Завантаження ...
banner
banner

Кому належатиме будинок Лисянського у Ніжині?

Нещодавно храм Іоана Богослова урочисто передали у користування релігійній громаді. Раніше будівля церкви використовувалась як архів. Зараз гостро постало питання про те, як використовувати будинок у дворі

будинок Лисянського

Нещодавно храм Іоана Богослова урочисто передали у користування релігійній громаді. Раніше будівля церкви використовувалась як архів. Зараз гостро постало питання про те, як використовувати будинок у дворі храму, в якому колись жив батько видатного мореплавця Юрія Лисянського. Місцеві історики та науковці схиляються до думки, що з будинку доцільніше зробити музей. Ходять чутки, що церковники бажають бачити там житло для священника чи недільну школу.

Ніжинська міська рада звернеться з клопотанням до  Чернігівської   ОДА  щодо передачі безоплатно у комунальну власність Ніжинській міській ОТГ пам'ятки історії та архітектури місцевого значення за адресою м. Ніжин, вул. Богушевича, 1, а саме «Будинок, де народився Ю.Ф.Лисянський» з перспективою її використання для створення музею Ю. Ф. Лисянського. Депутати міськради підтримали таке рішення в ході пленарного засідання 55 сесії.

Історик-музеєзнавець, директор Бібліотеки та Музею рідкісної книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, протоієрей кафедрального собору Всіх Святих Православної Церкви України м. Ніжина Олександр Морозов звернувся до представників церковної адміністрації Чернігівської єпархії Православної Церкви України, релігійної громади церкви Іоанна Богослова, особисто настоятеля храму о. Олега Расковалова, керівництва Чернігівської області та міста Ніжина, депутатів міської ради та музейних працівників із закликом порозумітися та прийняти рішення на користь увічнення пам’яті Юрія Лисянського.

«Створення музею навколосвітнього мореплавця в Ніжині, в будинку де він народився, тільки додасть авторитету релігійній громаді, та дозволить залучити додаткові кошти на відродження храму», — пише Олександр Морозов.

Ольга Рогачова для uezd.com.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: