Завантаження ...
banner
banner

Про реконструкцію площі у Ніжині в деталях: що зміниться і що з’явиться

Нова плитка, лавочки, ліхтарі, красиві газони і навіть фонтан — все це ось-ось з’явиться на Центральній площі Ніжина. Наприкінці минулого року тут почалася грандіозна реконструкція. Перша з часів будівництва будівлі Ніжинської ради

Площа, реконструкція

Нова плитка, лавочки, ліхтарі, красиві газони і навіть фонтан — все це ось-ось з’явиться на Центральній площі Ніжина. Наприкінці минулого року тут почалася грандіозна реконструкція. Перша з часів будівництва будівлі Ніжинської ради.

До питання підійшли масштабно і серйозно. Проект виконала чернігівська проектна організація з багаторічним досвідом «Портал-М». Генеральним підрядником робіт в результаті тендеру обрали Чернігівську будівельну компанію “УкрСіверБуд”.

“Прибрали межу між владою і людьми»

– У кожного міста має бути своє обличчя, свій образ. У Ніжина є моменти, які можна і потрібно обіграти, правильно використовувати, — розповідає про ідею проекту Тетяна МАЗУР, керівник проектної організації «Портал-М». — Ми вивчали історію міста. Обстежили, ходили, дивилися. Розмовляли з місцевим населенням, з депутатами, представниками мерії. Як вони хочуть, як бачать. На площі проводять всілякі заходи, в тому числі і для дітей. Це простір перед Ніжинською міською радою, адміністрацією.

Сама по собі площа цікава. Ми прийняли наступне проектне рішення: як би прибрати межу між владою і людьми. Ми робимо простір доступним. Тут є можливість посидіти, відпочити, а не просто пробігти у справах.

Ми наче вабимо жителів в упорядковану зону.

– Фонтан –це чия була ідея?

— Наш. Вода — це завжди активна дія, яка приваблює і дорослих, і тим більше дітей. Постійно поточна вода надає очищення. Плюс технічні умови цьому сприяли. Колись на цьому місці було підведення води, комунікації залишилися.
Ми дещо змінили конфігурацію, весь простір відкрито. Стоянки з переднього плану прибрали. Щоб не було руху безпосередньо.

Суцільного огородження немає. Лише поодинокі стовпчики, які позначають пішохідну зону.

В укладанні бруківки використовували спокійний ненастирливий орнамент в маленькому масштабі. Кладка має виключно графічну функцію, щоб підкреслити акцент.

Площа, реконструкція

Площа, реконструкція

“Це обличчя міста»

– Благоустрій вкрай важливий для міста. А тим більше благоустрій його центральної частини, в тому числі — площі. Адже площа – це обличчя міста, – розповідає Анатолій КУШНІРЕНКО, начальник Ніжинського міського управління житлово-комунального господарства. — В 2018 році ми замовили проект реконструкції. За порадою чернігівських колег звернулися до компанії «Портал-М». На їх рахунку безліч об’єктів.

Проект розрахований на два роки. І передбачає дві черги. Перша — безпосередньо облаштування простору біля Ніжинради. І вже не тільки готовий проект, а й почалися підготовчі роботи.

Другий етап — набережна, сама площа Франка, пішохідна алея від площі вздовж парку відпочинку Шевченка і до вулиці Козацької.
Як буде виглядати майданчик перед мерією, обговорювали на архітектурному бюро, де були присутні представники громадських організацій, громадських рад. Також питання обговорили на бюджетній комісії, на комісії житлово-комунального господарства. Так як кошти виділяються з місцевого бюджету.

— Що ж зміниться на площі?

— Сподіваюся, що вдасться зробити простір зручним і комфортним для всіх містян. Так, зліва від входу розміститься зона відпочинку з лавочками і фонтаном. Посередині залишаємо майданчик, на якому під час новорічних свят буде ялинка, містечко зозваг.

Вхід в мерію обладнаємо зручним пандусом, щоб створити комфорт для людей з особливими потребами.

Облаштуємо освітлення. А саме встановимо ліхтарі на сонячних батареях.

Минулого року також оголосили тендер на виконання робіт першої черги. Переможцем стала будівельна компанія «УкрСіверБуд».

Площа, реконструкція

Площа, реконструкція

— Задоволені підрядником?

— Раді, що саме вони перемогли за результатами тендеру. Так як підрядник надійний. Це довели не на словах, а на ділі.
«УкрСіверБуд» у нас вже як свої. Завершують будівництво житлового комплексу в третьому мікрорайоні Ніжина. І паралельно ведуть будівництво по вулиці Незалежності.

А також на фінальній стадії грандіозна реконструкція басейну в навчально-виховному комплексі «Престиж». Його відкриття з нетерпінням чекає все місто.

І тут не підвели. Таких темпів будівництва в Ніжині ще не бачили. Підготовчі роботи розпочали наприкінці минулого року.

– Ми підготували майданчик під укладання бруківкою, — каже Валерій ВІДІШ, виконроб «УкрСіверБуду». — Буквально за тиждень вдалося закласти основу під облаштування тротуарною плиткою. А це — 600 квадратних метрів. Причому враховуючи і монтаж, і демонтаж.
Для продовження робіт чекаємо сприятливих погодних умов.

Передбачається покриття бетонною бруківкою. Облаштування системи автоматичного поливу. Установка освітлення, елементів благоустрою: ліхтарі, урни, лавочки, огорожі. І зелені насадження.

Фонтан виступає окремим об’єктом. Комунікації проведемо в цьому році. Сам фонтан буде облаштований в наступному.

— За рахунок чого такі темпи?

— Допомагає правильна організація праці. А також сприяння місцевої влади.

Джерело: nizhynnews.com
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: