Завантаження ...
banner
banner

Олександр Кодола: «Будівельна амністія – це реальний крок назустріч людям»

В Україні багато самобуду зведеного ще в 90-ті, але не оформленого, а значить юридично не існуючого. Прийнятий весною минулого року Закон № 3696 «Щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва

ІМІДЖ

будівельна амністія, Олександр Кодола
Народний депутат України Олександр Кодола 

В Україні багато самобуду зведеного ще в 90-ті, але не оформленого, а значить юридично не існуючого. Прийнятий весною минулого року Закон № 3696 «Щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт», відомий у народі також як будівельна амністія, покликаний допомогти українцям узаконити зведені без жодних документів будівлі.

Автор цього давно назріваючого законопроекту нардеп Олександр Кодола. Вже п’ять років він працює заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства, тому добре знайомий з проблемами зведеної без дозвільних документів нерухомості.

– У профільному Комітеті Верховної Ради ми отримали тисячі листів і скарг від громадян, які не встигли узаконити раніше збудовані будинки, дачні будиночки, підсобні будівлі, тощо. Зокрема було і звернення жителів мого округу, до мене як до депутата – зазначає Олександр Кодола. –  Працюючи у парламенті я постійно наголошував на необхідності цього рішення, що зекономить час та гроші сотень українців. У 2016 році я вже подавав схожі законопроекти і їх схвалював парламент, але діяли вони не довго. Весною 2018 року депутати підтримали ще один мій закон, що надає вже безстрокову амністію на зведені без дозволів споруди у період з 1992 по 2015 рік. Вважаю, що будівельна амністія – це реальний крок назустріч людям.

Що дає будівельна амністія?

Самобуд, тобто збудована без жодних державних дозволів будівля, не обліковується органами самоврядування та іншими профільними органами. Держава такої будівлі «не бачить». По великому рахунку, будови на яку немає документів, просто не існує юридично. А значить власник не може повноцінно користуватися самобудом – продати, купити, здати в оренду, залишити у спадок, подарувати і таке інше.

До того ж, на незаконно зведений будинок неможливо оформити субсидію, законно приєднати до газової мережі, провести інші комунікації. Він залишається відірваним від світу.

Весь цей «головний біль» власників самобуду  вирішує прийнята законодавча ініціатива Олександра Кодоли про будівельну амністію.

Скористатися нею можуть власників:

- індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів, господарських (присадибних) будівель та споруд загальною площею до 300 квадратних метрів, збудованих у період з 5 серпня 1992 року по 9 квітня 2015 року.

- будівель та споруд сільськогосподарського призначення зведених до 12 березня 2011 року.

Важлива умова – згадані об‘єкти мають бути збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення.

Як саме узаконити самовільно зведену нерухомість?

Щоби отримати дозвільні документи на свій самобуд необхідно подати до органу Державного архітектурно-будівельного контролю такий пакет документів:

- заява про прийняття об'єкта в експлуатацію;

- заповнена декларація про готовність об'єкта до експлуатації;

- завірена копія документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою відповідного цільового призначення, на якій розміщено ваш об'єкт;

- завірена копія технічного паспорту з відміткою про можливість розміщення та надійність об'єкта;

- лист або довідка місцевого органу містобудування щодо відповідності місця розташування об'єкта вимогам Державних будівельних норм.

Погоджувати подані документи повинні не довше 10 робочих днів, а потім ухвалити рішення про прийняття об’єкта в експлуатацію.

До слова, багатьом жителям сіл та містечок не потрібно буде далеко їхати в пошуках Держархбудінспекції чи її територіальних органів, бо в Україні вже створено і працює 100 органів архбудконтролю, на місцях.
 
Затим, аби отримати поштову адресу для своєї будівлі, треба надати до органів місцевого самоврядування такі документи:

- заяву (у довільній формі);

- засвідчену копію документа, що надає право власності на земельну ділянку (право користування нею);

- копію декларації про готовність до експлуатації;

- копію технічного паспорта.

Розглядатися цей пакет документів буде не менше місяця.

І нарешті завершальний етап – реєстрація права власності на самобуд. Для цього необхідно звернутися до державного, або приватного нотаріуса з такими документами:

- заява про державну реєстрацію;

- копія паспорта та ідентифікаційного коду;

- копія документа, що засвідчує право на земельну ділянку;

- копія технічного паспорта на об’єкт нерухомого майна;

- декларація про готовність об’єкта до експлуатації;

- документ, що підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна поштової адреси;

- квитанція, що підтверджує внесення плати за надання витягу з Державного реєстру прав та сплату мита.

Будь-які штрафні санкції, чи інша відповідальність за самовільне будівництво та експлуатацію таких об’єктів власникам земельних ділянок, де зведено самобуд не загрожує.

— Закон про будівельну амністію вже сьогодні приносить реальну користь сотням власників самобуду по всій Україні, — підкреслює Олександр Кодола. — Раніше процедури оформлення такої нерухомості забирали у  людей подекуди до кількох років і величезні суми, що відбивало будь-яке бажання щось узаконювати. Сьогодні цей процес максимально спрощений. Моя ціль у парламенті — саме такі потрібні людям закони.

Микита Мамай
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: