Завантаження ...
banner
banner

Про повернення церкви Iоанна Богослова та Троїцької церкви ніжинській громаді

Троїцька церква збудована у 1727-1733 рр. в стилі барокко. У 30-х роках 19 ст. до головного входу прибудовано притвор з портиком і двоярусною дзвіницею, що надало споруді рис класицизму. Всередині збереглися

Церква Іоана Богослова, Троїцька церква, архів
Церква Іоанна Богослова


Троїцька церква
збудована у 1727-1733 рр. в стилі барокко. У 30-х роках 19 ст. до головного входу прибудовано притвор з портиком і двоярусною дзвіницею, що надало споруді рис класицизму. Всередині збереглися олійні розписи 19 ст. Троїцька церква разом з Всіхсвятською і Михайлівською грецькими церквами створює єдиний історико-архітектурний комплекс.

Троїцька церква, збудована на місці старої дерев`яної. Хрестоподібна у плані, подовжена по осі захід - схід, мурована, однонефна, однобанна, безстовпна, вона являє собою тип розповсюдженого в Україні 18 ст. однобанного храму. При церкві діяв шпиталь.

Споруда перебудована у 30-х роках 19 ст.: із західного боку прибудовано портик, добудовано дзвіницю з витонченими декоративними деталями та високим шпилем, споруджено четверик барабана, змінено обрамлення дверних та віконних прорізів, збито пілястри та первинний карниз, закладені фігурні ніші.

Церква Іоана Богослова, Троїцька церква, архів

У кінці 19 ст. з південного боку прибудовано різьблений дерев'яний тамбур, подвір'я огородили кованими візерунчастими гратами з воротами й хвірткою. На воротах у візерунках закомпановано підпис: «При старості Буренко. 1888».

З 1961 року  приміщення церкви займає відділ Державного архіву Чернігівської області.
 
Церква Іоанна Богослова збудована у 1752 р. коштом ніжинських купців. Значний внесок зробив ніжинський грек Іван Тернавіот. У стильовому відношенні будівля церкви належить до перехідного етапу від пізнього бароко до класицизму. Рідкісною рисою церкви Іоанна Богослова є її двоповерховість.

Споруджена всередині 18 ст. на колишній Московській вулиці на місці дерев'яної церкви. За об'ємно-просторовим вирішенням вона належить до різновиду тетраконхових будівель. Церква мурована, однобанна, за типом – хрещата з короткими раменами (до сходу і заходу прилягають рівновисокі екседри) - центричний храм.

Церква Іоана Богослова, Троїцька церква, архів

Гарні пропорції споруди підкреслено струнким, пірамідальним силуетом з видовженим світловим барабаном, стриманими оздобами в дусі пізнього українського бароко. Споруда двоповерхова — на першому була тепла церква, на другому — холодна, досить рідкісна риса для української храмової архітектури.

Фасади насичені пластикою, пояси ніш поділяють їх на яруси. Перший вирішений більш стримано: рустовані пілястри, обробка віконних прорізів лаконічна. Другий ярус має гладенькі пілястри і розвинену обробку віконних прорізів (ніші, тяги складного профілю та замки). Нижній поверх перекритий напівциркульним склепінням. Горішній поверх світловий, східна конха розписана традиційним олійним живописом 18 ст., простінки барабану – живописом початку 19 ст. з архітектурними мотивами. Фахівці вбачають у цій пам'ятці риси творчості І.Г.Григоровича-Барського.

Іван Тернавіот, нащадок роду Тернавіотів. Його батько Петро та дід Стерій були знаними ніжинськими війтами. При церкві діяли парафіяльна школа і шпиталь. У 1787 -1804 роках у церкві служив священиком батько уродженця Ніжина, всесвітньо відомого мореплавця Ю.Ф. Лисянського. У дворі церкви зберігся будинок священика Ф.Лисянського.

З балкону Іоанна-Богословської церкви місто і його жителів благословив святий Іоанн Кронштадській, під час відвідин Ніжина.

У 1954-1955 рр. провадились реставраційні роботи.

З  1926 року  в будівлі розташовано відділ Державного архіву Чернігівської області.
 
Церква Іоана Богослова, Троїцька церква, архів
 
Церква Iоанна Богослова (адреса: м.Ніжин, вул.Гоголя, 4) та Троїцька церква (адреса: м.Ніжин, вул. Гребiнки, 19)  занесені до Державного  реєстру національного культурного надбання. Обидві архітектурні споруди входять до фонду Ніжинського історико-архітектурного заповідника, процес створення та становлення якого триває.
 
З 2015 року Ніжинською міською радою  розпочато процес щодо повернення  Церкви Iоанна Богослова  та Троїцької церкви громаді міста: вівся активний пошук приміщення в м. Ніжині для розміщення в ньому архівних фондів.  Ці питання неодноразово обговорювалися  з  представниками  Державного архіву Чернігівської області.
 
Основною метою є  не лише повернення Церкви Iоанна Богослова  та Троїцької церкви на служіння громаді, а і збереження архівних фондів в Ніжині для розвитку наукової та культурної складової міста.
 
Для подальшого розміщення фондів надано приміщення навчального корпусу № 2 Ніжинського професійного аграрного ліцею Чернігівської області за адресою м. Ніжин,вул. Незалежності, 42.  Приміщення було обрано згідно основних засад розділу V «Забезпечення збереженості документів в архіві» «Правил роботи архівних установ України», затверджених Наказом Міністерства юстиції України 08.04.2013  № 656/5.  Починаючи з 2018 року ведеться ремонт приміщення та облаштування його згідно визначеним стандартам.

У 2018 році розпочато комплекс робіт щодо переміщення документів з відділу збереженості документів Державного архіву області в м. Ніжині, що знаходяться в вище окреслених церквах.
 
У 2018 році за рахунок коштів міської «Програмирозвитку культури, мистецтва і охорони культурної спадщини на 2018 р.» виготовлено та встановлено  архівні стелажі. 
 
У 2019  році за рахунок коштів міської «Програми розвитку культури, мистецтва і охорони культурної спадщини на 2019 р.» виготовлено грати на вікна першого поверху  будівлі.  Наразі – розпочато процес замовлення та встановлення сигналізації на об'єкті.
 
Згідно Наказу директора Державного архіву Чернігівської області від 14.02.2019 року № 11 призупинено роботу відділу збереженості документів Державного архіву області в м. Ніжині з 18 лютого до 01 червня 2019 року.
 
У зв’язку з переміщення документів Національного архівного фонду, облікових та довідкових документів відділу Державного архіву Чернігівської області в м.Ніжині у нову будівлю,  приміщення,  які використовуються зазначеною установою,  будуть вивільнені. Відповідно до норм українського законодавства будівлі церков, які використовувались як архівосховища,  мають бути передані громаді міста.

Крім церковних будівель вивільняється ще й адміністративне приміщення відділу, розташоване за адресою вул. Богушевича 1.


Церква Іоана Богослова, Троїцька церква, архів

Наразі це пам’ятка історії та  архітектури місцевого значення (охоронний №  5570-Чр), пов’язана із життям видатного українського мореплавця Юрія Лисянського. 
 
Понад 20 років триває процес розробки та впровадження ідеї створення на теренах ніжинської культурної спадщини історико-архітектурного заповідника. У рамках успішного функціонування вищевказаного заповідника,  для підвищення туристичного потенціалу та екскурсійної привабливості Ніжина, пропонується створити щонайменше три нових музеї, серед яких і музей видатного земляка, видатного мореплавця, географа,  засновника наукової океанографії Лисянського Ю.Ф.
 
Передача ніжинській громаді пам'ятки історії та архітектури місцевого значення за адресою м. Ніжин, вул. Богушевича, 1, а саме «Будинку, де народився Ю.Ф.Лисянський»,  з перспективою її використання для створення музею Ю.Ф.Лисянського, знаходиться  в процесі активного обговорення.
 
Підготовлено управлінням культури і туризму Ніжинської міської ради 
Конт тел. (04631) 23551, площа Івана Франка, 1/81
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: