Завантаження ...
banner

Хто заплатить за руйнування будинків у Ніжині?

Якщо ви думаєте, що для руйнування багатоповерхового житлового будинку потрібно залучати щонайменше бульдозер, то насправді для цього вистачить звичайної води. Про це, з власного гіркого досвіду, знають жителі будинку

будинки, руйнування, ремонт, Шевченка 101 А

Якщо ви думаєте, що для руйнування багатоповерхового житлового будинку потрібно залучати щонайменше бульдозер, то насправді для цього вистачить звичайної води. Про це, з власного гіркого досвіду, знають жителі будинку по вулиці Шевченка, 101а. Їх будинок, в прямому сенсі слова, розійшовся по швах. Все, що могла зробити обслуговуюча будинок компанія, це ставити на тріщинах маячки, які дуже швидко рвуться і не зупиняють руйнування. 

Вихід один: підсилення фундаментів і відведення поверхневих вод. Останнє, до слова, причина, яка призвела до наслідків. Для жителів будинку, така реконструкція стане непосильною у фінансовому плані.  Місто готове включитися, щонайменше, мова про це ведеться. Але наскільки ця допомога буде суттєвою, питання інше.

Автор: Ольга Рогачова

Хто повинен фінансувати капітальні ремонти та реконструкції приватних будинків?

Відповідно до статей 4 і 5 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» власники квартир у багатоквартирному будинку є співвласниками спільного майна. Спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників. Для набуття усіх прав та обов’язків співвласників багатоквартирних будинків не потрібно бути ОСББ. Тому відмовка: «ми не зареєстрували ОСББ і не повинні», — не діє, від слова зовсім.

У статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначено, що співвласники зобов’язані: забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку; забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку.
 
Це означає – що всі без виключення витрати на усунення несправностей, поточний та капітальний ремонти – лягають тягарем на кишені, а може й на руки вспіввласників майна. Зрозуміло, що будинки в країні відрізняються за своїм технічним станом і строком здачі в експлуатацію. Треба чесно зазначити, що старі або ж аварійні будинки, в яких до того ж мешкають незаможні верстви населення – не зможуть самотужки виконати роботи або зібрати достатньо коштів для найму відповідних спеціалістів з технічних та ремонтних робіт. 

Організація, з якою об’єднання співвласників заключило договір на обслуговування (ЖЕК) виконує лише ті роботи, які регламентуються договором. На поточні ремонти будинку у тариф таки закладена частина грошей. Але ця сума не може бути використана на грандіозну реконструкцію. Цих коштів просто не вистачить. Тому, за прикладом будинку №101а по вулиці Шевченка, ЖЕК робить, що може – ставить маячки, які проблеми зовсім не вирішують.

будинки, руйнування, ремонт, Шевченка 101 А


Скільки грошей на реконструкцію дасть місто?

Ми уже визначили, хто повинен фінансувати капітальні ремонти та реконструкції. Тепер варто визначити правомірність фінансування ремонту приватних будинків за рахунок місцевого бюджету.

Насправді, законодавець залишив співвласникам багатоквартирних будинків шанс на фінансову допомогу від колишнього балансоутримувача. У частині 7 статті 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», згідно якої колишні власники (їх правонаступники), які володіли багатоквартирними будинками до моменту приватизації, зобов’язані брати участь у фінансуванні їх ремонту та сприяти організації його проведення у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України. Але це стосуеться лише першого після приватизації ремонту. Тобто, якщо будинок до приватизації, належав міськраді чи підприємству і люди придбали квартири в уже тріснувшому будинку, то колишній співвласник зобов’язаний усунути цей недолік.

Що стосується участі місцевого бюджету в ремонті приватних домоволодінь, то це можливо шляхом прийняття відповідної міської цільової програми. У Ніжині міська цільова програма підтримки співвласників багатоквартирних житлових будинків та капітального ремонту житлового фонду приймається щороку. У проект цільової програми на 2019 рік включено реконструкції житлових будинків в частині підсилення фундаментів і відведення поверхневих вод від будинку по вул. Шевченка, №101 а та по вул. Б.Хмельницького,16 та роботи з належного функціонування ліфтів у житлових будинках міста. У цій програмі зазначено, що загальні витрати на ці роботи сягнуть 10 мільйонів гривень. Участь міського бюджету складе 0,5 мільйона гривень. Це означає, що місто дасть певну частку співфінансування  на заходи по покращенню фізичного стану житлового фонду міста. Але ж ви і самі бачите розмір цієї частки. Тобто, надто розраховувати на підтримку органів місцевого самоврядування, співвласникам багатоквартирних будинків не варто. І законодавчо це правильно. Звичайно лише, якщо причиною руйнації не стала бездіяльність інших органів.


будинки, руйнування, ремонт, Шевченка 101 А
будинки, руйнування, ремонт, Шевченка 101 А

Рішення про розмір частки співфінансування та прийняття Програми затверджуватимуть депутати міськради на одному з пленарних засідань сесії. Найближча сесія відбудеться 27 березня. Але, оскільки проект рішення опубліковано 12 березня, то передбачених регламентом міськради 20 днів після публікації  ще не мине. До того ж, ще не вирішили відсоток співфінансування, який пропонуватимуть затвердити.

Що стосується участі у співфінансуванні власниками окремих квартир у будинках, то відповідно до статті 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», власники квартир багатоквартирних будинків зобов’язані брати участь у загальних витратах, пов’язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку.Тобто, якщо будинок по вулиці Шевченка 101а має 8 під’їздів, а ремонту потребує останній під’їзд вцілому та сьомий в частині одного стояка, то у співфінансуванні ремонту братимуть участь власники тих квартир, яких стосуватиметься реконструкція.

будинки, руйнування, ремонт, Шевченка 101 А

Старший будинку по вулиці Шевченка 101а, каже, що проблема не вирішується роками: «У нас грунтовими водами підтоплюється фундамент. Була експертиза, Сільмаш нічого не зробив. Передали на СЄЗ. Вони теж нічого не зробили. Кругами ходять і не знають, що з цим робити. Жителі не зможуть співфінансувати реконструкцію у співвідношення 50 на 50. З боку дитячого садочка будинок розійшовся уже більше ніж на 20 сантиметрів. Щоб не було такої проблеми, як у минулому році у Чернігові, коли обвалився гуртожиток.»
 
Ще одна жителька того ж будинку запевнила, що поки вода не підмивала фундамент, будинок був у належному стані.

Виходить, якщо не встановити належного водовідведення, навіть відремонтований будинок знову почне руйнуватися. І знову, по закону, його повинні будуть ремонтувати мешканці.

Встановлення водовідведення у компетенції якраз місцевого бюджету. А у нас, як відомо, «бюджетних коштів завжди обмаль». Скоріше за все, єдиним вирішенням цієї проблеми, може стати доведення жителями аварійних будинків, що руйнація відбувається за рахунок неналежного водовідведення за яке відповідають не вони, у судовому порядку.

За матеріалами uezd.com.ua 
Фото будинку по вулиці Шевченка, 101а зроблені ще в 2017 році
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: