Завантаження ...
banner

А ви задоволені монетизацією субсидії?

З січня 2019 року в Україні розпочали монетизацію субсидій. Паралельно працюють дві форми надання монетизованої субсидії: готівкова і безготівкова форма. Як сьогодні, 13 травня, на розширеній оперативній нараді

субсидія, монетизація

З січня 2019 року в Україні розпочали монетизацію субсидій. Паралельно працюють дві форми надання монетизованої субсидії: готівкова і безготівкова форма.

Як сьогодні, 13 травня, на розширеній оперативній нараді при міському голові повідомила начальник Управління праці та соціального захисту населення Валентина Кулініч: "Більшість одержувачів субсидії у готівковій формі цією формою надання субсидії задоволені".

Із 11 тис. 730 одержувачів субсидії у Ніжині, з лютого місяця 413 одержували субсидію в безготівковій формі через Ощадбанк, 3268 - в готівковій формі, 7150 - в готівковій формі через Пенсійний фонд і майже 900 чоловік мали субсидію в нульовому розмірі (як пояснила Валентина Кулініч субсидія може бути призначена, відмовлена і непризначена (нульова), тобто субсидіанту не відмовлено у субсидії, але при підрахунку субсидія вийшла у нульовому розмірі).

На сьогодні ще не має повної картини того, чи дієво працює монетизація субсидії. Хтось отримує кошти і одразу сплачує за комунальні послуги, а дехто витрачає на інші потреби. Сплату за житлово-комунальні послуги за травень і квітень будуть оцінювати в червні.

В опалювальний сезон люди платять менше, ніж їм нараховують, а в неопалювальний сезон - навпаки. Наприклад, в березні цього року споживачами було сплачено більше, ніж нараховано.

Уряд прийняв рішення, що на далі дві форми монетизації субсидії так і будуть паралельно існувати. Тим хто добросовісно сплачує за комунальні послуги, так і будуть нараховувати субсидію у готівковій формі, а хто затримує оплату - субсидія буде надаватись у безготівковій формі.

Кому потрібно подавати документи на субсидію повторно?

Частині субсидіантів субсидія буде перепризначена автоматично без подання нових заяв і декларацій, а іншій частині необхідно буде звернутися до Управління праці та соціального захисту населення.

До управління мають звернутися

- внутрішньо переміщені особи;
- орендарі житла;
- домогосподарства, яким була призначена субсидія без урахування всіх зареєстрованих осіб;
 - домогосподарства, де особи мали проблеми із доходами.

За відсутності заборгованості, всім цим домогосподарствам буде призначена субсидія в готівковій формі.

У безготівковій формі субсидію будуть отримувати ті, хто звернеться до управління вперше, або ті домогосподарства, де є заборгованість прострочену понад місяць, що перевищувала 340 грн.

Також, Валентина Кулініч нагадала, що в декларації необхідно обов'язково вказувати інформацію про купівлю нових транспортних засобів. У Ніжині вже є 9 випадків, коли субсидіанти не задекларували нові транспортні засоби і тепер мають повернути управлінню 50 тисяч грн. субсидії, яка була їм нарахована.

Наталія Нікітіна
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: