Завантаження ...
banner
banner

«Карта ремонтів»: на що витрачають кошти міських і державних бюджетів?

Наразі багато уваги приділяється прозорим бюджетам, щоб кожен містянин бачив і розумів, на що витрачають кошти міських і державних бюджетів. Найпрогресивнішою на Чернігівщині у висвітленні використання бюджетних

інтерактивна мапа, карта ремонтів

Наразі багато уваги приділяється прозорим бюджетам, щоб кожен містянин бачив і розумів, на що витрачають кошти міських і державних бюджетів. Найпрогресивнішою на Чернігівщині у висвітленні використання бюджетних коштів на інтерактивній мапі стала Чернігівська обласна державна адміністрація, а саме Департамент економічного розвитку. 

Після плідної співпраці з відділом державних інвестицій Департаменту економічного розвитку був підписаний меморандум про співпрацю з головою Чернігівської ОДА Мисником Олександром і впроваджений модуль «Карта ремонтів» сайту візуалізації «Відкритий бюджет». 


Оскільки в Україні не існує єдиної типової структури титульних списків, то був розроблений шаблон, який значною мірою розширює потенціал цього інструменту як механізму громадського контролю та засобу електронного врядування. 

Що можна побачити на «Карті ремонтів»? 

Модуль створює можливість бачити проведення робіт із ремонту будинків, ліхтарів, доріг, лікарень, шкіл, капітального будівництва, озеленення, благоустрою та інших робіт, адже громадяни, які живуть неподалік, мають безпосередню зацікавленість в отриманні якісних послуг від виконавців робіт і підрядних організацій. 

інтерактивна мапа, карта ремонтів

Модуль «Карта ремонтів» містить інформацію про підрядника робіт та відображає про нього інформацію з багатьох відкритих ресурсів: 

- e-data – єдиний веб-портал використання публічних коштів; 
- Prozorro – система публічних закупівель; 
- Opendatabot – сервіс моніторингу реєстраційних даних; 
- Єдиний державний реєстр юридичних та фізичних осіб; 
- Єдиний державний реєстр судових рішень; та інші. 

Список поповнюється, з’являються нові реєстри та портали. 

Візуалізація планових і фактичних робіт дає можливість громадянам скласти думку як про справедливість розподілу ресурсів за територіальним принципом і в розподілі за сферами, так і бачити реалізацію робіт – до того моменту, як гроші були витрачені, та після виконання робіт, у гарантійний термін. Особливо це питання актуальне для ремонту доріг, щоб вони не залишали нас разом із талим снігом. 

Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-CorruptionInitiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС у сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA). 

Автор: ГО «Центр політичних студій та аналітики»
Джерело: Чeline 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: