занести в місцевий РЕМ або відправити поштою.

Зразок заяви можна переглянути на сайті «Чернігівобленерго» за посиланням. Для зручності ми надрукували її текст у форматі Word. Завантажити можна за посиланням.

Але повторюємо, якщо маєте бажання і час краще з цього питання звернутися до місцевого РЕМу за уточненням

mynizhyn.com
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: