Завантаження ...
banner
banner

Олександр Кодола — лідер соціологічних опитувань по 209 округу

Виконавчий директор Інституту політичних та соціологічних досліджень Володимир Бондаренко презентував висновки дослідження «Політичні настрої виборців округу №209». За результатами опитування, з великим відривом лідирує чинний нардеп від округу та самовисуванець на виборах Олександр Кодола

ІМІДЖ


Олександр Кодола, соціологічні опитування

Виконавчий директор Інституту політичних та соціологічних досліджень Володимир Бондаренко презентував висновки дослідження «Політичні настрої виборців округу №209». За результатами опитування, з великим відривом лідирує чинний нардеп від округу та самовисуванець на виборах Олександр Кодола. Він обігнав опонентів більш як вдвічі, набравши 36 % голосів. Друге та третє місце ділять між собою кандидати від «Слуги народу» (Валерій Зуб — 15%) та «Батьківщини» (Анатолій Гунько — 14%). Інші кандидати не знайшли й 5% прихильників.

Олександр Кодола, соціологічні опитування

За словами Володимира Бондаренка, опитування пророкує високу явку на виборах в народні депутати України по 209 округу. Про свій намір прийти та проголосувати оголосили 72 % респондентів і ще 13 % однозначно прийдуть на вибори. В ході досліджень політичних настроїв серед населення перед прийдешніми виборами народних депутатів, настільки високий показник соціологи Інституту зафіксували лише в одному з виборчих округів Житомирщини. В той же час, точно проігнорують вибори 4 % опитаних та 8 % можливо не прийдуть.

«Тих, хто не голосуватиме, серед опитаних дуже мало. Більшість не хоче втрачати шансу висловити своє волевиявлення.» — наголосив Володимир Бондаренко на прес-конференції у Ніжині.

Олександр Кодола, соціологічні опитування

Виконуючий обов'язки директора Інституту політичних та соціологічних досліджень Володимир Бондаренко

Найбільший партійний рейтинг зберігається за політичною силою чинного Президента України Володимира Зеленського «Слуга народу» — 28%. ВО «Батьківщина» в 209 окрузі має підтримку у 8 %, решта партій не більше 5 %.

Напередодні виборів депутатів до Верховної Ради України рейтинг «Слуги народу» помітно знизився. Станом на 30 травня, її підтримувало 47% виборців з 209 округу. А уже на 6 липня всього 28%. Дослідники Інституту пояснюють це тим, що на цей час уже стали відомі кандидати від партії у Верховну Раду. Навіть підтримуючи та вірячи в певну політсилу, люди не готові підтримати кандидата, якого обрали представляти її на місцях.

«Буває, що партіям важко знайти достойних представників» — каже Бондаренко.

Олександр Кодола, соціологічні опитування

Травневий рейтинг партій у виборчому окрузі №209

Олександр Кодола, соціологічні опитування

Липневий рейтинг партій у виборчому окрузі №209

«Ріст рейтингів інших партій можна пояснити тим, що прихильники раніше анонсованих політсил, які врешті не подали кандидатур на вибори, тепер віддали перевагу іншим» — пояснює Володимир Бондаренко.

Бондаренко каже, що Інститут політичних та соціологічних досліджень спрогнозував перемогу Володимира Зеленського на президентських виборах за півтора місяці. Раніше дослідники Інституту дали правдиві прогнози на обидві перемоги у виборах колишнього американського президента Барака Обами та діючого президента Дональда Трампа.

«Хто на Вашу думку здобуде перемогу на виборах народних депутатів України у 209 окрузі?» — питає директор телерадіокомпанії «Ніжинське телебачення» Сергій Ковальов.

«Очевидним лідером зараз є Олександр Кодола. І я думаю, що він здобуде перемогу» — прогнозує Володимир Бондаренко.

Валерій Кичко, редактор Ніжинської міської газети «Вісті» поцікавився, чи має Інститут інформацію про використання кимось з кандидатів брудних технологій. На думку Бондаренка, навіть якщо вони і використовуються, то робиться це через анонімні групи у соціальних мережах чи сумнівні інтернет-ЗМІ, що робить ідентифікацію авторів неможливою.

Польовий етап дослідження проходив в Ніжині, Ніжинському, Варвинському, Срібнянському, Носівському та Ічнянському районах Чернігівської області з 2 по 6 липня. Відповіді фіксувались за допомогою планшетів з використанням програми COLLECT. Опитано 1200 респондентів. За висновками Інституту, теоретична похибка вибірки складає не більше 3%. Репрезентативна вибірка складена методом квот за статтю, віком, освітою та родом занять. За словами Володимира Бондаренка, опитувалися представники різних вікових категорій в однаковому співвідношенні.

Інститут політичних та соціологічних досліджень анонсує проведення аналогічних досліджень і напередодні виборів голів міських рад. Працюватимуть на Чернігівщині і обов'язково в Ніжині.

Вікторія Жежелева
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: