Завантаження ...
banner

Спалювання сухої трави заборонене і небезпечне!

Шановні жителі Ніжина та Ніжинського району! Із встановленням сухої погоди все частіше можна побачити, як на господарських угіддях, уздовж автодоріг і в населених пунктах горить суха трава. Як правило, люди

пожежа, підпал, сухої трави

Шановні жителі Ніжина та Ніжинського району! Із встановленням сухої погоди все частіше можна побачити, як на господарських угіддях, уздовж автодоріг і в населених пунктах горить суха трава. Як правило, люди, які її підпалюють переконані, що таким чином вони роблять корисну справу. Та, насправді, наражають на небезпеку себе, сусідів і суттєво погіршують стан довкілля. Дуже часто спалення сухої трави переростає у великомаштабні пожежі.

Швидкість поширення вогню при вітряній погоді надзвичайно висока, а тому локалізувати її на відкритих територіях дуже важко. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів. 

пожежа, підпал, сухої трави


У населених пунктах таке «господарювання» теж ні до чого доброго не призводить: спалення сухої трави, листя чи бадилля на присадибних ділянках переростає у неконтрольоване горіння, часто загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору. 

Доводимо до Вашого відома, що за спалювання сухої рослинності може настати адміністративна відповідальність, а саме в статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення говориться: «Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинності, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або з порушенням умов такого дозволу – тягне за собою накладання штрафу на громадян від трьох до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян. 

Окрім адміністративної відповідальності, Кримінальним Кодексом України передбачено кримінальну відповідальність за знищення майна внаслідок пожеж. 

Що ж робити з опалим листям? Найбільш дружнім щодо довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. 

Щорічне прибирання листя в парках призводить за 20 років до 50%-го зниження приросту деревини. Те саме відбувається і на присадибних ділянках, в садах. Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. в основу купи вкладають до 25 см шар землі. Кожен з шарів листя не має перебільшувати 30 см. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. При літній закладці компост дозріває за 2-3 місяці, при осінній – за 6-8. 

Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м. Траншейне компостування більш зручне з міркувань того, що при ньому компост рівномірно зволожується і не пересихає. Використовувати компост як добриво можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту як прикореневої підкормки дерев і кущів. 

Державна служба з надзвичайних ситуацій України звертається до всіх мешканців краю з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки у поводженні з відкритим вогнем, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди оточуючим та довкіллю. 

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: