Завантаження ...
banner
banner

Олександр Колотілін: Заяви учасників АТО на виділення землі розглядають у першу чергу

Ось уже третій рік в Україні, згідно постанови Верховної ради, відзначається День добровольця. Дата – 14 березня – обрана не випадково. Адже цього дня 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану приїхали

Суспільство


Олександр Колотілін, учасники АТО, День добровольця

Ось уже третій рік в Україні, згідно постанови Верховної ради, відзначається День добровольця. Дата – 14 березня – обрана не випадково. Адже цього дня 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану приїхали на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону.

Учора, 14 березня 2019 року, в приміщенні Чернігівського філармонійного центру відбулося вшанування добровольців. З нагоди свята перед воїнами АТО, які з власної ініціативи пішли захищати рідну землю, виступили артисти філармонії, чиновники, вдячні чернігівці.

За покликом серця

За словами заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Наталії Романової, добровольці в історії України завжди відігравали важливу роль. Зокрема, вона згадала 1917 рік, коли в Чернігові було сформовано перший добровольчий корпус, який згодом став полком імені гетьмана Петра Дорошенка, брав участь в бою під Крутами, рятуючи українську державність.

Можна згадати ще й Запорізьку Січ або легіон Українських січових стрільців, які формувалися на добровольчих засадах. А нова ера почалася в 2014 році, коли на східних кордонах наступ повів зовнішній агресор.

Олександр Колотілін, учасники АТО, День добровольця

Багато хто з цих людей не знали що і як робити правильно, не вміли, не мали досвіду, але мали поклик душі і бажання захистити рідну землю. Бо коли приходить небезпека – саме поклик серця рятує країну, – зазначила Наталія Романова, нагадавши, що саме добровольці в 2014 році першими стримали удар ворога, оскільки армія лише починала відроджуватися. Згодом добровольці з набуттям досвіду або вступили до лав ЗСУ, Нацгвардії, Національної поліції чи просто повернулися до звичного життя, продовжуючи притримуватися активної позиції в суспільстві.

Подякувати захисникам

Держава належним чином оцінили зусилля добровольців, заснувавши спеціальні відзнаки і нагороди, запровадивши офіційне свято. Крім того, для добровольців і для усіх інших учасників АТО/ООС передбачено пільгове право на отримання земельних ділянок.

В урочистостях з вручення документів про надання землі у власність воїнам-добровольцям взяв участь керівник Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Олександр Колотілін.

Він розповів, що ініціатива народилася в травні 2014 року, і за цей час було отримано майже 300 тисяч заяв від учасників АТО. Дві третини з них вже задовольнили. Зокрема, в Чернігівській області до сьогодні у власність захисникам України було передано земельних ділянок загальною площею 9 тисяч гектарів. 14 березня ці цифри ще збільшилися – на сцені Філармонії документи на землю отримало ще 57 бійців.

Олександр Колотілін, учасники АТО, День добровольця

Це певна дяка з боку держави за те що ви зробили для всіх нас, захистили територіальну цілісність України, продемонстрували героїзм, рішучість, самовідданість,– зазначив Олександр Колотілін.

Керівник Держгеокадастру розповів, що усі обласні та районні відділення установи отримали завдання розглядати заяви учасників АТО на виділення землі в першу чергу. До того ж, процедура в цих випадках максимально прискорена.

Загалом від подачі заяви до видання наказу про передачу у власність проходить від 3 до 6 місяців, але коли мова йде про захисників нашої країни, то перший етап – розгляд заяви – триває не місяць, як це визначено Земельним кодексом, а протягом 10 днів, – повідомив Олександр Колотілін.

Перспектива

Також Олександр Колотілін розповів, що у Держгеокадастрі є «атлас» земель, які можуть отримати українські бійці, але кожен з них може писати заяву на будь-яку іншу ділянку з земель запасу, щодо якої нема юридичних обмежень для передачі її у власність.

Що далі будуть робити учасники АТО з землею – їхня особиста справа. Як правило, ділянки не продають: або використовують для власних потреб, або здають в оренду. Саме такий варіант обрав Ярослав Джевага з Прилук, який сьогодні опинився серед 57 тих вояків, які отримали документи на землю.

Олександр Колотілін, учасники АТО, День добровольця

Він подякував державі за ті кроки, які були зроблені для підтримки захисників України і зазначив, що разом з побратимами вирішили: найкращим варіантом буде передати земельні ділянки перевіреним компетентним фермерам.

Нехай вони працюють на цій землі, годують себе і Україну, а ми будемо отримувати якійсь відсоток «на цукерки» і контролювати, аби жодна сотка не була продана в чужі руки.Хтозна, як буде далі, але поки що ми вирішили, так, – розповів Ярослав Джевага.

Насамкінець учасники урочистого святкування Дня добровольця подякували організаторам за те, що подвиг людей, які залишили в 2014 році родини, домівки, бізнес і пішли боронити Україну, оцінений належним чином.

Всі ми безмежно вдячні нашим захисникам і постійно удосконалюємо роботу в цьому напрямку, – у відповідь зазначив голова Держгеокадастру Олександр Колотілін.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: