Завантаження ...
banner
banner

Виставка "390 років з дня надання Магдебурзького права місту Ніжину"

У читальному залі Центральної міської бібліотеки діє книжкова виставка присвячена 390 річниці надання Ніжину магдебурзького права та герба, які були надані 26 березня 1625 року польським королем Сигізмундом ІІІ

У читальному залі Центральної міської бібліотеки діє книжкова виставка присвячена 390 річниці надання Ніжину магдебурзького права та герба  

26 березня 1625 року польський король Сигізмунд ІІІ надав Ніжину магдебурзьке право. Також ним був затверджений герб та печатка міста, на яких був зображений Георгій Побідоносоець, який вражає змія списом. 

Для ніжинських міщан магдебурзьке право принесло певний правовий імунітет, оскільки його норми мали захищати від свавілля та зазіхань великих землевласників і шляхти. 
 
Правові основи магдебурзького права встановлювати виборчу систему, регламентували діяльність купецьких та цехових об'єднань, регулювали питання торгівлі.  Міщани звільнялися від особистої та майнової залежності і підпорядковувалися юриспруденції виключно магістрату, як органу місцевого самоврядування. 
 
Отримавши магдебурзьке право, Ніжин приєднався до ліги європейських міст, які  мали право на самоврядування.  У сумі з вдалим географічним розташуванням магдебурзьке право заклало основу для економічного розвитку Ніжина.





Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: