Завантаження ...
banner

За посів маку і конопель – до відповідальності

Кожної весни громадяни засівають та засаджують свої городи різною рослинністю, додається турбот у працівників поліції, адже дехто висіває на городі мак та коноплі. Традиційне ставлення українців до маку певною мірою

посів, мак, коноплі, прокуратура

Кожної весни громадяни засівають та засаджують свої городи різною рослинністю, додається турбот у працівників поліції, адже дехто висіває на городі мак та коноплі.

Традиційне ставлення українців до маку певною мірою породжує неоднозначність, з одного боку, він, начебто, є обов’язковим компонентом багатьох традиційних українських страв, а з іншого - відповідальність по закону. Грядка маку не викликала тривоги доти, доки на нашій землі не з’явилось таке пагубне і суспільно небезпечне явище як наркоманія. Різке збільшення кількості наркозалежних осіб, змусило законодавця спочатку заборонити вирощування снотворного маку та конопель, а потім покарання за ці дії зробити більш жорстокими.

На сьогодні законодавством за незаконний посів та вирощування снодійного маку та конопель передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Згідно зі статті 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості до ста рослин чи конопель у кількості до десяти рослин передбачено штраф у розмірі від 306 грн. до 1700 гривень з конфіскацією незаконно вирощуваних наркотиковмісних рослин.

Незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від 100 до 500 рослин чи конопель у кількості від 10 до 50 рослин карається, згідно санкції статті 310 КК України, штрафом від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі строком до 3 років. А  якщо кількість вирощених рослин маку перевищує 500 рослин чи кількість вирощених рослин конопель перевищує 50 рослин, неминуче позбавлення волі на строк від 3 до 7 років. Погодьтеся, що покарання суворе і тому, як на нашу думку, набагато вигідніше купити в закладах торгівлі законно вирощений спеціалістами господарства мак, ніж мати проблеми з законом.

Дехто з громадян зберігає в себе висушені частки конопель або маку, що залишилось після вирощування зернят з коробочок, а це також серйозне кримінальне правопорушення.

Зберігання наркотичних засобів навіть без мети збуту тягне за собою штраф від 850 грн. до 1700 грн. або виправні роботи на строк до 2 років, або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження чи позбавлення волі на строк до 3 років. 

Якщо ж наркотичні засоби зберігались повторно чи у великих розмірах, то особа несе покарання у вигляді позбавлення волі строком від 2 до 5 років. 

І найбільше покарання настає тоді, коли особа продала комусь наркотичний засіб чи просто віддала, без матеріальної винагороди (законом це також трактується, як збут наркотичних засобів), - позбавлення волі на строк від 4 до 8 років.

Ніжинська місцева прокуратура
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: