Завантаження ...
banner
banner

Що потрібно знати про курячі яйця?

Мабуть, в кулінарії немає популярнішого продукту, ніж яйце. Без нього не спечеш пиріжки, не зробиш «Олів’є» і окрошку, не приготуєш млинці, омлет, безе, соуси і, звичайно ж, не відсвяткуєш за всіма правилами Великдень.

Мабуть, в кулінарії немає популярнішого продукту, ніж яйце.  Без нього не спечеш пиріжки, не зробиш «Олів’є» і окрошку, не приготуєш млинці, омлет, безе, соуси і, звичайно ж, не відсвяткуєш за всіма правилами Великдень.

Одним словом, від яйця багато в чому залежить успіх твоїх старань на кухні, тому воно повинне бути бездоганним.

1. Як читати штамп на яйці?
Літера «Д» - дієтичне, «С» - столове. Вони позначають, скільки може зберігатися яйце від дати знесення, не втрачаючи своїх  поживних якостей.
 
Дієтичне яйце – знесене не більше 7 днів тому. У продаж воно надходить нечасто.  Потім, через тиждень, дієтичне яйце переходить у розряд  столового.
 
Колір маркування не має значення, просто різні фабрики маркують яйце різною фарбою.

Тільки марковане яйце гарантує відповідність санітарним та іншим нормам виробництва. Яйце ТМ «Косівщина» маркується синьою фарбою і відповідає ДСТУ.

На шкаралупі також, за законом, повинна обов’язково вказуватися категорія яйця, яка визначає розмір (вагу яйця):
 
См – столове дрібне – вага до 44 г;
С2 – столове категорія 2 – вага від 44-54 г;
С1 – столове категорія 1 – вага від 55-64 г;
С0 – столове відбірне – вага від 64-74 г;
СВ – столове вищої категорії – вага від 75 г.
 
Маркування на яйці ТМ «Косівщина» цілком відповідає стандартам на даний вид продукту.
 
2. Скільки може зберігатися яйце?
 
Столове яйце зберігається при температурі від +18⁰С до +23⁰С впродовж 25 діб,  у холодильнику при температурі від 0⁰С до +7⁰С – 90 діб. 
Свіжість яйця  – це умови зберігання і термін доставки з фабрики у точку реалізації. Кожного тижня партія свіжого яйця доставляється з фабрики «Косівщина» (Сумська область) до регіонального складу у м. Ніжині, звідки щодня розвозиться до магазинів міст Чернігівської області.
 
Купуючи яйце ТМ «Косівщина», ви гарантовано купуєте свіжий продукт.
 
3. Яйця якої категорії кращі?
Категорія присвоюється яйцю в залежності від його маси і вказується на штампі або упаковці. Чим молодша курка, тим менше яйце. У міру дорослішання несучка несе крупніші яйця. Економічно вигідніше купувати яйця першої категорії (55-65 г) і відбірні (65-75 г), оскільки співвідношення ваги шкаралупи до ваги вмісту в даному випадку на користь останнього. Але тут потрібно бути уважним, оскільки важко визначити по зовнішньому вигляду вагу яйця, особливо коричневого немаркованого, яке здається більшим, ніж є насправді. Тільки марковане яйце із зазначенням категорії дає гарантію того, що ви заплатили правильну ціну за відповідну категорію.
 
Торгова Марка «Косівщина» випускає тільки марковане яйце! 
 
4. Білі чи коричневі?
 
Білі яйця несуть кури з білим пір’ям, коричневі – несучки зі строкатим  кольором пір’я. У Європі більшим попитом користується біле яйце, оскільки вважається, що шкаралупа у нього тонша. Якість вмісту яйця не залежить від кольору шкаралупи, а залежить від Виробника і складу кормів. Чим більше у раціоні курки натуральних кормів (кукурудзи, пшениці та ін.), тим смачніше і корисніше яйце.
 
Технічні, мікрокліматичні та санітарні умови утримання птиці на «Косівщинській» птахофабриці 
відповідають вимогам Української академії аграрних наук. Під час  виробництва яйця «Косівщина» відсутні 
 
всі потенційно небезпечні речовини – антибіотики, біостимулятори, корми тваринного походження.

5. Як вибрати яйце
 
Вибираючи яйце, вибирайте марковане відомої торгової марки, представництво якої знаходиться у вашому регіоні. Яйце не повинне бути дрібним.  Всі яйця у лотку повинні бути приблизно одного розміру й кольору. Білок повинен бути густим, а повітряна камера під шкаралупою біля «тупого» кінця яйця – якомога меншою,  жовток – насиченого природного кольору.
 
Яйце «Косівщина» від європейських елітних курей-несучок максимально насичене повноцінними білками, вітамінами та мікроелементами і відповідає Українському та Європейському стандартам якості для цього виду продукції.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: