Завантаження ...
banner
banner

Зустріч депутата ВР Павла Кишкаря з ніжинцями: коротко про головне

25 березня в Малому залі міської ради відбулась зустріч з депутатом Верховної Ради Павлом Кишкарем. Ми пропонуємо вам переглянути головні тези зустрічі з депутатом

1Павло Кишкар, Ніжин

У середу, 25 березня в малому залі міської ради відбулась зустріч з депутатом Верховної Ради від Об'єднання «Самопоміч» Павлом Миколайовичем Кишкарем. В ній прийняли участь представники громадських організацій Ніжина, окремі депутати міської ради, журналісти, а також просто небайдужі жителі міста. На зустріч з депутатом прийшов і міський голова А. В. Лінник, який нині перебуває на лікарняному.

Запитання, які ставилися депутату, стосувалися переважно ситуації, яка відбувається в державі вцілому, стосовно реформ та ситуації в зоні бойових дій на сході. Ніжина і проблем міста торкнулися лише поверхово.
 
Коротко про найважливіше

Про коаліцію
Незважаючи на всі негаразди, суперечки та проблеми, які постійно виникають між депутатами правлячої коаліції, вона ще жива. Гарна чи погана – це інше питання. Іншої найближчим часом не буде. Доки триватиме війна говорити про нові вибори немає сенсу.
Про президента. «Самопоміч» і інші депутати намагаються схилити президента до рішучих дій як у плані реформ, так і в плані боротьби проти сепаратистів, але поки що це не дуже вдається. І не через те що він сильний, а через те, що він слабкий. Тим не менше всі готові з ним працювати, домовлятися.
 
Про місцеві вибори
«Самопоміч» подала законопроект, за яким на наступних виборах, які мають відбутися восени цього року, у містах з кількістю населення менше 100 тисяч чоловік, тобто таких як Ніжин, має зберегтися змішана система виборів. Виборці мають знати в обличчя депутатів, яких обирають, а при пропорційній системі може скластися ситуація, коли до місцевих рад потраплять люди, яких ніхто ніколи не бачив в обличчя. За партійними списками можуть пройти і ті, кого особисто ніколи жителі міста не обрали б.
 
Про зброю
У п’ятницю Павло Кишкарь їде до Женеви, звідки планує повернутися з готовими договорами на постачання зброї в нашу країну. Це будуть не держави ЄС і не США, з якими домовитися не вдається, а інші держави, які готові до співпраці в цьому напрямку. Також у планах «Самопомочі» домогтися передачі 36 заводів, в тому числі і Ніжинського ремзаводу, у підпорядкування Міністерству оборони. Домовленість про це вже є, навіть документи відповідні підписані, але зрушити цей процес з місця поки що не вдається.
 
Про депутатів
І у Верховній Раді і в місцевих радах проблемною є відвідуваність народними обранцями парламентських засідань. Як з цим боротись? Павло Кишкарь озвучив механізм, за яким депутат, який не з’являється на сесію, або ж не до кінця перебуває на ній 11-й раз, без жодних подань, розслідувань тощо, автоматично перестає бути депутатом, втрачає свій статус (можна додати, що такого депутати можна позбавляти права по життєво займати будь-які державні посади).
 
Знову про реформи
Доки триває війна реформи у повному обсязі проводити неможливо і навряд чи вони будуть здійснюватися. Все буде, але після війни. Коли ж вона закінчиться? За словами Кишкаря – десь через півроку.

Знову про війну
У Ніжинського ремзаводу весь час виникають проблеми з прийомом  відремонтованої техніки Міністерством оборони. За словами його представника доходить до того, що «специ» чіпляються до старої фарби на робочих частинах, наприклад на ковші екскаватора, яка через день роботи й сама звідти зникне. За словами вже Кишкаря така проблема стосується всієї країни в цілому, Міністерство до цього часу не перейшло на військові рейки, і той же прийом зброї здійснює за нормативами мирного часу.

1Павло Кишкар, Ніжин
Павло Кишкар вразив ніжинців своєю відкритістю та позитивом

Державні тендери

Павло Кишкарь поділився планами, як планується змінити систему державних закупівель. Як приклад він навів Швейцарський зразок. Всі закупівлі проводяться в режимі онлайн: потрібні 10 лампочок на 60 ватт – замовлення розміщується на сайті закупівель, у відкритому доступі всі, хто може їх продати подають свої пропозиції і залишається лише обрати найкращу з них. Все це може бачити і контролювати кожен житель міста, адже сайт повністю відкритий.

Міський бюджет
Фінанси міста, як і тендери, теж мають бути відкриті – всі знають, яка заробітна плата у чиновників, їх видатки. Міські рахунки мають розміщуватися в конкретному банку і банк повинен повністю відкрити інформацію про їх рух. Пішло 100 гривень – поряд інформація куди, коли і за яку послугу. Те ж саме з прибутками. Це реально і, за словами Кишкаря, у «Самопомочі» є програмісти, які можуть це все реалізувати. Більше того, є можливість провести цю роботу на початковому етапі безкоштовно – оплата буде відбуватися поступово по мірі функціонування цієї системи.
 
Вибори «шерифа»
Не важливо, як будуть називатися нові правоохоронні органи – міліція чи поліція. Заробітна плата встановлюється в розмірі 8-10 тисяч гривень і має виплачуватися з міського бюджету. Міліціонери повністю підпорядковуються міській громаді, яка сама вирішуватиме чи достойний той чи інший міліціонер працювати в місті. Керівник міліції має обиратися жителями міста, так само як і міський голова. Тобто це буде повністю муніципальний, міський орган.
 
Про ОСББ
Це один з головних напрямків реформування, поступово ЖЕКи мають зникнути, а їх замінять об’єднання мешканців будинку чи будинків ОСББ. Що найважливіше, платити більше ніж ЖЕКам ніхто не буде. Зміниться лише цільове призначення виплат, частина з них ітиме на оплату власне наданих послуг, а частина акумулюватиметься на спеціальних рахунках, які будуть спрямовуватися на оновлення комунікацій конкретного будинку. Ще одним з важливих питань є утеплення будинків, адже одна утеплена квартира дає економію до 5%, а всього будинку – до 40% коштів при оплаті за тепло. Утеплення будинків має відбуватися при пайовій участі мешканців будинку і міського бюджету, адже більшість квартир уже приватизовані, приватна власність.

Про ринок на Московській
Павло Кишкарь відразу запитав у свого товариша іноземного товариша, який приїхав разом з ним, чиє торгівля на вулицях у них. Відповідь була «Вже нема». У Ніжині все зробили для торговців по Московській, навіть новий ринок, але залишити вулиці не поспішає ніхто. Серед кількох пропозицій, як примусити торговців залишити вулицю, найдієвішою, здається, є матеріальне стимулювання правоохоронних органів: штрафи ідуть до міського бюджету, а частину отриманих коштів можна перераховувати на рахунок міліції.
 
Про Ніжинський вокзал. Про ситуацію з переходом Кишкарь не знав і відверто у цьому зізнався. Як примусити адміністрацію вокзалу відкрити перехід внизу поки що не знає ніхто. Майже всі варіанти, навіть просто самовільно вирізати цей прохід уже були перепробувані, а керівництво вокзалу, прикриваючись вищим керівництвом просто закриває очі на смертність людей на висотному переході.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: